Іван Гецянин: "Будучи начальником закарпатської міліції, Москаль їздив лише на крадених машинах"

Іван Гецянин, колишній перший заступник Геннадія Геннадійовича, добре знає методи його роботи
«Будучи начальником закарпатської міліції, Москаль їздив лише на крадених машинах».

Іван Гецянин
Іван Гецянин

Минулої середи в сесійній залі обласної ради на якийсь час, здавалося, зникли фракції і всі розбіжності між депутатами – обговорювали намагання міністра Юрія Луценка змінити керівника закарпатської міліції. Як відомо, Луценку під час його приїздів «на розбірки» в нашу область регулярно асистує  колишній начальник обласної міліції та голова облдержадміністрації Геннадій Москаль. Чимало слів обурення його діями і висловлюваннями теж лунало у сесійній залі. А колишній перший заступник Москаля, керівник обласного УМВС Закарпаття, нині перший заступник начальника ГУ МНС області, заслужений юрист України, генерал податкової міліції, депутат обласної ради Іван Гецянин нагадав, що знає Геннадія Геннадійовича краще за інших і багато міг би розповісти про його «роботу» в нашому краї. «СЗ «Паланок» скористався можливістю дізнатися подробиці у самого Івана Васильовича.
– Ще перед приїздом Москаля на посаду начальника міліції у нашу область у тодішніх керівників обласної адміністрації, яку очолював Сергій Устич,  виникало чимало питань. Вони цікавилися діяльністю Геннадія Геннадійовича, наводили довідки і були проти його призначення. Координатором роботи з правоохоронними органами від обласної адміністрації працював Хома Олексик, він перший зателефонував Москалю в Чернівці, де той тоді працював, і порадив навіть не збиратися на Закарпаття. Але у той час на рівні держави діяло неписане правило призначати начальником УМВС лише людину з іншої області. Міністр Юрій Кравченко вирішив призначити на Закарпаття Москаля.
 – А ви знали Геннадія Геннадійовича раніше?
– Познайомився, коли проходив у Чернівцях стажування, будучи  заступником начальника УМВС Закарпаття, а Москаль був заступником керівника міліції у Чернівцях. Пізніше іноді як колеги спілкувалися телефоном. З’ясувалося, ми разом вчилися в Академії, але на паралельних курсах. Та й він незабаром пішов працювати, а я продовжував навчання стаціонарно.
Отож на час призначення Москаля на Закарпаття, я вважав це позитивом. Ситуація в управлінні потребувала чогось нового, якісних змін, бо криміногенна ситуація в області справді була складною. Тоді, на початку 90-х, масово викрадали авто, ввозили крадені машини з-за кордону, потоком ішла контрабанда, дуже часто грабували автобуси, в яких наші співвітчизники їхали до сусідніх держав... Причому іноді злочинці одягали форму працівників міліції.
Спочатку я багато їздив з Москалем областю, адже добре її знав, зна-йомив його з керівниками. Допоміг ви-йти на кваліфікованих журналістів. Після роботи ми завжди їздили в одній машині додому, разом працювали у вихідні, зустрічалися. Він ходив до церкви, ставив свічки, знайомився з містом. Мені подобався Геннадій Геннадійович, було враження, що це людина, яка щиро і віддано бореться зі злочинністю.
– Та згодом ви змінили свою думку?
– Працівники нашого управління Москаля майже одразу не сприйняли, бо один із перших його наказів зобов’язував позбавляти прав усіх водіїв, що сіли за кермо у нетверезому стані. Заковика в тому, що повертати посвідчення водія мав право лише сам Москаль. У наказі це не було зазначено, але всі знали таке негласне правило. Мені, як заступнику, з цього приводу він якось сказав, мовляв, коли треба буде – кажи, я вирішу. Я тоді навіть нічого не запідозрив. Але водії одразу зрозуміли: не треба вирішувати питання в суді – можна безпосередньо на місці. Цей його метод поклав і початок корупції серед працівників ДАІ, які бачили, як діє їхній керівник.
Якщо затримували крадені машини, авто з перебитими номерами, документи теж усі носили до Москаля. Я цим не цікавився, але через деякий час мені стало відомо: такі машини він передавав то в Київ, то в Крим. Як це робив? Можу тільки здогадуватися. Пости на кордонах Москаль узяв під своє крило.
З прокуратурою і судами також навів контакти, виділяв їм машини з крадених – «Мерседеси», джипи. Так Москаль забезпечував собі певний захист. Сам теж їздив на краденому авто. Мені це було дуже неприємно, адже підлеглі все знали.
Якось ми разом мали їхати в Угорщину, і надійшла інформація, що угорці збираються затримати автомашину разом із Москалем. Більше на краденому авто за кордон разом ми не їздили.
– Кажуть, Москаль «кришував» горілчаний бізнес Сергія Ратушняка? 
– Пам’ятаю його зустріч із мером Ужгорода Ратушняком. Він прийшов до Москаля під кінець робочого дня, і розмова тривала годин, мабуть, з чотири. Не знаю, як і про що вони домовились, але після тієї зустрічі, коли вантажі з горілкою затримували на постах, зокрема у Нижніх Воротах, Москаль завжди чомусь посилав туди Варцабу. Той їздив, відтак доповідав, що все нормально, і ця горілка йшла далі. За документами це були транзитні вантажі, але все залишалося в Україні. Багато було і вагонів з горілкою. Згодом, працюючи в податковій, я зрозумів ці схеми.
Тоді було рішення Кабміну, за яким горілчані вантажі, що йшли транзитом через територію України, на митниці мала брати під супровід служба охорони УМВС. Зароблені за цю послугу кошти мали надходити в касу управління. Але Москаль вирішив створити спеціальні групи, які займалися суто таким супроводом. Так го­рілка, яка йшла через кордон у нашу державу за нелегальними схемами, діставала ще й офіційний захист людей у погонах.
– Ви згодом пішли працювати в податкову...
– Москаль завжди мав ідеї щось будувати, ремонтувати, реконструювати. Міністр Кравченко приїздив сюди з усіма керівниками міліції областей, ставив їм Москаля за приклад. Але вони не знали, що Геннадій залучав будівельні організації області, а донині з ними за це не розрахувалися. Тоді боялися силових структур, і Москаль свій добробут будував на нещастях інших людей.
