Європу в одному селі намагаються створити аграрії Закарпаття

Наскільки розвиток агротуризму й екологічного землеробства дають шанс для розвитку сільських територій України, дискутували нещодавно на двох дуже цікавих науково-практичних семінарах. На першому йшлося про екологічне землеробство, на іншому — про агротуризм.

Європу в одному селі намагаються створити аграрії Закарпаття

За фаховим коментарем з цього приводу ми звернулися до обласного координатора проекту, кандидата сільськогосподарських наук, голови наглядової ради Закарпатського обласного центру дорадництва Олександра Матвійця.
— Цей польсько-український проект, — розповідає Олександр Григорович, — виконується Національним центром сільськогосподарського дорадництва і розвитку села Республіки Польща в Брвінові спільно з Національною асоціацією сільськогосподарських дорадчих служб України у партнерстві з головним управлінням агропромислового розвитку Закарпатської ОДА та Закарпатським обласним центром дорадництва (ЗОЦД). Такий центр є благодійною організацією, заснованою членами експертної групи при облдержадміністрації, яка діє у рамках проекту ОБСЄ в Україні з питань сприяння розв'язанню проблем сільського населення і комплексному розвитку сільської місцевості.
На обох семінарах в Ужгороді та науково-практичній конференції у Львові обговорено сучасний стан і перспективи сільгоспвиробництва й агротуризму та використання польського досвіду в умовах українських реалій для комплексного розвитку за євростандартами сільських територій відповідно до державної цільової програми на період до 2015 року.
— Усі питання, які у ході жвавої дискусії там обговорювалися — переконаний О. Матвієць, — надзвичайно актуальні для Закарпаття і взагалі для України. Не випадково глава нашої держави Віктор Ющенко недавно під час дебатів у Нью-Йорку на 63-й сесії Генеральної асамблеї ООН повідомив, що Україна вносить ініціативу із розробки так званої екологічної конституції землі. Тобто ми вже усвідомили, що на сьогоднішній день альтернативи збереженню довкілля для існування людства немає. Втілення такої вимоги, до речі, закладене й у регіональній стратегії розвитку Закарпатської області до 2015 року, в розробці якої брала участь більшість дорадників ЗОЦД У цьому документі, яким керуються влада й господарники краю, також намічене поліпшення якості навколишнього природного середовища шляхом розвитку органічного сільгоспвиробництва як засобу екологічної безпеки людей. Саме тому і є пропозиція оголосити наступний, 2009 рік, Роком збереження і розвитку Карпат. Польські колеги дуже вчасно донесли нам своє бачення цього питання, розповіли як про свої успіхи в цьому напрямі, так і про помилки, які вони допускали, про плюси й мінуси вступу Польщі до Євросоюзу та розвитку її сільгоспвиробництва після набуття членства в ЄС. Польські колеги щедро діляться досвідом. Даний проект щодо розвитку агротуризму й екологічного землеробства реалізується у 2 етапи. На першому етапі дві групи спеціалістів із України вже побували на стажуванні у Польській Республіці, а на.другому етапі приїхали до нас провести ці науково-практичні семінари, щоби донести більш широкому загалу ті питання і проблеми, які виникли у них, а з часом можуть виникнути у нас.
Про органічне землеробство. У нас, на відміну від Польщі, на сьогодні ще немає законодавчого забезпечення його розвитку. По-друге, в наших гірських і передгірських умовах можна успішно розвивати органічне сільгоспвиробництво. І дуже добре, що у спілкуванні на семінарах узяли участь і спеціалісти Закарпатського центру «Облдержродючість». Бо це та структура, яка може й готова надати вичерпну інформацію про забруднення та чистоту наших угідь, на яких можливо вести екологічне землеробство. Воно передбачає насамперед повну паспортизацію земельних ділянок, по-друге, впровадження екологічних технологій у рослинництві і, по-третє, маркування та маркетинг донесення продукції до споживача. Тільки у поєднанні цих трьох аспектів може бути успішно реалізований проект щодо розвитку органічного сільгоспвиробництва. Ми розуміємо, що собівартість цієї продукції буде вищою, а тому й має бути державний механізм, який би дозволив зменшити її собівартість. Наприклад, у Польщі надається суттєва дотація тим фермерам, котрі ведуть органічне землеробство, і вона становить до двох тисяч і більше злотих на гектар, що еквівалентно 1 тис. і більше українських гривень. Там доступ до таких субсидій від ЄС має кожен фермер. А роль дорадчих служб полягає саме в тому, щоби допомогти ґаздам грамотно оформити документи на отримання таких коштів. Цей досвід сусідів, упевнений, з часом знадобиться Україні.
А ось як цю роботу прокоментував голова Закарпатського обласного центру розвитку.
— Ми теж разом із дорадчою службою області долучилися до проведення семінарів і в організації навчання власників сільських садиб з тим, щоб знати, як організовується сільський зелений туризм у Польщі. Фахівці й експерти сусідньої держави навчали закарпатських власників сільських садиб і керівників громадських агроту-ристичних осередків з районів. Була надзвичайно цікава бесіда й обмін думками та навчання наших людей основам агроту-ристики (так це називається у Польщі). Ми розповіли полякам про те, що можемо й чого вже досягнули. Звичайно, ми повинні дбати про те, щоб чимшвидше піднятися в сільському туризмі до того рівня, який сьогодні має Польща. ! тому разом із польськими колегами пропонуємо таку ідею: «Європа в одному селі». Це значить, що під цим гаслом на практиці просувати у європейський дім наш продукт — проживання у принадній сільській місцевості та харчування стравами традиційної закарпатської кухні, надання інших необхідних послуг на європейському рівні. Щоби ми могли приймати на селі туристів не тільки, скажімо, із ближніх областей, а й із дальнього зарубіжжя, чим і займаємося. Бо, приміром, берегівський осередок, який очолює Шарлота Чижмар, як правило, працює в основному на виїзному туризмі. Тобто у цей район приїжджають із таких промислових центрів, як: Будапешт, Егер, Мішкольц і, власне, зі всієї Угорщини подивитись, як живуть закарпатські угорці. Також, гадаю, цікаво нашим людям зі Сходу й Півдня, котрі вже дещо чули про Закарпаття ще з радянських часів і знають, що є туризм в Україні й на Закарпатті, а що таке сільський зелений туризм, обізнані недуже. От саме таким чином досягаємо і другої мети — популяризації широких можливостей сільського туризму.

12 листопада 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини