2009-ий оголошено Роком Карпат (ДОПОВНЕНО)

Ще навесні у відповідності до Статуту Міжрегіональної асоціації "Карпатський Єврорегіон“ словацька сторона офіційно передала українській стороні головування на наступні 2 роки.

2009-ий оголошено Роком Карпат (ДОПОВНЕНО)Як уже повідомляло "Закарпаття online", 30 жовтня в місті Ужгороді на Закарпатті відбулося 38 засідання Ради Карпатського Єврорегіону, у роботі якого взяв участь голова Івано-Франківської обласної ради Ігор Олійник. У своєму виступі член Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи Ігор Олійник загострив актуальність екологічної теми Карпат, адже “екологічні проблеми не знають кордонів, крім того вони з року в рік ускладнюються”. Для їх вирішення необхідне об'єднання зусиль всіх європейських країн. Особливо важливим завданням регіональних і місцевих влад країн Карпатського регіону є розробка і здійснення спільної довготривалої програми захисту населення в басейнах річок від паводків.
З цього приводу Ігор Олійник запропонував провести на теренах Прикарпаття Міжнародну конференцію.
На ужгородське засідання Ради прибули делегації з усіх країн – учасників Карпатського Єврорегіону. Зокрема делегація Угорської республіки на чолі із заступником голови Зборів Саболч-Сатмар-Березької області Пийтером Козмою; делегація Республіки Польщі, очолювана Президентом Асоціації “Карпатський Єврорегіон-Польща”, головою повіту Ржешув Підкарпатського воєводства Йозефом Йодловські; делегація Румунії (голова повіту Марамуреш Мірчя Ман); делегація Словацької Республіки під керівництвом мера міста Молдава над Бодвов Іштван Захаріаш.
Серед запрошених були генеральні консули Угорщини в Ужгороді Вілмош Сіклаварі та у Берегові – Йожеф Бачкаі, генеральний консул Румунії в Чернівцях Доріан Попеску, генеральний консул Словаччини в Ужгороді Маріан Сладечек та голови постійних комісій облради: з питань транскордонного співробітництва – Елемир Кевсегі, з питань розвитку туризму та рекреації – Василь Швардак.
На представницькому єврозібранні українську сторону представляли: голова Закарпатської облдержадміністрації Олег Гаваші, начальник головного управління з питань європейської інтеграції, зовнішньоекономічних зв’язків та туризму ОДА Ернест Нусер, голова Львівської облради Мирослав Сеник та його заступник Лев Захарчишин, голова Івано-Франківської облради Ігор Олійник, заступник голови Чернівецької обласної ради Тодор Гуцуляк, голова Правління Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати – Україна» Володимир Горбовий; виконавчий директор асоціації «Єврорегіон Карпати – Україна» Галина Литвин, представник МЗС України в Ужгороді Галина Гороховська та в.о. Генерального консула України в Пряшеві Юрій Колядинський.
Головуючий член Постійної Урядової делегації України в Конгресі місцевих і регіональних влади Ради Європи, голова Закарпатської облради Михайло Кічковський зазначив: “Наше спільне завдання – зробити все, аби Карпатський Єврорегіон знову діяв як спільний консультативний і координаційний орган зі сприяння прикордонному співробітництву між регіонами – членами асоціації, як це визначено в положеннях Європейської Конвенції по прикордонному співробітництву між територіальними общинами та урядами Ради Європи. Згідно з партнерськими та представницькими правилами, а також правилами співучасті у розбудові прикордонної інфраструктури, транскордонного співробітництва в межах політики добросусідства Євросоюзу.
На засідання Ради було винесено ряд ключових для країн КЄ питань: "Про екологічну ситуацію в Карпатському регіоні, її соціальні наслідки та шляхи поліпшення“; "Про оголошення 2009 року Роком Карпат“; "Про напрацювання окремої операційної програми "Карпатський горизонт“ для її фінансування Євросоюзом на фінансову перспективу 2014–2020 рр.“; “Про міжнародний туристичний маршрут "Карпатський Єврорегіон“; "Про запровадження міжнародного фестивалю народної творчості представників національних представництв“.
Користуючись присутністю представників органів місцевого самоврядування та дипломатичних установ Михайло Кічковський подякував членам делегацій Угорщини, Польщі, Чехії у Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи, завдяки підтримки яких 14 жовтня поточного року на засіданні Комітету з питань сталого розвитку, під час якого він доповідав про екологічну ситуацію в Карпатському регіоні, затверджено Резолюцію із зазначеного питання.
З цього приводу Михайло Кічковський відзначив, що в усіх країнах Карпатського регіону для збереження природної спадщини здійснюються заходи щодо створення біосферних резерватів та інших природоохоронних територій. Діє 5 таких резерватів і 38 національних парків. За прикладом українсько-словацько-польського біосферного резервату «Східні Карпати» ведеться робота по створенню транскордонних українсько - румунського резервату в Мараморошських горах і українсько-угорського природного парку в басейні Тиси. Проте цього недостатньо.
Для України болючим є не стільки фінансове питання, скільки відсутність наукових висновків, як зберегти Карпати.
Заступник голови Львівської облради Лев Захарчишин представив проект, ініційований облрадою "Про оголошення 2009 року Роком Карпат“. Члени Ради КЄ одноголосно ухвалили цей.
Влада Закарпаття спільно Швейцарсько-українським проектом FORZA розробила Міжнародний туристичний маршрут «Карпатський Єврорегіон» (МТМ КЄ).
Водночас Рада Міжрегіональної Асоціації «Карпатський Єврорегіон» схвалила Концепцію міжнародного туристичного маршруту «Карпатський Єврорегіон», а також рекомендувала регіонам-членам Асоціації внести свої пропозиції щодо розробки даної Концепції.
Добре був сприйнятий проект закарпатців "Про запровадження міжнародного фестивалю народної творчості представників національних представництв“. Адже на території регіонів, що входять до Міжрегіональної Асоціації проживають представники понад 80 національностей. Більшість із них зберігають свою культуру та духовну самобутність.
Рада «Карпатського Єврорегіону» вирішила підтримати пропозицію української національної делегації щодо проведення щорічного фольклорного форуму творчості представників національностей країн КЄ. Було домовлено проводити цей фестиваль в середині літа в одній із країн «Карпатського Єврорегіону», починаючи з України як його ініціатора.
Робочій комісії з питань соціальної інфраструктури доручено до 1 січня 2009 року розробити Положення про фестиваль і подати на затвердження Міжнародного секретаріату «Карпатського Єврорегіону», а національним сторонам – сприяти проведенню цього свята, передбачивши в місцевих бюджетах потрібні кошти.
До проекту “Про напрацювання окремої операційної програми “Карпатський горизонт” для її фінансування Євросоюзом на фінансову перспективу 2014–2020 рр.”, над яким працювали представники Польщі та України, члени делегації також вирішили повернутися наступного разу, оскільки угорська сторона не мала змоги ретельно вивчити його.
На завершення засідання делегації жваво обговорили питання про робочі комісії Карпатського Єврорегіону. Було вирішено: до 10 листопада подати в Секретаріат МА «Карпатського Єврорегіону» кандидатури керівників та членів комісій.
Довідка
КАРПАТСЬКИЙ ЄВРОРЕГІОН – найбільший з усіх нині існуючих Єврорегіонів. Об’єднує прикордоння 5 країн. Територія «Карпатського Єврорегіону» охоплює більше 161 тис. квадратних кілометрів, на яких проживає понад 16 мільйонів осіб.
01 листопада 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини