Станко працює лісничим Нижньобистрянського лісництва 17 років. На роботі харчувався нерегулярно, часто в сухом’ятку. Періодично відчував дискомфорт у шлунку, але уваги на це не звертав.
2002 року під час відпустки поїхав із односельцями на заробітки в Ленінградську область Росії. Заготовляли там ліс. Чоловіки готували їжу самі.
— Через тиждень у мене почалася нудота, блювота. Із калом виходила кров, — згадує про хворобу Станко. — До місцевих лікарів не звертався. Мучився, терпів, бо хотів заробити якісь гроші для сім’ї. За півтора місяця схуд на 15 кілограмів.
я повернення додому чоловік звернувся до медиків Хустської райлікарні. Здав аналізи, пройшов обстеження.
— Глотав шланг, — говорить про гастроендоскопічний діагностичний прилад. — Лікар сказав, що маю відкриті язви у двох місцях — на шийці шлунка та на дванадцятипалій кишці. Дивувався, як я з тим букетом хвороб жив, та ще й працював.
Лікар призначив курс лікування, але Станко відмовився лягати в стаціонарне відділення. Вирішив, що вдома краще почуватиметься. Упродовж 10 днів приймав ліки. Кровотеча припинилася, болі зменшилися. Старожили Нижнього Бистрого розповіли Сергієві старовинний рецепт лікування виразки.
— Щоранку натощак випивав склянку джерельної води. За хвилину-другу приймав 25 грамів настояного на прополісі 96-процентного спирту. Випивав свіже куряче яйце, з’їдав шматок вершкового масла й ложку натурального гірського меду. Курс лікування такий: приймати 10 днів, потім на стільки ж зробити перерву. Опісля повторити.
Сергій Станко стверджує, що виразки зарубцювалися, хоча на обстеження не ходив:
— Якщо турбує печія, то приймаю ранитидін п’ять днів, по таблетці ранком і ввечері. У весняно-осінній період готую настоянку на прополісі й приймаю 7-10 днів для профілактики.
Для настоянки 40 г прополісу заливає 1 л 96-відсоткового спирту. У темному прохолодному місці настоює тиждень.
Чоловік каже, що суворої дієти не дотримується. Їсть і смажене, і копчене. Однак відмовився від вина та пива, бо вони підвищують кислотність і подразнюють слизову оболонку шлунка.
— У компанії можу випити трохи горілки, бальзаму чи коньяку, — говорить. — Чарка міцного напою під добру закуску не зашкодить. Навпаки, піде на користь: шлунок продезинфікується й травлення буде кращим.