У Мукачеві власники житла, покупці та ріелтори вичікують кращих часів

Світова фінансова криза, а в нашій державі на додачу ще й політична нестабільність, неймовірно боляче вдарила й по ринку нерухомості. Там, де ще вчора в місті над Латорицею спостерігалася ділова
активність, де численні агенції ледве встигали задовольняти попит своїх потенційних клієнтів, нині настало затишшя.

У Мукачеві власники житла, покупці та ріелтори вичікують кращих часів

Про те, коли можна очікувати пожвавлення на ринку нерухомості в Мукачеві, та на ряд інших важливих питань, які цікавлять наших читачів, відповідає відомий у місті ріелтор, керівник агенції нерухомості «Центр» Юрій Сорока.
— Юрію Юрійовичу, чому фінансова криза, яка почалася десь далеко в США, а далі поширилася по цілому світу, зачепила й мукачівський ринок нерухомості, котрий нині переживає не найкращі часи?
— Це тільки людині, далекій від економіки, може здатися: а що нам та світова криза, яке нам до неї діло? Проте це не так. Поточна криза — це не просто наслідок падіння ринку житла, це — кінець багаторічного періоду розвитку системи кредитування. Економіка різко знизила темпи зростання через світову кризу. Головний ризик, що загрожує вповільненню економіки планети, — криза на ринку нерухомості в США та Європі. Причина колапсу ринку іпотеки — бум у будівельній галузі і кредитування в попередні роки. Саме тоді багато банків надавали дешеві кредити незаможним верствам населення, що часто-густо не мало стабільних доходів, тобто позики із надзвичайно великими ризиками. Потенційні клієнти наших агенцій - люди, котрі зазвичай купували помешкання, теж узявши в банках кредити. А в умовах, коли наші банківські установи їх перестали видавати взагалі, а котрі ще нині дають, то під драконівські відсотки (бо й самі опинилися у великій скруті через неможливість позичити гроші у закордонних банках), ділова активність агенцій з нерухомості пригальмувалася.
Тому станом на сьогодні в нашому місті діє всього кілька ріелторських контор, інші просто позакривалися через брак клієнтів. Та немає лиха без добра. Усі чорні маклери, яких у нашому місті було чимало і котрі створювали багато проблем як покупцям, так і продавцям, і, звісно ж, нам, зникли. Сподіваюсь, що уже назавжди. Також надіюся, що після виходу цієї кризи на ринку нерухомості в Мукачеві залишаться винятково серйозні гравці-професіонали. Що стосується нинішніх негараздів, го є ще один позитивний момент. До кризи двері нашого офісу не зачинялися, люди постійно приходили, і з десяти клієнтів, що зайшли, тільки два щось купили. Тепер же два зайшли - два купили. Просто
так, як ми висловлювалися, на екскурсії уже зараз ніхто не ходить.
— А хто ж тоді нині купує нерухомість?
— Той, хто має живі гроші! Хочу відразу зауважити, що це, як правило, люди небідні, і купують вони так зване елітарне житло. Неліквідом зараз ніхто не цікавиться.
— У зв'язку зі зниженням попиту чи впали ціни на житло?
— Так, відсотків на сім-десять, але не на елітні помешкання. Останні завжди в ціні і постійно дорожчають. Вони завше витребувані. Це стосується, зокрема, квартир у центрі міста, їх катастрофічно бракує. Подивіться на площу Ракоці. Тут не залишилося вільних магазинів. Усі приміщення здали в оренду банкам, під офіси операторів і реалізаторів засобів мобільного зв'язку та ігротекам, бо це нині найвигідніший бізнес. Хіба тут може колись нерухомість подешевшати? Звісно, що ні! Хотів би також зазначити, що як ціна самого об'єкта, так і орендна плата за комерційні приміщення в центрі постійно і невпинно зростають. Що стосується житла на периферії, тобто на околицях, то воно подешевшало ще більше. Приміром, двокімнатне помешкання на вулиці Івана Франка раніше продавалося за 30-35 тисяч доларів, зараз — за 20-25. На Шипці вартість однокімнатної квартири знизилася до 12-15 тисяч у.о.
— Пане Юрію, якщо не продаються квартири, то відповідно й не зводяться нові будинки. Чи не так?
— Будівельна галузь зараз переживає кризу, якої за часів незалежності ще не було. Уявіть собі, що будівельники взяли короткострокові кредити в банках, а зараз не можуть завершити будівництво, бо залучення кредиторів призупинилося. До того ж через неліквідність житла не мають змоги розрахуватися з банками. Це замкнене коло, яке розімкнеться ще не скоро.
— Напевно, у зв'язку з цим подешевшали й земельні ділянки?
— Безумовно, як каже приказка: «біда одна не йде, за собою сім веде». Фінансова криза зачепила й ринок землі. Раніше знаходилися непоодинокі прагматичні ділки, котрі вкладали гроші у земельні ділянки. Кому поталанило, той купив і відразу ж значно дорожче їх перепродав. Хто ж не встиг, той втратив приблизно відсотків 20-40 свого капіталу, вкладеного в землю. Тут також хотів би зауважити, що зараз майже ніхто не купує ділянки під забудову, бо зводити будинок - це неймовірно дороге задоволення. Тому значно вигідніше не будувати, а купувати вже готовий.
— Юрію Юрійовичу, який ваш прогноз щодо тривалості кризи?
— До березня-квітня наступного року, це вже точно. Однак як і всьому, так і кризі колись настане кінець. Мусить же ринок нерухомості працювати. Останні події у банківській сфері показали, наскільки є ризикованим доручати їм свої кошти, коли в подальшому гроші неможливо взяти в потрібний момент. Отож свій капітал клієнт бажатиме вкладати в ту нерухомість, котра при всіх негараздах все ж залишається надійним капіталовкладенням. Незважаючи на кризу, молодь створює сім'ї, їм потрібне житло. Батьки та молодята накопичуватимуть кошти і все одно купуватимуть помешкання. Життя ж продовжується...

Віталій Пумпинець, Мукачево
11 листопада 2008р.

Теги:

Коментарі

Анти-Сорока 2010-02-20 / 13:55:00
Сорока - брехун і аферист!!!!

Кусi 2008-11-11 / 20:57:00
Оптимiзм чи непрофесiоналiзм ? "...накопичуватимуть грошi..." Звiдки, якщо зупиняються пiдприемства i НЕ БУДЕ РОБОТИ ?

Joe 2008-11-11 / 17:26:00
...фото Сороки класне ;)

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини