Великі підприємства Закарпаття скорочують свої виробництва

Світова фінансова криза не оминула нашу область. Підприємства починають скорочувати виробництво, внаслідок чого люди залишаться без роботи. Закарпаття суттєво залежить від прямих іноземних інвестицій, які в свою чергу відчувають коливання на ринку.

Великі підприємства Закарпаття скорочують свої виробництва

Зменшується попит на продукцію, відповідно підприємцям не вигідно її виготовляти в нинішніх обсягах. Звідси не важко зробити висновок, що великої потреби в працівниках нема…
Світова тенденція наблизилась і до нашої області. Небезпечні прогнози щодо того, що інвестори почнуть згортати свою роботу – справдилися. Першою ластівкою стало одне з найбільших підприємств в області - «Єврокар». 31 жовтня прес-служба компанії розповсюдила інформацію про те, що завод має намір скоротити виробництво в середньому на 50 відсотків. Через скорочення виробництва на підприємстві вже відправлені у вимушену відпустку 1000 працівників із 1160. Крім того, робочий тиждень скорочений до 2 днів. «Криза безпосередньо вплинула і на наше підприємство, – каже Голова наглядової ради «Єврокару» Олег Боярин. – Уряд ще не визначив, як допомогти, а це в свою чергу призводить до того, що всі галузі промисловості в Україні починають призупиняти виробництво. Наразі ситуація зі скороченням темпів виробництва характерна і для інших автомобілебудівників країни». Через скорочення обсягів виробництва тільки в жовтні бюджет недоотримав близько 35 млн. грн.
Пан Боярин також повідомив, що через невизначеність та нестабільність підприємство вимушене переглянути плани виробництва, а також згорнути роботи з розширення підприємства. Завод хотів побудувати третю чергу, заплановані обсяги виробництва мали сягнути 45 тисяч автомобілів, а на другому етапі - до 120 тисяч авто на рік. Тепер ця перспектива виглядає надто туманною.
За інформацією управління економіки обл-держадміністрації, слідом за «Єврокаром», можливо, розпочнуть скорочення виробництва «Ядзакі», мукачівський «Точприлад», ряд деревообробних підприємств та легкої промисловості (з етичних міркувань їх не стали називати). Відповідно вирахувати, скільки людей буде звільнено з роботи - важко, але той факт, що вони будуть – сумніву не підлягає.
Окрім того, за даними статистики, обсяг інвестицій в регіоні за І половину року скоротився на 29%, порівняно з відповідним минулорічним періодом. «Ми відчуваємо світову економічну кризу, як і будь-який інший край у світі, - говорить начальник управління економіки Віктор Погорєлов. - Криза розпочалася на початку цього року, але ми не уявляли, наскільки вона може вдарити по нас». Через неї, область може втратити інвестора. Як відзначив Віктор Погорєлов в коментарі для газети «НЕДІЛЯ», нинішній ситуації в області сприяв і поспішний вхід України до СОТ. «Наші виробники не здатні конкурувати на світовому ринку в багатьох галузях виробництва, - вважає Віктор Погорєлов, - а як нема споживача, нема потреби в і продукції».
Значно потерпає і банківська система. За неофіційною інформацією, на Закарпатті діє близько 40 філій банків. Деякі з них вже починають відмовлятися від оренди приміщень, від витрат на покупку автомобіля, сучасне обладнання, скорочують робочий час працівників, а то й зовсім звільняють. Відповідно це удар і по вкладниках.
Що ж робити закарпатцям, аби уникнути важких наслідків фінансової кризи? Начальник управління економіки ОДА радить в першу чергу – не панікувати.
«Скоротіть свої витрати, - вважає він, - не витрачайте кошти на великі покупки, економте». Також створюйте 2-3-місячний запас сімейного бюджету. Головний економіст краю радить втриматися на своїй роботі, адже знайти її зараз не так вже й легко, тому що збільшується конкуренція фахівців. У разі чого звертайтесь в місцевий фонд зайнятості, який допоможе в таких випадках. Фахівці також радять не їздити на заробітки – там така ж ситуація. Навпаки, всі заробітчани зараз вертаються додому.
Віктор Погорєлов вважає, що фінансова криза, яку називає скоріше виробничою, протриває 1-2 роки. «Її пік припаде на середину 2009 року, - говорить чиновник, - але головне - не панікуйте». За його словами, така ж ситуація була в середині 90-х років минулого століття. Але наші люди трохи розслабились. Тому нині закарпатцям доведеться затягнути паски та пристосовуватись до нових економічних умов.

Денис Фазекаш, «НЕДІЛЯ»
11 листопада 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 4
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини