На Закарпатті безробітні допомагають зарубцювати рани стихії

Мальовниче село Синевирська Поляна розташоване у самому серці Міжгірщини. У наш надбурхливий час Інтернету та су-путникового телебачення напевно не знайдеться людини, яка б не чула про Синевирське озеро, визнане одним із природних чудес України. Своєю неповторною таємничістю прадавніх смерекових лісів, мелодійністю річок та потічків, кольоровим розмаїттям верховинських полонин, дивовижними легендами та переказами, самобутньою культурою горян Сеневирська Поляна та оточуючі села привертають увагу туристів, які приїздять сюди на відпочинок звідусіль.

На минулих виборах сільським головою односельчани обрали Юрія Горвата і не прогадали. У його вдачі вдало поєдналися риси професіоналізму та добродушності, ініціативності у починаннях та чуйності до людських проблем. Одна з перемог у справі сільського ґазди - реконструйована дорога, яку вдалося зробити за сприяння районної влади. Список добрих справ Юрія Горвата на посаді сільського голови чималий: реконструкція лінії електропередач до телереттранслятора на косогір Загорб-Кичера, капітальний ремонт сільського клубу, будівництво двоповерхового сучасного дитсадка на 25 місць та ін. До речі, у спорудженні цього приміщення брали активну участь безробітні мешканці села, які перебувають на обліку в Міжгірському районному центрі зайнятості.
Шлях через село веде до Синевирсь-кого озера. Природа справді вражає своєю красою та казковістю. Чи щасливі люди, які живуть на її лонах? Юрій Горват переконаний, що гармонія між людиною і природою - не пустий звук. Якщо раніше з Синевирської Поляни працездатне населення від'їжджало на заробітки у далекі краї, то зараз міграція - поодиноке явище. На Міжгірщині набрали потужних обертів рекреаційно-туристична індустрія. Селяни знаходять роботу не тільки у бюджетній сфері, але й на туристично-оздоровчих комплексах та базах відпочинку, у придорожніх "Колибах", у мотелях і т.д.
До підпорядкування сільської ради, яка розташована у Синевирській Поляні, належать 4 населених пункти: Синевирська Поляна, Свобода, Загорб, Береги та 11 присілків: Буковинка, Красний, Коминець, Студений, Сигпи, Дальнє, Канчівський, Гавришів Звір, Нижнянські Верхи, Товчка, Плашанки. У кожному з них є потенційна загроза зсувів, наносів, підтоплень. Ось і нещодавнє стихійне лихо чимало шкоди завдало полянцям.
У таких найважчих моментах перевіряється міцність співпраці між сільською радою та районним центром зайнятості. У найважчі для сільської громади часи на допомогу завжди приходила служба зайнятості. Жителі Синевирської Поляни пам'ятають повінь 1998 та 2001 років. Руйнівні удари природи не обійшли гірське село і цього року. Згідно з прийнятим 11 серпня розпорядженням голови Міжгірської райдержадміністрації "Про організацію та проведення у Міжгірському районі оплачуваних громадських робіт, спрямованих на ліквідацію наслідків стихійного лиха", на території Синевирськополянської сільської ради працюють 50 безробітних на будівництві дерев'яних берегоукріплюючих стінок в урочищах Нижня та Верхня Заріка, Береги.
На території сільської ради безробітні розчищують русла річок та потічків, проводять частковий ямковий ремонт пошкоджених доріг, побудували дерев'яний міст до урочища Канчівський.
Особлива подяка за активну участь у ліквідаційних роботах на користь сільської громади Юрію Ковачу. Василині Нероді, Андрію Терначуку, Василині Горват. Вони та багато інших жителів села розчищали від наносів та сміття русла річки Теребля, потоку Канчівський, розбирали рештки зруйнованого мосту в урочищі Канчівський та готували майданчик для будівництва нового, який і був невдовзі споруджений.

Ольга Синкулич
05 листопада 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:22
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
» Всі новини