На початок жовтня на Закарпатті газифіковано 239 тисяч будинків

За дев’ять місяців цього року в Закарпатській області газифіковано майже 5,5 тисячі будинків, прокладено 82 кілометри газових мереж.

Загалом на початок жовтня із 611 населених пунктів області природним газом користуються мешканці 363-ох.
В області стовідсотково газифіковано населені пункти Виноградівського та Іршавського районів. До кінця цього року планується завершити газифікацію ще трьох районів – Берегівського та Ужгородського.
Наразі у Закарпатській області побудовано 4864 кілометри газових мереж. На початок жовтня газифіковано понад 239 тисяч будинків та квартир. За останні чотири роки протяжність газових мереж збільшилася на півтори тисячі кілометрів, кількість газифікованих будинків зросла на 55,6 тисячі.
– З 2005 року на Закарпатті газифікація житлового фонду зросла на 14 відсотків, і на сьогоднішній день блакитним паливом користуються майже дві третини населення області. За цим показником ми займаємо одні з кращих позицій в країні, адже загальнодержавний показник газифікації становить 43 відсотки, – констатує заступник головного управління – начальник управління розвитку соціальної сфери і торгівлі облдержадміністрації Василь Вовканич.
За 2006-2008 роки в області значно скоротилися обсяги незавершеного будівництва газових мереж, а будівництво нових розпочинається лише за умови визначення всіх можливих джерел фінансування, які забезпечать завершення робіт.
– Обласною владою прийнято рішення спрямовувати субвенцію з державного бюджету лише в ті адміністративно-територіальні одиниці, які беруть участь у співфінансуванні об’єктів, тому й маємо значний приріст газифікованих сіл, – каже Василь Вовканич.
В області вироблено єдиний підхід до будівництва газових мереж та проведення газифікації населених пунктів: за рахунок коштів державного бюджету здійснюється будівництво підвідних газопроводів до населених пунктів. В свою чергу, будівництво вуличних газопроводів фінансують місцеві бюджети, спонсори та власне населення.
– Газ у сільському будинку – не розкіш, це розв’язання багатьох життєво важливих проблем, зокрема і з опаленням. Тож навіть у непростих умовах для прокладання газових мереж мешканці сіл створюють вуличні кооперативи, власним коштом газифікують населенні пункти. Але через те, що Кабінет Міністрів недофінансовує видатки на газифікацію, в багатьох селах маємо ситуацію, коли вулична мережа газопроводів готова, натомість відсутні підвідні, – каже Василь Вовканич.
У 2008 році для газифікації населених пунктів Закарпаття потребувало близько 20 мільйонів гривень. Але уряд виділив для цих потреб набагато менше коштів – 5,7 мільйона гривень, тобто третину від потреби. Якби Кабінет Міністрів цьогоріч стовідсотково профінансував потреби краю, то до кінця року на Закарпатті змогли б газифікувати 15 тисяч дворогосподарств. Саме тому в області вирішили залучити, окрім державного фінансування, ще й гроші обласного бюджету. Так, за кошти бюджетів розвитку в області цьогоріч продовжувалася робота з газифікації населених пунктів Мукачівщини та долини річка Тур’я Перечинського району, сіл північної частини Хустського району, будівництву підвідних газопроводів до чотирьох сіл Берегівського району та до двох населених пунктів Воловеччини.
Газифікацію в області останніми роками активізовано, проте в кожному районі роботи проводяться по-різному – в деяких швидше, в деяких повільніше. Найгірша ситуація із газифікацією на Рахівщині: тут не газифікований жоден населений пункт. Мешканці лише 12 відсотків населених пунктів Міжгірщини та Великоберезнянщини користуються блакитним паливом. У цих районах почали впроваджувати альтернативні види опалення – електричне. Також встановлюються системи опалення, що працюють на відходах деревообробки – стружках, тирсі. Так, на Міжгірщині почали виготовляти брикети з відходів деревини і використовувати їх для енергозабезпечення бюджетних закладів.
Для економії коштів та поліпшення подачі тепла, за рахунок місцевих бюджетів в області триває переведення закладів соціально-культурного призначення на автономне опалення. На сьогодні на Закарпатті в двох містах – Мукачеві та Хусті – всі школи та дитсадки вже обігріваються теплом автономних котелень. Завдяки цьому міська казна щорічно може закумулюювати мільйони гривень, що їх можна використати на поліпшення матеріально-технічної бази навчальних закладів, – каже Василь Вовканич.
– Щодо газифікації краю, то обласна влада поставила амбітні, втім, цілком реальні завдання. Спільними зусиллями влади і громади маємо реальні результати – щороку завершується газифікація одного з районів області. Блакитне паливо стає більш доступним для більшої кількості закарпатців, – констатує Василь Вовканич.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
27 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини