Вперше в історії Ужгорода міська влада не бажає проінформувати громадськість про підготовку міста до зими

В середу в обласному центрі Закарпаття, згідно з поданою Ужгородському міському голові С.Ратушняку заявою, підписаною 24 депутатами Ужгородської міської ради, мала відбутися позачергова сесія міськради.

Вперше в історії Ужгорода міська влада не бажає проінформувати громадськість про підготовку міста до зимиНа цю сесію пропонувалося винести лише 2 питання — "Про стан підготовки міського господарства до роботи в осінньо-зимовий період 2006-2007 рр." і "Про роботу виконавчих органів міської ради по забезпеченню прибирання міста та вчасного вивезення побутових відходів". Доповідачем з обох питань мав бути перший заступник Ужгородського міського голови Володимир Бобков.

Саме мав бути, бо позачергова сесія Ужгородської міськради так і не відбулася. Бо станом на 10.00 під дверима (закритими, до речі...) сесійного залу зібралося лише 8 міських депутатів, з яких троє — це фракція Ужгородської міської організації СПУ у повному складі. Інші політичні сили, які пройшли весною до міської ради, показали себе повними банкрутами! Адже решта народних обранців, навіть ті, що підписали вищезгадану заяву (навіть деякі представники "Нашої України", підписи яких під цим документом складають більшість), на сесію не з’явились. Щодо останніх, то тут, мабуть, добряче попрацювала команда мера-бізнесмена. Цікаво лише, що пообіцяв пан Рата депутатам-відступникам: шматок ужгородської землі, безбідне існування чи "охорону" їхньому бізнесу?

Але повернімося до того здорового "ядра" ужгородського депутатства, котре навіть за таких умов не побоялося прийти, щоб узяти участь у законно (підкреслимо!) скликаній позачерговій сесії Ужгородської міської ради. Слово депутатам.

Олег ДИБА, фракція "Наша Україна":

— Запропоноване для обговорення на питання про ситуацію з підготовкою Ужгорода до зими викликає певне занепокоєння у міської громади. Адже про те, що тут не все гаразд, свідчить хоча б відповідна постанова Кабінету міністрів України, в якій наш обласний центр названий серед трьох міст України, де стан підготовки до зими є критичним. Депутатів міської ради не могла не схвилювати така ситуація, ми запропонували міському голові скликати сесію з цього приводу. В першу чергу це по стану підготовки до зими по теплопостачанню, друге — ситуація з прибиранням міста від сміття.

Як бачите, нашу ініціативу міська влада не підтримала. 23 депутати поставили підписи під цією заявою—зверненням від 12.092006 р. до міського голови про скликання сесії, що передбачено п.7 ст.46 Закону України. Оскільки міський голова протягом 15 днів не відреагував на цю заяву, то депутати ініціювали, відповідно до п.8 ст.46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», скликання самими цієї сесії. Було звернення до керуючого справами міськвиконкому Алентьєвої підготувати зал до цього засідання, яке, як ви бачите, так і не відбулося.

Єдина мета з боку депутатів — це просто отримати інформацію. Це не якесь протистояння, депутати просто хочуть отримати інформацію щодо названих вище двох питань. Думаю, що міській владі є що сказати з цього приводу, але чомусь вона не вважає за потрібне про це говорити.

Ми щиро голосували, аби не ускладнювати ситуацію, скажімо, за виділення 1 мільйона гривень на прибирання сміття, понад 2 мільйонів — на потреби КП "Єдині енергетичні ситеми м.Ужгород", але далі ми просто хочемо знати, як ці кошти використовуються. 12 вересня мав відбутися тендер на спорудження автономних котелень. Станом на 15 жовтня ці котельні вже би мали бути (згідно з умовами тендеру) споруджені. Але сьогодні ми абсолютно не володіємо інформацією, що робиться у цьому плані в місті.
На цю сесію ми запрошували першого заступника міського голови В.Бобкова, щоб він висвітлив цю тему. Депутати зобов’язані знати цю інформацію, а громадськість має бути поінформована.

Однак на нашу заяву про скликання сесії міський голова на попередній сесії просто сказав "Та хай там підготують якусь інформацію!". Це не має бути підготовлена інформація, це має бути розмова у відкритому режимі, за участі журналістів, адже тільки через них городяни отримують інформацію. Якщо ж це вібувається не в відкритому режимі, то є певні підстави сумніватися, чи воно все правильно відбувається, чи правильно використовуються виділені кошти і т.п.

Юрій ФОГЕЛ, Фракція Соціалістичної партії України:

— Оскільки такі сесії міських рад з питань підготовки до опалювального сезону проходять по всій Україні, то ми, депутати, також хотіли, аби міська виконавча влада поінформувала нас про стан підготовки міста до зими. Але на нашу ініціативу просто не відреагували. А ситуація в місті напередодні опалювального сезону непроста. Вчора мене як депутата міської ради запросили мешканці будинку 38 на проспекті Свободи і показали ...вирізані труби. Опалювальний сезон має розпочатися вже за кілька днів, а тут роботи — непочатий край! Тобто, у них тепла просто не буде!

Я веду до того, що ми, депутати, не маємо об’єктивної інформації про ситуацію з підготовкою міста до зими. Лише якісь заяви, що все буде в порядку! Але наші спостереження, зустрічі з виборцями говорять про інше: реальний стан речей такий, що місто до входження в зиму не готове! Ми хотіли б знати, хто конкретно сьогодні відповідає в місті за підготовку його до опалювального сезону, що зроблено.
Коли я працював керівником КП "Ужгородтеплокомуненерго", то підготовка до нового опалювального сезону розпочиналася з моменту закінчення попереднього. Цьогоріч же з міста не виділялися кошти на підготовку до опалювального сезону і який реальний стан справ у цій сфері ми сьогодні як депутати і хотіли дізнатися. А, як бачите, ми на це навіть якоїсь відповіді не можемо отримати. Хоча ми знаємо, що якісь котельні будуються. Через які, до прикладу, котельня на Електрозаводській, хоча й готова до опалювального сезону, введена в експлуатацію не буде.

Тобто, як це все, що відбувається, відіб’ється на місті і його мешканцях, ми не знаємо. А тому й хочемо, щоб влада показала нам той план підготовки міста до зими, розповіла, як він реалізовується.
Репортер
11 жовтня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
/ 1
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини