Що таке Орхуський центр і чому екологія залежить від духовності

Якщо, за давньою приказкою, навіть баша легше бити гуртом, то рятувати природу, а ліпше - якомога менше її нищити, треба кожному з нас і всім разом. «СЗ «Паланок» з'ясовував, як це роблять екологічні структури Закарпаття.

"Це все треба просто любити й цінувати. Якщо кожен зрозуміє цей головний закон, у світі буде найвища гармонія - між природою й людством. А тоді буде й гармонія між людьми», - написала у своєму творі школярка Ксеня Гуляева, влучно, хоч і по дитячому прямолінійно, сформулювавши, як мала б співіснувати людина з природою. Адже забруднене довкілля - це не лише машини, заводи, заправки тощо, а й кожен із нас. Залежно від того, як поводиться. І не лише на вулиці, на роботі, а й у власній хаті.
ЗАПОРУКА ЧИСТОТИ ДОВКІЛЛЯ - ДУХОВНІСТЬ кожного
«Кризи, які переживає людство, особливо екологічна, - значною мірою результат зниження духовності людини (як індивідуума, так і суспільства загалом), її відповідальності перед сумлінням, перед теперішнім і майбутнім поколіннями», - зазначив, відкриваючи у вівторок, 7 жовтня, міжнародну науково-практичну конференцію «Природне середовище України і духовність» один із її організаторів, декан географічного факультету, професор УжНУ Степан ПОП.
Представники Міністерства охорони навколишнього природного середовища України, директор Інституту географії НАНУ, Президент Українського географічного товариства, науковці з Київського національного університету ім. Шевченка, Одеського, Харківського, Чернівецького, Львівського університетів, екологи зі Словаччини й Угорщини прибули на цей форум. Розпочав його доповіддю «Карпати - серце і легені Європи. Але й вони потребують захисту» голова Закарпатської облради, член української делегації в конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи Михайло КІЧКОВСЬКИИ.
Леонід РУДЕНКО, директор Інституту географії НАН України презентував нещодавно виданий Національний атлас України, над яким працювали більше лівтисячі фахівців. Крім карт, у тематичних блоках культури, релігії, людського розвитку, національного й мовного складу населення, визвольних рухів тощо, в Атласі представлено «Екологічний стан природного середовища», картографічним матеріалом показано деградацію земель України. На конференції виступив також Апостольський адміністратор Мукачівської греко-католицької єпархії Мілан ШАШИК, він представив доповідь «Ісус Христос - джерело води живої. Християнська екологічна освіта перед викликами українського суспільства та нової релігійності».
Автор ідеї проведення наукової конференції, присвяченої питанням духовності й моральності як запоруки формування бережливого ставлення до навколишнього світу, Степан Поп є також головою закарпатського осередку Українського географічного товариства і очолює Громадську раду неурядових організацій природоохоронного спрямування при Держуправлінні охорони навколишнього природного середовища (ОПНС) в Закарпатській області. За словами пана Степана, за два останні роки Громадська рада, до якої входять наразі представники 16 громадських організацій, разом із управлінням пра-цює досить активно й результативно, провадить просвітницьку роботу, цікаві акції з молоддю, школярами, спільні заходи з релігійними установами. Зокрема, на засіданнях Ради й управління ОПНС, які проходять щокварталу, обговорювалися питання системи екологічного моніторингу, формування регіональної екомережі тощо.
Загалом у краї працює понад 20 громадських організацій екологічного спрямування. Найактивнішими є Закарпатський обласний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді, обласна організація Всеукраїнської екологічної ліги, екологічний клуб «Еко-екс», Закарпатська організація товариства охорони природи, Карпатський екологічний клуб «Рутенія» та інші.
Найбільше громадські організації працюють, поширюючи екологічні знання, культуру, сприяють розширенню доступу громадськості до екологічної інформації, беруть участь в обговоренні й прийнятті рішень щодо спорудження конкретних об'єктів, у розробці планів і чи не найчастіше - у різних акціях.
РОБОТА З ДІТЬМИ НЕ МОЖЕ БУТИ ФОРМАЛЬНОЮ
Як розповів начальник управління ОПНС області Андрій П0Г0РЄЛ0В, значну увагу управління разом із громадськими організаціями приділяє роботі з молоддю. «Ефективність екологічної освіти полягає не лише в тому, щоб школярі вивчали й обговорювали екологічні проблеми й шляхи їх вирішення, а й особисто брали участь у виконанні конкретних завдань. Координаційним центром природоохоронної, дослідницько-експериментальної роботи в цій системі є Закарпатський еколого-натуралістичний центр, який проводить місячники, зльоти, фестивалі, експедиції, подорожі-сплави (профільні табори «Зелена перлина», «Заповідний край», «Ойкос»). У школах і поза ними діє понад 700 гуртків природоохоронного спрямування, діти беруть участь в акціях та конкурсах «Весняна толока», «До чистих джерел», «Первоцвіти», «Мій рідний край - моя земля» та інші.
У травні завершився конкурс «Я відкриваю землю» (за фінансової й інформаційної підтримки нашого управління), в рамках якого пройшов конкурс дитячих творчих робіт, фотовиставка «Світ мандрів», де були представлені, зокрема, роботи гуртківців спелеосекцГі та екологічного туризму. Також проходили акції «Посади своє дерево», «Прибери планету» - на території Па-діюну діти посадили багато дерев і кущів. Відбувся і рейд у державний заказник «Зачарована долина» з прибиранням його території.
Днями управління ОПНС за підтримки управління освіти ОДА оголосило обласний конкурс дитячих творчих робіт «Збережемо природу Закарпаття». Діти можуть подавати на нього свої твори, вірші, малюнки, фото, колажі, плакати, казки, сувеніри життєві історії та будь-які інші ідеї щодо збереження природи нашого краю. Конкурс започатковано торік, у ньому взяли участь близько тисячі дітей, переможці отримали зовсім «недитячі» подарунки - фотоапарати, мобільні телефони, а всі учасники, які представляли свої райони у фіналі, - солодкі призи від Святого Миколая. Не менш захопливе дійство управління ОПНС збирається організувати і цього року.
ПРАВО ЛЮДИНИ ЗНАТИ МАЄ РЕАЛІЗОВУВАТИСЯ
Для ще більш ефективної взаємодії екологів і краян незабаром при обласному управлінні ОПНС відкриється оновлений і значно посилений технічними засобами Орхуський інформаційний центр.
Десять років тому в данському місті Орхус було прийнято Орхуську конвенцію про доступ до інформації, громадську участь в ухваленні рішень чи доступі до правосуддя у справах довкілля. Україна ратифікувала її в липні 1999 р. Конвенція покликана сприяти захисту права кожної людини нинішнього й прийдешніх поколінь жити в навколишньому середовищі, сприятливому для її здоров'я та добробуту.
Значення конвенції для України й інших держав важко переоцінити, адже це один із перших міжнародно-правових актів, у якому принципи поваги до громадськості з боку владних структур закріплений на рівні вимог міжнародного права.
І надалі, як раніше, запевнив начальник управління ОПНС Андрій По-горєлов, кожен, хто звернеться до Центру, зможе дістати інформацію щодо національного чи міжнародного екологічного законодавства, з актуальних екологічних проблем і стану довкілля області, про роботу крайового Державного управління охорони навколишнього природного середовища. (До слова, це чудова можливість для студентів здобути інформацію, літературу, підібрану кваліфікованими фахівцями, реальні дані, що стосуються екології Закарпаття). Крім того, і фахівці, і всі зацікавлені на базі Орхуського центру зможуть долучитися до формування бібліотеки з природоохоронної тематики, відео-й аудіотеки, підготовки навчальних посібників, методичних рекомендацій, спеціальних довідників, бюлетенів тощо.

Лариса Подоляк, "Старий Замок "Паланок"
15 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини