Закарпаття: В Європейського тижня місцевої демократії – молодіжне обличчя

Минулого року згідно з Указом Президента України Віктора Ющенка „Про Європейський тиждень місцевої демократії” у Закарпатській області, як і у всіх інших регіонах України відбулась низка заходів за широкої участі депутатів місцевих рад, органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, широких громадських кіл. Вони засвідчили, що в житті суспільства поглиблюються демократичні процеси, а євроінтеграційний курс політики глави нашої держави, сприяє запровадженню європейських стандартів, зміцненню демократичних засад на місцях, відкриває перед молодими поколіннями широкі можливості для участі як у важливих державницьких процесах, так і в житті територіальних громад.

Започаткована минулого року акція стала традиційною. Ось і цього року з 13 по 19 жовтня, як це передбачено Указом Президента України, у Закарпатті та і всіх інших регіонах держави відбувся Європейський тиждень місцевої демократії.
Його проведенню передувала значна організаційна робота. Прийнято спільне розпорядження голови обласної ради Михайла Кічковського і голови ОДА Олега Гаваші. Затверджено рекомендований план заходів на обласному та районному рівнях.
Зважаючи на пожвавлене зацікавлення молоддю регіональною політикою, прагненням активної участі в суспільному житті громад, місцевим органам виконавчої влади та місцевого самоврядування запропоновано протягом Європейського тижня місцевої демократії зосередити свою роботу на ознайомленні населення, передусім молоді, з діяльністю сільських, селищних, міських рад та їх виконавчих органів, районних рад.
В рамках тижня відбулась і низка заходів на рівні обласної ради за активної участі в них керівників, депутатів, відповідальних працівників її виконавчого апарату.
Суспільну важливість згаданої акції засвідчує фотовиставка „Європейський тиждень місцевої демократії”, розміщена у фойє облради. Вона переконливо ілюструє діяльність обласної ради та облдержадміністрації щодо життя територіальних громад краю, турботи Президента України Віктора Ющенка про поліпшення інфраструктури гірських районів краю, проведення відновлювальних робіт у населених пунктах, що постраждали від паводку. Тут же фотоматеріали про виїзні прийоми населення головою облради Михайлом Кічковським та його заступниками Михайлом Мартином, Василем Брензовичем. Ряд світлин – засідання постійних депутатських комісій, Днів депутата, Ради з питань місцевого самоврядування при голові облради. З експозицією фотовиставки ознайомились студенти вищих навчальних закладів, учні-старшокласники зі шкіл обласного центру, представники громадськості, депутати місцевих рад.
На рівні обласного центру Європейський тиждень місцевої демократії розпочався Днем відкритих дверей для четвертокурсників факультету міжнародних відносин та юридичного факультету Закарпатського державного університету. Розмову із ними провели заступники голови обласної ради Михайло Мартин, Василь Брензович, керуючий справами виконавчого апарату обласної ради Віктор Бульчак, начальник відділу організаційної роботи та взаємодії з органами місцевого самоврядування виконавчого апарату обласної ради Іван Бібен.
З інформації заступника голови обласної ради Михайла Мартина майбутнім юристам та економістам було цікаво дізнатися про склад і систему роботи обласної ради в умовах партійного плюралізму, про порядок підготовки і прийняття рішень, контроль за їх виконанням. При цьому було підкреслено, що у своїй роботі обласна рада та інші органи місцевого самоврядування орієнтуються на стандарти щодо організації управління на засадах місцевого самоврядування, які містяться в Європейській хартії місцевого самоврядування і положення якої у повному обсязі мають обов’язкову юридичну силу для України.
Виходячи з пріоритетності курсу України на європейську інтеграцію та розвитку місцевого самоврядування в Україні як невід’ємної складової цього курсу, заступник голови обласної ради Василь Брензович ознайомив студентів з діяльністю обласної ради та територіальних громад по розвитку транскордонного співробітництва. Закарпатська область, зазначив він, нині має укладені угоди про співробітництво з восьми регіонами 6 зарубіжних країн. А райони, міста, села і селища підтримують дружні зв’язки з майже 100 територіальними громадами країн Євросоюзу. Одне Мукачево має 6 міст-побратимів. І з кожними роком територія співробітництва територіальних громад області розширяється. Ось і зараз депутати 9 територіальних громад Виноградівського району готують до підписання угоди з своїми зарубіжними колегами Словаччини, Угорщини, Польщі, Румунії, Англії.
Студенти проявили зацікавленість роботою депутатів, працівників виконавчого апарату у міжсесійний період. Отож керівник виконавчого апарату Віктор Бульчак розповів про його структуру, про методичне та інформаційне забезпечення органів місцевого самоврядування, організацію навчання депутатів та працівників виконавчих комітетів, висвітлення їх діяльності.
Учасники зустрічі відповіли й на інші запитання. Потім студенти ознайомилися з умовами роботи виконавчого апарату. В багатьох навчальних закладах також пройшли заходи, присвячені Європейському тижню місцевої демократії. На факультеті міжнародних відносин УжНУ перед студентами виступив заступник голови обласної ради Василь Бринзович.
Європейський тиждень місце місцевої демократії закономірно не обмежився заходами, що відбулися у виконавчому апараті облради. Відбулось ряд заходів у районах за участю керівників облради, начальників управлінь облдержадміністрації. Зокрема заступник голови облради Василь Брензович, начальник управління державної служби Головдержслужби України в Закарпатській області Василь Попадинець, заступник керуючого справами – начальник відділу організаційної роботи та взаємодії з органами місцевого самоврядування виконавчого апарату обласної ради Іван Бібен, відповідальні працівники Головного управління юстиції в Закарпатській області та управління з питань майна комунальної власності ОДА Володимир Чудінов, Валентина Хаща, Тетяна Рожкан, головний спеціаліст відділу юридичного забезпечення роботи з кадрами та зверненнями громадян виконавчого апарату облради Оксана Орелецька взяли участь у проведенні виїзного семінару „Адаптація державної служби до європейських стандартів” з головами та секретарями сільських рад Іршавського району, депутатами, головами постійних комісій та керівниками відділів виконавчого апарату Іршавської районної ради, яку очолює Петро Станко.
У проведенні зустрічей із студентами УжНУ, Мукачівського педінституту, на яких ішлося про свободу слова, забезпечення конституційних свобод у демократичному суспільстві, як це проголошено у „Європейській хартії місцевої демократії” прилучилися й учасники першого в Україні міжнародного літературного фестивалю „Карпатська ватра”, який відбувся в області за підтримки обласної ради та обласної державної адміністрації. Серед них україномовні письменники країн Євросоюзу - Румунії, Угорщини, Словаччини, Польщі.
Європейський тиждень місцевої демократії цьогоріч співпав із важливою міжнародною подією. Якраз 14 жовтня у м. Страсбург відбулося чергове засідання Комітету з питань сталого розвитку Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи. В його роботі в якості члена делегації від України на цьому форумі взяв участь голова обласної ради Михайло Кічковський. На засіданні Комітету він успішно виступив із доповіддю „Про екологічну ситуацію в Карпатському регіоні, її соціальні наслідки та шляхи поліпшення”. При підготовці відповідних матеріалів Михайло Михайлович радився з депутатами, спеціалістами-екологами, зустрічався з людьми у віддалених населених пунктах гірських районів, прислухався до їх зауважень і пропозицій... Тож перед від’їздом у Страсбург казав: „На трибуні Конгресу я оприлюдню думку всього Закарпаття. Це буде справедливо, демократично!”
В Києві пройшов форум «Європейські орієнтири місцевого і регіонального розвитку», який мав статус 13-их Всеукраїнських муніципальних слухань. В його роботі також взяли участь і виступили представники органів місцевого самоврядування Закарпаття. Його матеріали ляжуть в основу Національної доповіді 2008 року «Розвиток місцевої демократії в контексті європейської інтеграції України».
Враховуючи виняткову важливість діяльності місцевих рад щодо забезпечення самодостатності територіальних громад, вирішення економічних, соціальних питань, наповнення дохідної частини місцевих бюджетів, у четвер, згідно з розпорядженням голови обласної ради Михайла Кічковського відбулись громадські слухання з питань формування місцевих бюджетів, удосконалення податкового і бюджетного законодавства. У них взяли участь голови і члени комісій з питань бюджету обласної, районних та міських рад, спеціалісти фінансових управлінь райдержадміністрацій та міськвиконкомів.
В ході Європейського тижня місцевої демократії активно й ефективно використовувались можливості засобів масової інформації, щоб широко інформувати населення про роботу обласної ради, інших органів системи місцевого самоврядування в Україні на регіональному і місцевому рівнях. Так, голова постійної комісії обласної ради з регламенту, депутатської етики та адміністративно-територіального устрою, голова Великоберезнянської райдержадміністрації Мирослава Каламуняк виступила з цієї теми у прямому телеефірі програми „Добрий вечір Закарпаття” по телеканалу „Тиса”. Депутат Володимир Вашко взяв участь у теледебатах, які проводились у прямому телеефірі студією „1+1” на тему: „Спокуса владою”. Разом з ще трьома представниками молодого покоління депутатського корпусу місцевих рад він вів дискусію про відповідальність людей, які приходять до влади, таким політикам як Анатолій Кінах та Віра Ульянченко. В багатьох регіональних виданнях виступили керівники та депутати рад різних рівнів із звітами про свою депутатську діяльність.

Василь Чорногор, сайт Закарпатської обласної ради
23 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
» Всі новини