Коли почали розбиратися з концертами, які організовував Москаль (пам’ятаєте, приїздила навіть Софія Ротару), з каси УМВС області зникла велика сума, її отримала «невідома» людина, з «невідомим» паспортом. Порушили кримінальну справу. Тепер знаю, що тоді  цей чоловік у спеку в бушлаті, аби його не впізнали, ходив на ринок міняти ці гроші на долари, бо естрадні актори, яких запрошував Геннадій Геннаді­йович, вимагали розрахунок у валюті. Правової оцінки цим подіям так ніхто і не дав.
 У ті часи, за прикладом керівника, працівники УБОЗу теж їздили на крадених авто. До речі, УБОЗ тоді очолював Варцаба, який пізніше сам став начальником УМВС області і за злочини уже четвертий рік розшукується правоохоронцями.
З огляду на все це я зро­зумів, що мушу йти з мі­ліції. Бо якби взявся говорити, що робиться в управлінні, мене б не зрозуміли. Пішов працювати в податкову мілі­цію.
– Але Закарпаття – маленька область, отож повністю розійтися з Москалем вам не вдалося?
– Якось, коли я вже працював у податковій, начальник ДПА області Марта Гнатівна Волощук повідомила, що у Сваляві затримали заступницю начальника податкової інспекції за отримання хабара. Я виїхав туди, зустрівся з начальником міліції, прокурором, з’ясував ситуацію. Розумію – щось не те: не буває, аби людина отримала хабар і залишила його в робочому кабінеті. З’ясувалося, навіть не взяли відбитки паль­ців. Це скидалося на провокацію. Ми звернулися до Азарова, на той час керівника ДПА України, проблему винесли на державний рівень, і Леонід Кучма доручив спеціальній комісії розібратися. У ті події Москаль втягнув і прокуратуру. Згодом загинув начальник слідчого відділу прокуратури.
оді ж постало питання про те, що працівників міліції, котрі хотіли перейти в податкову міліцію, Москаль всіляко залякував. З Києва прибула комісія, до складу якої входили перший заступник міністра МВС Бородич і навіть помічник Президента. А перед тим зібрали всіх працівників, кожного підняли й сказали: не смійте підтвердити, що хочете йти в податкову. Організували навіть голосування, ніби всі проти. Москаль казав: що за тупий президент, якщо підписує такі укази? Річ у тім, що якраз таку службу треба було йому – податкова міліція мала великі повноваження.
 Один із працівників розповів мені, як проходили «збори», і я переконав його написати рапорт. З цим рапортом  прийшов і сказав здивованому Бородичу: бачите, що Геннадій Геннадійович може з людьми робити.
Відтак Москаль написав рапорт на звільнення. Але члени колегії звернулися з телеграмою до міністра Кравченка, просили не звільняти Москаля. Він дістав сувору догану й залишився у системі.
– Ви працювали і коли Москаль став керівником нашої області. Що можете сказати про той період?
– Так, пізніше Геннадій Геннадійович повернувся на Закарпаття головою обласної адміністрації. Але методи, схеми роботи у нього залишилися ті самі. Будучи головним міліціонером, Москаль направляв групу перевіряти ра­йон, відтак підбивав підсумки і приймав рішення. Це називалося відпрацювання району. Так діяв і на посаді губернатора. Економіка від цього не зростала, зате проблеми створити людям він умів. Усі ж пам’ятають його намагання зняти голову облради Івана Іванча – як збирав депутатів, змушував підписуватися. Робилося це на догоду Ратушняку. Також він розвивав сепаратистські ідеї, ділив людей на «наших» і «чужих».
Працював Москаль і на інтереси бізнесу. Знаю, викликав керівників районів і казав: там і там має бути заправка. Або називав цифру, скільки за­правок мусить бути в районі. На той час він уже попрацював у Криму, Дніпропетровській області, звідти і приходили люди, які ставили тут АЗС.
– Як розцінюєте те, що ни­ні­ш­нє намагання Юрія Луценка вижити начальника міліції області Віктора Чепака теж відбувається не без участі Геннадія Москаля?
– У Геннадія Геннаді­йовича навіть не подвійне, а потрійне обличчя. Ця людина здатна на будь-що. Думає одне, говорить друге, а зробить третє. За натурою авантюрист. І популіст – знав важливість телебачення, журналістів і «за­охочував» багатьох із них.
При цьому Москаль – боягуз. Під час наших поїздок за кордон, словаки чи угорці пропонували нам постріляти. Але він ніколи не брав до рук зброї, бо боїться її. І ніколи не дивиться в очі іншим людям – не витримує. Хоча на всіх нарадах Москаль постійно наголошував, що найбільш «крутим»  у суспільстві повинен бути «крутий міліціонер».
Кому б говорити про чесність, боротьбу зі злочинністю, та аж ніяк не Москалю. Міністр Юрій Лу­ценко нині на Закарпатті повторює те, що запровадив колись Москаль, – направляє сюди групу війсь­кових з інших областей, проводить «відпрацювання», «зачистки». Але ж закарпатці можуть самі з усім упоратися. І нинішній цирк щодо зміни керівництва обласної міліції Луценко робить з підказки Москаля…
З інтерв’ю Сергія Ратушняка тижневику «Власть денег»  (№ 37, вересень 2008 р.)
«  ... В 1990 году у меня был наличный миллион в спортивной сумке. В то время, когда у меня были миллионы, ни Ахметова, ни Суркиса, ни Медведчука как серьезных бизнесменов еще не было на горизонте... »
« ... У меня действительно были водочные заводы. Я их построил в Словакии и Венгрии. Мы сюда пригоняли водку. Тогда законодательство позволяло ввозить этот товар фактически по демпинговой цене... »
« ... Если бы я сказал, что не зарабатывал на несовершенстве законов, был бы неискренним. Спиртовая продукция не считалась акцизной группой, можно было оценивать ее в 1 цент и спокойно ввозить. Кроме того, мы использовали так называемый лжетранзит на Казахстан и Россию. Но дальше складов эта продукция не шла... »
« ... Тут был свой колорит. Донецк «поднимался» на металле и угле, а мы выстраивали бизнес на границе. Наши шлагбаумы на границах – это и есть закарпатская «металлургия», доходы от которой составляют миллионы долларов в месяц... »

"Старий Замок "Паланок"
16 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

ХЗ- SmoothCriminal 2008-10-23 / 02:01:00
Та їм байдуже, головне піар - велика сила (с) :)))

SmoothCriminal 2008-10-23 / 01:59:00
не знаю, що там і як, але сором "погон"истим дядькам один про одного, та ще й для ЗМІ таке говорити. ... а ще в одному закладі вчилися..

Vano 2008-10-21 / 11:39:00
Дуже цікаво слухати як один "високопорядний" мєнт говорить про іншого такого самого :-))

Istvan 2008-10-20 / 14:15:00
http://www.youtube.com/watch?v=4AWHXFErzXw

Народ 2008-10-20 / 10:08:00
...не любили Москаля есдеки, не люблять його і барвисті ....

Логіка залізна - треба його мочити. Ну а закінчення ви самі знаєте.

ХЗ- Закарпатець 2008-10-19 / 23:06:00
:)))) "шароварники" - це в тему сказано

Закарпатець 2008-10-19 / 16:50:00
А що таке ви чекали? Москаль є з нації козацького роду! Нащадок козака Мамая! Козак Мамай з сімї Чінгіз хана їздив на вкраденних конях, а Москаль розїжає на вкраденних аутомашинах. Що ж змінилось? За Часів козака Мамая були коні, а теперь аутомашини. А шароварники з чубами зістали такими як були - злодіями! Ясна річ, чого Окраїна є на окраїні Європи?!!

ХЗ 2008-10-17 / 13:16:00
тут я з Гецянином згідним...

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини