В Закарпатській ОДА розглядали феномен Карпатської України в контексті українського державотворення

Указ Президента України «Про відзначення 70-річчя подій, пов’язаних із проголошенням Карпатської України» – це вияв з боку керівництва держави великої поваги до подвигу на Красному полі під Хустом, до внеску захисників Карпатської України у процес українського державотворення, – наголошувалося на круглому столі «Карпатська Україна в контексті українського державотворення», організованому управлінням інформації та зв’язків із громадськістю облдержадміністрації.

В Закарпатській ОДА розглядали феномен Карпатської України в контексті українського державотворення

Відкриваючи круглий стіл, в якому взяли участь науковці УжНУ, керівники електронних та друкованих засобів масової інформації, працівники виконавчих органів влади, заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Михайло Попович відзначив, що  напередодні  цієї дати з’явилося багато нової, раніше невідомої, інформації про події  70-річної давності. Адже  вже пророблена певна робота з архівними документами як в Україні, так і за кордоном. Разом з тим при висвітленні тематики Карпатської України виникають певні труднощі. Часом у засобах масової інформації можна натрапити на  недоречності та помилки. Тому і виникла потреба у проведенні цього круглого столу.

Михайло Попович також поінформував, що на виконання Указу Президента України розроблено План заходів на 2008 – 2009 роки з відзначення подій, пов’язаних із проголошенням Карпатської України. Зокрема, намічено облаштувати Меморіальний парк «Красне поле». Ця робота вже розпочалася. Згодом там постане Монумент Соборності України. На місцях, пов’язаних з  Карпатською Україною, її Президентом Августином Волошином та його соратниками, будуть встановлені пам’ятні знаки та меморіальні дошки.  Незважаючи на  труднощі, адже виконання цих робіт потребує грошей, а Кабінетом Міністрів не виділено коштів, ця непроста робота продовжується. Немало із запланованого,  вже вдалося зробити, – підкреслив заступник голови-керівник апарату облдержадміністрації.

– Карпатська Україна – подія не лише регіонального рівня. Власне, датою 15 березня ми не обмежимося. Це не одноразова акція, – наголосив Михайло Андрійович. –  Увесь 2009 рік буде присвячений подіям 70-річної давності.  Отож формалізм тут неприпустимий.

Начальник управління інформації та зв’язків із громадськістю облдержадміністрації Віктор Дрогальчук повідомив, що вже видані спогади учасників, посібники для шкіл, архівні матеріали, твори учасників подій тощо. Зокрема, за рахунок обласної програми профінансовані видання «Педагогічних творів» Августина Волошина, поезії очевидця цих подій, працівника редакції газети «Нова Свобода» Андрія Патруса-Карпатського «Голуба далечінь», книгу науковця Івана Сенька «Келечин – рідне село Августина Волошина» та інші. 

Учасники круглого столу акцентували увагу на тому, що відзначення цієї події потребує серйозної інформаційної підтримки. Дуже важливо, щоб матеріали, спираючись на архівні документи,  подавалися цікаво і дохідливо,  були правдивими та виваженими, несли читачу новизну. Про те, як це зробити і ділилися думками учасники круглого столу. Зокрема, доктор історичних наук, професор Роман Офіцинський ознайомив  присутніх із висвітленням подій Карпатської України у тогочасній закарпатській та міжнародній пресі та складнощах при висвітленні даної теми у засобах масової інформації.

Говорячи про Карпатську Україну, професор, доктор історичних наук, журналіст Дмитро Федака зауважив, що це був жвавий процес, наповнений цікавими колізіями, поворотами долі, емоціями людей. 15 березня 1939 року – своєрідний підсумок тривалого процесу, але історія Карпатської України не завершується цим днем. Адже близько 150 днів наш край існував в автономному статусі, – наголосив Дмитро Федака. – Є очевидці, свідки тих подій. Нехай вони не були безпосередніми учасниками, але ж жили в ті часи.  За його словами, головне – подробиці. Бо ж вони і є штрихами „живої” історії. 

Своїми думками щодо вшанування пам’яті Августина Волошина на його малій батьківщині поділився кандидат філологічних наук, доцент Іван Сенько. Виступали і редактори районних газет. Зокрема, міжгірської та хустської – Василь Пилипчинець,  Іван Липчей.  В основному говорили про брак цікавих матеріалів про велич і трагедію Карпатської України. Воно й не дивно, адже  тривалий час ті події замовчувалися. Відтак є можливість надолужити втрачене, – переконані учасники круглого столу.

Щоб стимулювати саме такі матеріали, управління інформації та зв’язків із громадськістю облдержадміністрації  започатковує конкурс на краще висвітлення тематики Карпатської України. Проект Положення про це творче змагання розміщено, зокрема і на веб-сайті облдержадміністрації.

Втім, тема Карпатської України не вичерпується лише ювілейними заходами. Подвиг звитяжців на Красному Полі у ті буремні дні – чудовий приклад патріотизму для нинішньої молоді, матеріал для глибоких досліджень і науковців, і журналістів.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
31 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини