Закарпаття: Війна за Баранинці

У селі вперше за історію країни змогли відкликати депутатів сільради та обрати нових.

Павло Чучка.
Павло Чучка.

Конфлікт навколо Баранинської сільради тягнеться вже давно. Майже два роки її робота заблокована, через що не вирішуються життєво важливі питання відразу чотирьох сіл на Ужгородщині: Баранинці, Підгорб, Довге Поле та Барвінок. Така ситуація набридла б кожному. Селяни не те що не могли, наприклад, оформити земельну ділянку, а навіть нормально родича похоронити – документів в сільраді ніяких дати не змогли.
 Чому виникла така ситуація? І чому так багато галасу навколо всього-на-всього села?
Баранинська сільрада – територія  в 3 тисячі гектарів. А це значно більше землі за обласний центр. До того ж, доволі привабливим виглядає і розташування – своєрідний плацдарм між Ужгородом та кордоном з Європою. Ужгородський район наразі лідер серед іноземних інвестицій. Пощастило сільраді із місцевими лідерами. Село Баранинці є рідним для відомого політика та гумориста Павла Чучки, який боровся за крісло мера Ужгорода в 2002 році. А  сусіднє село Барвінок – оплот місцевої Партії регіонів. Він є рідним для їх лідера, колишнього нардепа Олександра Ледиди. Зрозуміло, що два таких амбіційних політика, та й ще ворогуючих між собою, просто так вжитися в одній сільраді не змогли.
 В 2006 році на виборах голови сільради переміг Павло Чучка. Але на виборах в раду перемогли опоненти, контрольовані Партією регіонів, які і склали більшість. Відповідно останнім дали команду блокувати всі рішення, аби перетворити діяльність сільського голови в фікцію. Так воно і склалось. Завдяки цій суперечці, виконком сільради не міг виплачувати зарплати бюджетникам, приймати інші важливі рішення. Навіть дістати елементарну довідку було неможливо. Своє слово сказав народ. 13 липня провели  місцевий референдум, на якому відкликали  5 депутатів сільради:  Ю. Каганця, О. Пеха, С.Дзьобу, І. Малюка  та Е. Яновича. Всі є представниками «античучківської» більшості.
За таке рішення проголосували 42 % селян. Вибори нових п’яти депутатів призначили на 2 листопада. До цього часу були судові  війни. Спочатку Ужгородський міськрайонний суд скасував рішення про вибори. Але акт не вступив в силу. Львівський апеляційний адміністративний суд скасував його і довів, що вибори таки мають бути. В свою чергу Ужгородський міськрайонний суд за головуванням судді А.Ференца знову скасував вибори. Цікавий факт – це рішення суд виніс о…01 годині ночі 2 листопада. За 8 годин до початку виборів. До речі, позивачем була відкликана депутат пані Пеха. І мотивувала свій позов тим, що не була повідомлена про припинення її повноважень. З початком робочого дня, хоч це і була неділя,  судові виконавці направились в сільраду, де була місцева ТВК і дільниця для голосування, аби зачитати ухвалу суду. Але не змогли зайти в приміщення, бо завадили люди.
 Селяни зібрались з самого ранку чергувати біля дільниці, бо вже були повідомлені про суд. Судовиконавці за цілий день намагались пробитися в сільраду разів 4, але на площі біля будови зібрався справжній «Баранинський майдан». Фактично виходить, що рішення зачитати не змогли і вибори відбулися. Загалом, голосували за 5 округами. На кожному балотувалися по 2-3 кандидатів. Із зареєстрованих 780 виборців, проголосувало більше половини. Отже, новими депутатами сільради стали Магдалина Пічкар, Михайло Гаврилець, Іван Карляк, Степан Буксар, Юрій Гаврилець. За неофіційною інформацією – всі вони люди Павла Чучки. Відтепер може бути сформована провладна більшість. В  одвічній битві Чучка –«регіонали» перевагу отримав перший.
 Олександр Ледида просто обурений. Він повідомив газеті «НЕДІЛЯ», що вибори депутатів – незаконні. «Чому, коли суд виніс рішення про незаконність дочасних виборів, то Президент скорився, а тут якийсь сільський біров вирішив зробити по-своєму? Є ж рішення суду», - повідомив він.
За словами Ледиди, все це може призвести до порушення кримінальної справи проти Павла Чучки, якому може «світити» 5 років. «До того ж він підставив людей, - говорить екс-нардеп, - адже кримінальну справу можуть порушити і проти членів комісії. Виявляється, він ще й людей підставив».
 Павло Чучка вважає, що і вони, і громада діяла в рамках закону. Натомість порушувала закон їх опоненти, зокрема щодо їх останнього судового рішення. Голова сільської територіальної виборчої комісії Богдан Пилипів повідомив «НЕДІЛІ», що йому взагалі постанову судові виконавці не зачитали. «До того ж, я бачив їх документи і там навіть печатки не було», - зазначив він. Не згідний Павло Чучка і з можливим порушенням кримінальної справи проти нього. «На якій підставі?, - питається сільський голова. – Якщо вони хотіли визнати рішення про вибори недійсними, то це треба було робити раніше».
За нашою інформацією, Олександр Ледида планує скаржитись і в Прокуратуру. Його опоненти готуються до  «паперової війни». Мабуть, вона затягнеться надовго. Павло Чучка здаватися не збирається. «Ми занадто довго йшли до влади, щоб тепер так просто її відпустити» - заявив він.
 У вівторок вже засідала оновлена сільрада. Було прийнято рішення створити виконком з 35 чоловік. І відразу приступають до роботи. Але чи на цьому закінчиться війна за Баранинці? Як свідчить практика політичних протистоянь на Закарпатті – навряд чи…

Денис Фазекаш, «НЕДІЛЯ»
11 листопада 2008р.

Теги:

Коментарі

Погляд 2008-11-12 / 12:35:00
Пане Чучко! Громадою керувати - не для громади фіглювати!!! Кловн не може бути сільським головою.

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини