Сьогодні - Всесвітній день боротьби із захворюванням на діабет

Вже 18 років у всіх країнах 14 листопада відзначається Всесвітній день Діабету.
Його було запроваджено Всесвітньою організацією охорони здоров'я і Міжнародною діабетичною федерацією.

Сьогодні - Всесвітній день боротьби із захворюванням на діабет

Цей день служить нагадуванням про неухильне зростання захворюваності на діабет і про необхідність об'єднання зусиль державних структур, громадських організацій, лікарів, вчених, фармацевтичних компаній і самих діабетиків для подолання наслідків хвороби.
Цукровий діабет - одне з найпоширеніших захворювань, серйозна медико-соціальна проблема, що обумовлена його великою розповсюдженістю, неухильною тенденцією до зростання, значною передчасною інвалі-дизацією і смертністю хворих.
За даними досліджень Міжнародного інституту діабету, до 2010 року кількість хворих у світі на цукровий діабет досягне 225 млн. людей, а до 2025 року - 300 млн., тому ВООЗ визначив цукровий діабет неінфекційною епідемією XXI століття.
В Україні зареєстровано більше мільйона хворих на цукровий діабет (>2%), разом з тим в економічно розвинутих країнах світу хворих на цукровий діабет 4-6%. Для України, як і інших країн, цукровий діабет є не тільки медичною, але й соціальною проблемою у зв'язку з високою частотою уражень різних органів і систем, які призводять до передчасної інвалідизації і смертності хворих.
Згідно з світовою статистикою, кількість хворих на цукровий діабет кожних 13-15 років подвоюється. Аналогічна тенденція спостерігається і в Україні, де завдяки ранній діагностиці поширеність його може досягти європейського рівня.
Протягом останніх 10 років розповсюдженість ендокринних захворювань серед населення України, як і серед населення більшості країн світу, зростає, і займає на цей час четверте місце за причинами постійної втрати працездатності та смертності, після захворювань серцево-судинної системи, злоякісних новоутворень та хронічних захворювань органів дихання, що суттєво впливає на соціально-економічний і демографічні процеси в країні.
Для зниження захворюван-ності населення на цукровий діабет необхідні конкретні зусилля як на державному рівні, так і на всіх етапах медичного обслуговування.
У Мукачівському районі на диспансерному обліку знаходиться 4360 хворих на цукровий діабет з них 603 хворих отримують інсулін, 1618- цук-рознижуючі таблетизовані препарати. Інсулін і цукрознижуючі таблетизовані препарати хворим видаються безплатно.
За останні роки значно поліпшилось фінансування завдяки комплексній програмі „Цукровий діабет", яка діє в Україні з 1999 року. Відчутнішим стало забезпечення лабораторій реактивами для визначення вмісту цукру в крові та сечі. Це дає можливість обстежити всіх людей, які звертаються в міську поліклініку для раннього виявлення цукрового діабету. Тому всім, особливо після 40 років, необхідно перевіряти вміст цукру в крові.
Хворі не завжди своєчасно звертаються до лікарів, навіть з появою перших ознак цукрового діабету, (а саме: сухості в роті, похудіння, частого сечовиділення, спраги, шкірного та генітального свербіжу, швидкої втомлюваності, загальної слабості та ін.). За наявності цих ознак необхідно якнайшвидше звернутись до дільничного терапевта і обстежитись на цукровий діабет (здати аналіз крові та сечі на цукор). Треба пам'ятати, що цукровий діабет небезпечний своїми ускладненнями, які призводять до інвалідизації й навіть смерті хворого. ' Слід підкреслити, що частота ускладнень серед хворих на цукровий діабет перевищує 50%, що свідчить про низький рівень виявлення хворих з ранніми ознаками патології. Хворі на цукровий діабет звертаються за допомогою, як правило, коли розвиваються декомпенсація та різні ускладнення, пов'язані з ураженнями судин очей, нирок, нижніх кінцівок.
Для зменшення частоти та важкості судинних ускладнень необхідно досягти стійкої компенсації вуглеводного обміну. На даний час є загально-відомим, що саме стійка компенсація вуглеводного обміну зменшує ризик виникнення і частоту ускладнень цукрового діабету. Зменшення рівня гліколізованого гемоглобіну на 1% знижує рівень розвитку ускладнень майже на 25%.
Збалансоване харчування, фізичні вправи, медичні поради, підвищення соціальної активності, відмова від куріння - основні моменти здорового способу життя, підтримання якого хворим на цукровий діабет необхідна і участь у цих діях держави.
Всесвітній день діабету - добра можливість об'єднати наші зусилля, зробити ще один крок для зменшення загрози діабету - для більш реальної можливості змінити життя людей з діабетом на краще.

Світлана Ковач, лікар-ендокринолог, м.Мукачево
14 листопада 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 5
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини