В Ужгороді говорили про формування бюджетів, удосконалення податкового і бюджетного законодавства

Як уже повідомляло "Закарпаття online", із 13 по 19 жовтня цього року, як передбачено Указом Президента України, у Закарпатті відбувся Європейський тиждень місцевої демократії.

“Європейський тиждень місцевої демократії” – це загальноєвропейська кампанія, яка передбачає одночасне проведення на національному та місцевому рівнях комплексу заходів, націлених на активізацію інформаційної кампанії щодо принципів та досягнень місцевої і регіональної демократії у Європі, сприяння обізнаності громадян щодо їх можливостей брати участь у прийнятті управлінських рішень з питань місцевого значення.
У нашій області було проведено низку різноманітних заходів за участі депутатів місцевих рад, органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, широких громадських кіл. Широка інформаційно-просвітницька кампанія, яка передувала «Європейському тижню місцевої демократії», сприяла поширенню знань щодо прав громадян на участь у вирішенні питань місцевого значення.
У четвер, 23 жовтня, у рамках «Європейського тижня місцевої демократії» у Закарпатській обласній раді відбулись громадські слухання з питань формування місцевих бюджетів, удосконалення податкового і бюджетного законодавства. У них взяли участь голови і члени комісій з питань бюджету обласної, районних та міських рад, спеціалісти фінансових управлінь райдержадміністрацій та міськвиконкомів.
Від Державної податкової адміністрації у Закарпатській області була присутня і виступила заступник голови облДПА Еріка Васкова. Е.Васкова ознайомила присутніх зі станом податкових надходжень до місцевих бюджетів за 9 місяців 2008 року. У Закарпатській області, як і в цілому по державі, спостеріється тенденція економічного зростання, відзначила Еріка Золтанівна. Це позитивно позначилося і на показниках діяльності органів державної податкової служби.
Зокрема, до місцевих бюджетів сплачено податків і зборів, що контролюються податковою службою області, в сумі 612,2 млн. грн., що на 31,9% (на 147,9 млн. грн.) більше, ніж за минулорічний період. При цьому зросла питома вага надходжень до місцевих бюджетів і становить 50,5% поступлень Зведеного бюджету проти 47,2% у відповідному періоді минулого року. Забезпечено також перевиконання прогнозу зведеного розпису доходів до загального фонду місцевих бюджетів на 52 млн.грн., або майже на 10%. Варто зазначити, що з плановими завданнями справились всі податкові органи краю.
Еріка Васкова також зупинилася на проблемних питаннях та резервах наповнення бюджету. Зокрема, з метою збільшення надходжень до місцевих бюджетів Державна податкова адміністрація в області запропонувала продовжити спільну роботу з органами місцевого самоврядування. Насамперед з легалізації (державної реєстрації) громадян, які займаються систематичною діяльністю, спрямованою на отримання прибутків, без належної державної реєстрації підприємницької діяльності, а також легалізації найманої робочої сили.
Необхідно також постійно проводити відповідну роботу з підприємствами, які продовжують виплачувати заробітну плату у розмірах, нижчих від законодавчо встановлених. Залучення до декларування доходів (а отже і оподаткування) громадян, які одержували іноземні доходи; створення нових робочих місць, в тому числі шляхом організації відокремлених підрозділів підприємств, зареєстрованих в інших населених пунктах; перегляд вартості торгових патентів, встановлення його розміру, який відповідає сучасним реаліям, встановлення оптимального розміру фіксованого патенту та єдиного податку для підприємців, а також вичерпного переліку видів діяльності за єдиним податком згідно з класифікатором видів економічної діяльності – не менш важливі напрями для співпраці податківців з органами державного самоврядування.
Значно сприятиме поліпшенню умов землекористування, а відповідно наповненню місцевих бюджетів коштами виконання наданих повноважень органами місцевого самоврядування, виконавчої влади, земельних ресурсів щодо інвентаризації, наведення порядку в обліку земельних ділянок, платників земельного податку і орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності, зазначила Еріка Васкова. Вона також наголосила, що співпраця органів державної податкової служби та місцевого самоврядування у цих та ще багатьох інших напрямках дозволить використати усі наявні резерви для наповнення місцевих бюджетів.
Еріка Васкова розповіла також присутнім про переваги прийняття Податкового кодексу, який дасть можливість стабілізувати правове поле у галузі оподаткування, сприятиме приведенню українського законодавства до світових стандартів у сфері економічної політики. І, зокрема, це стосується місцевих податків і зборів.
Учасники громадських слухань зійшлися на тому, що щорічне проведення такого тижня загострюватиме увагу всіх гілок, інститутів влади на необхідності реалізації довготривалої стратегії зміцнення місцевої демократії через ефективну взаємодію територіальних громад, інституцій громадянського суспільства та місцевої влади.

Відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян
ДПА України в Закарпатській області

24 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 11
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини