Перед Закарпатською ОДА несли портрети Миколи Другого, молилися російською і співали "Боже, царя храни"

Люди молилися російською мовою та співали «Боже царя храни», в руках несли портрети царя Російської імперії Миколи Другого, а також численні плакати з надписами: «За веру, царя и отечество», «НАТО – воинство Антихриста», «Нет электронному концлагерю» і т.д.

З царем Миколою на грудях

У п’ятницю, 7 листопада, ужгородцям довелося побачити рідкісне видовище: хресний хід. Власне, у самій ході немає нічого дивного – подібні заходи християни влаштовують доволі часто – дивував насамперед вигляд колони. Люди (на око – не більше ста) молилися російською мовою та співали «Боже царя храни», в руках несли портрети царя Російської імперії Миколи Другого, а також численні плакати з надписами: «За веру, царя и отечество», «НАТО – воинство Антихриста», «Нет электронному концлагерю» і т.д. На чолі колони йшов чоловік у формі «Великого братства казачьих войск». Подібні хресні ходи, характерні підтримкою царської Росії та її останнього самодержця, не рідкість в самій Росії, часто проходять на Сході й Півдні України, в Києві. Проте на Закарпатті, яке, здавалося б, аж ніяк не може мати якихось стосунків і почуттів до Миколи Другого та країни, яку той очолював, подібна процесія викликала, м’яко кажучи, здивування.

Не менш дивними були й вимоги, з якими представники Союзу православних братств України (саме ця організація провела хресний хід) звернулися до обласної влади та податкової адміністрації в Закарпатській області. Учасники ходи передали представникам обласної влади та податкової звернення, в якому вимагають припинити спроби України вступити до НАТО, дозволити віруючим відмовлятися від присвоєння їм ідентифікаційного коду, не входити до єдиного державного реєстру платників податків. На думку братства, в Україні відбувається насильницька українізація, виховується ненависть до Росії, в школах пропагують розпусту та содомію (на уроках валеології та сексуального виховання).

Також учасники процесії вимагали повернути дітям віруючих шкільні атестати старого зразка, дозволити не проходити зовнішнє тестування і вступати до вузів, здаючи вступні іспити. Дивують не стільки вимоги, про які вже всі чули неодноразово завдяки хресним ходам цієї організації в інших регіонах України, скільки те, що пред’явлені вони були обласним органам влади: зайве говорити, що останні не вповноважені вирішувати культурницькі, освітні, геополітичні дії держави. Єдина вимога учасників ходи, яка стосується Закарпаття: відмінити рішення голови ОДА Олега Гаваші про почергове служіння з греко-католиками в Рахові.

  Ви розумієте, що закарпатська влада не вповноважена приймати рішення по питаннях, які ви піднімаєте? – поцікавилися ми у представника Союзу Православних християн України на Закарпатті Ярослава Пічика.

  Так, але органи місцевого самоврядування зобов’язані стежити за діями центральної влади.

  Яке відношення до Закарпаття має царська Росія, а тим паче Микола Другий, адже наш край ніколи не був у складі царської імперії?

  Ми всі росіяни. Це наші рідні браття по крові, по духу, по віросповіданню. Хоч Закарпаття й не було у складі Росії, але, можливо, ви чули про Алексія Карпаторуського, чиї нетлінні мощі нині зберігаються в монастирі в селі Нанково. Він сам їздив до помазаника царя Миколая і просив, щоб той взяв Карпатську Русь під свою опіку, – розповів Ярослав Пічик, на думку якого цього факту достатньо, аби носити портрет неоднозначного з точки зору історії монарха у вигляді святого на іконах.

Незважаючи на те, що у заявці на проведення акції було зазначено 300 чоловік, насправді учасників було значно менше. Переважно участь у ході взяли жінки старшого віку, були також молоді люди та козак – «наш брат во Христі з Кривого Року», як пояснили нам. Цікаво, що у процесії не взяв участь жоден священик.

Незважаючи на те, що у заявці на проведення акції було зазначено 300 чоловік, насправді учасників було значно менше. Переважно участь у ході взяли жінки старшого віку, були також молоді люди та козак – «наш брат во Христі з Кривого Року», як пояснили нам. Цікаво, що у процесії не взяв участь жоден священик.

 

Володимир Пушкаш, ЗІА "Простір"
10 листопада 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
23:14
/ 4
Рік Августина Волошина
» Всі новини