Солотвино: Підземне відділення республіканської алергологічної лікарні евакуйовано. На черзі - обласна

Днями Закарпатська обласна алергологічна лікарня (ОАЛ) святкувала своє 40-річчя.

Солотвино: Підземне відділення республіканської алергологічної лікарні евакуйовано. На черзі - обласна

Цей унікальний лікувальний заклад є першим на теренах колишнього СРСР по своїй методиці та ефективності лікування. Саме з цієї лікарні починає відлік українська спелеотерапія. Кількома роками пізніше було відкрито і Республіканську (Українську)  алергологічну лікарню, яка приймала пацієнтів з усієї країни.

Підземне відділення обласної алергологічної лікарні розташовано на глибині 300 метрів в гірських виробках соляної шахти № 8, а Республіканської – в шахті № 9. Нині, у зв'язку і затопленням шахти № 9 та демонтажем солефабрики підземне відділення республіканської лікарні евакуйовано. Частина хворих тимчасово лікуєтся в другу зміну в підземному відділенні ОАЛ. Про необхідність збереження надзвичайно ефективного методу лікування астми та різних патологій бронхо-легеневої системи говориться багато на всіх рівнях. За словами медиків-алергологів близько 2 млн. наших співітчизників потребують лікування в мікрокліматі соляних шахт.

Проте поступ, з яким мали б вирішуватися ці проблеми – відсутній. Неодноразово наголошувалось на необхідності радикальних рішень по врятуванню шахти. Збиралися числені наради, виїздні засідання та сесії, назвичайні комісії, координаційні наради і т.п. Результат – шахту № 9 вже фактично затопило. На черзі шахта № 8. Чому? А тому, що з 10 грудня будь-які роботи в підземних виробках шахти № 8 буде припинено. Причина – розірвання договору гірничорятувального загону із ДП «Солотвинський солерудник». Тепер жодна людина не має права спустися у шахту, якщо ніхто не забезпечує її безпеку. Ані хворі, ані медики, ані технічний персонал шахти. Це означає, що проведення робіт з відкачування води теж буде припинено. Шахта № 8 захлинеться… Унікальне підземне відділення лікарні зникне. Разом з цим, зникне і надія хворих людей на одужання.

З'ясувати, чим виклание це рішення рятувальників, ми спробували у їх керівника.

За словами командира Закарпатського зведеного воєнізованого гірничорятувального загону постійної готовності Володимира Галаговця, єдиною причиною, через яку вони розривають договір із ДП «Солотвинський солерудник», є невиконання його умов, а точніше –  величезний борг підприємства, який нині сягає 767 тисяч гривень! А це  зарплати, податки, зв'язок, недоотримане оснащення рятувальників, що в свою чергу, відповідно, негативно відбивається на роботі самих рятувальників. Зрозуміти командира можна – його організація працює на госпрозрахунку. А це – 21 людина! Цілодобово, по 7 чоловік на зміну, стоять на варті рятувальники, в будь-яку мить готові прийти на допомогу. Цілком логічно, що на голодний шлунок багато не напрацюєш… Разом з тим, варто зазначити, що протягом кількох років, незважаючи на кількасоттисячні борги солерудника, рятувальники гідно виконувати свої зобов'язання.

На жаль, сподівання на уряд, який допоможе вирішити цю проблему, залишились марними. Рішення, яке б дозволило б знайти нового ефективного господаря вмираючому солерудник,у дотепер так і не було прийнято…

Фото Сергія Гудака

Олекса Східняк
13 листопада 2008р.

Теги:

Коментарі

< Бувалий 2009-01-23 / 18:24:00
Всім хто мене читає ПРИВІТ. Хотів попросити такої інформації: Яп працює Обласна Алергологічна Лікарня в цьому році? В яких числах місяця дають путівки на реабілітацію? Спасибі за відповіді. НА ПОШТУ: seriga777@meta.ua

Вика 2008-11-23 / 19:22:00
Ничего подобного. Я была в Солотвино в Обласной больнице абсолютно бесплатно. И знаю, что платно лечат только в УАЛ. А наших областных больных направляют по путевкам без проблем. Я уже три раза была.

Иван 2008-11-22 / 10:26:00
пока мы будем как область Украины то так все и будет.Все деньги идут в Киев.А на остальное денег нет.Доводится объект до так называемого банкротства,а потом покупается за дешево.Немалые деньги стоила сюда путевка.Вот только откуда такой долг?.Государственные чиновники любят на халяву попользоваться,со своей многочисленной родней.А у них как известно много "пильг".Скоро вся Украина пойдет с молотка.

Горянин 2008-11-19 / 23:26:00
А говорять, що це спеціально доводять шахти до руйнування щоб потім купити за безцінь і за лікування брати скажені гроші. Такі, як Чонка бере в своєму спелєоцентрі.

Клим 2008-11-18 / 21:57:00
Нормально господарюємо... Гроші на купу різних виїздів-нарад вистачає, а от з'ясувати що ж далі робити з цими шахтами ніхто толком не може. Якщо мінагропром тут повний фінансовий імпотент, то нехай нарешті зніме з шахти статус "стратегічності". А виходить якась дурня: об'єкт стратегічний і замість того щоб його зберігати, його старатегічно затоплюють і нищать.

Cлава 2008-11-17 / 14:17:00
Дебільна країна. Рятувальники – на госпрозрахунку. Ви тільки вдумайтесь. Це тоді не рятувальники, а заробітчани, які ще й користуються монопольним правом рятувати. Вони не хотять рятувати, то другі і не мають права? Виходить так? Це те саме, як у 1999 році зняли податок з повеневих грошей, що надійшли як допомога від уряду з Києва у Закарпаття.

Показово. Учора в Угорщині був і зробив переказ грошей через їхню державну пошту. Вони не взяли ані копійки процентів за переказ. Пошта ж державна, чому вона має брати гроші за перекази. А у нас беруть! У нас навіть рятувальники гроші беруть!!!

pfr 2008-11-16 / 17:19:00
Цій країні мабуть не треба здорових людей...

Знаток 2008-11-14 / 20:05:00
Найсмішніше в цій ситуації, що рятувальникам платять обидві лікарні. А за що ж тоді винен солерудник? Щось мутять "хоробрі хлопці". а хворих, дійсно, шкода... Невже ніяк влада не може "розрулити" цю ситуацію?

orange 2008-11-14 / 13:50:00
Шкода: замість розвинути об"єкт у одну із своєрідностей Закарпаття, отак тупо втратимо.

PRO 2008-11-14 / 13:43:00
Думка цікава. Справді чому директор не розяснити чому він рятувальникам не платить?

Hot 2008-11-14 / 13:15:00
Я так понимаю что рятувальники согласны работать если им вернуть долги по зарплате. Материал неплохой только если бы уточнить почему собственно директор солерудника денег им столько задолжал?

Ploenix 2008-11-14 / 13:00:00
Це ж як треба було працювати щоб заборгувати 767 тисяч? Куди дивитися? Аллерголоічні лікарні - унікальні і повинні працювати, а директор солерудника унікальний тіпок - розриває угоду з лікарнями, бо рятувальники не хочуть працювати безоплатно і він висить їм 767 тисяч гривень. Супер. Це приблизно виглядає так - я розриваю з вами контракт, бо люди які на мене працюють не хочуть працювати на мене безплатно. Хавай народ - логіка у директора солерудника така ж унікальна як алерголочні лікарні

Пациент 2008-11-14 / 09:44:00
Прокукарекали на всю Украину, что собирались депутаты, поднимали вопросы, принимали судьбоносные решения. А результат? Угробили одну больницу. Теперь губят другую. И почему молчат медики? Ведь сотни людей останутся без работы,

а тысячи не получат необходимого лечения?

ХЗ-Оксана: 2008-11-14 / 09:44:00
Я гадаю комусь стало вигідне закриття даного солерудника, хтось хоче мати ласий кусок або землі або бізнесу...

Оксана 2008-11-14 / 09:31:00
Куди дивиться влада? Потрібно піднімати людей. Мені допоомгло тільки лікування в цих печерах. Два роки не згадувала про астму.

ХЗ 2008-11-14 / 09:27:00
мм да, по сім чоловік, та ще й на варті, кого він обманює?? тепер вони зробили просто велику радість хворим на астму людям.

Макс 2008-11-14 / 09:07:00
Та коли з цими шахтами розберуться?!!! Ха! Рятувальники, бідні-нещасні цілими днями грають в карти, п'ють сливянку і "готові прийти на допомогу". Цікаво коли останній раз раз вони допомогали саме солеруднику?

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
» Всі новини