Незабаром в Україні вступить в дію технічний регламент безпеки іграшок

Іграшки є важливою складовою процесу пізнання світу та зростання дитини. Однак не всі іграшки є безпечними. Вітчизняна іграшкова індустрія так і не отримала необхідного поштовху для розвитку, тож частка іграшок, які сьогодні імпортуються до України, за різними даними перевищує більш ніж 70%. При цьому не всі вони відповідають чинним в нашій державі нормам, які застосовуються до іграшок, а іноді й взагалі суперечать їм. Вони часто виготовляються з порушеннями санітарних та технічних норм, а відтак здатні негативно вплинути на здоров’я дитини.

Чим бавляться наші діти? Якими мають бути їхні іграшки? Чи безпечні вони? Чи може чергова забавка, придбана на ринку, закінчитися візитом до лікаря-травматолога? Питань більш ніж багато… Спробою відповісти на них став «Технічний регламент безпеки іграшок», прийнятий постановою уряду від 8 жовтня 2008 року № 901.
Планується, що згаданий нормативний акт набере чинності через шість місяців після опублікування. Ним передбачено, що контроль за впровадженням та дотриманням норм, які містяться в ньому, перейматиметься Міністерство промислової політики.
Як зрозуміло з його назви, у Технічному регламенті йдеться передусім про вимоги до безпеки всього спектру іграшок, які нині можна придбати на ятках та прилавках магазинів (від ялинових прикрас до пневматичних рушниць та пістолетів). Він установлює правила маркування, а також введення в обіг іграшок імпортованих і вітчизняного виробництва.
Технічний регламент передбачає, що на пакуванні, етикетці або інструкції зазначатимуться мінімальний вік дитини, для якої призначена іграшка, та при потребі інформація про необхідність нагляду з боку дорослих під час користування нею; інформація для дітей та осіб, які їх доглядають; про небезпеку, пов’язану з використанням іграшки і способи її усунення.
Фізичні та механічні властивості іграшок повинні бути такими, щоб у дитини не виникало ризику фізичного травмування, а іграшки для дітей віком до трьох років аби дитина не змогла проковтнути деталі цієї іграшки. Окрім того іграшки, їх складові частини та пакування для роздрібної торгівлі, не мають становити небезпеку стискання чи удушення дитини.
Передбачається, що виготовлені у відповідності з даним Технічним регламентом або ввезенні з-за кордону іграшки, не змінюватимуть колір через відмивання барвників, форму та масу під час гігієнічного догляду за нею (миття, прання тощо), а матеріали з яких виготовлено декоративне та захисне покриття іграшки, мають бути стійкими до слини, поту, а також до нейтрального мила (господарчого, дитячого тощо), що застосовується під час вологої обробки.
Технічний регламент встановлює й жорсткі вимоги щодо рівня звуку (імпульсного шуму) іграшок. Він не повинен перевищувати 95 децибелів.
Виготовлені, згідно з Технічним регламентом іграшки, не будуть загорятися під дією полум’я чи іскри або іншого потенційного джерела вогню; виготовлятимуться з важкозаймистих матеріалів або незалежно від хімічного складу оброблятимуться таким чином, щоб уповільнити процес горіння.
Якщо виробники дотримуватимуться Технічного регламенту, то це унеможливить негативний хімічний вплив іграшки на організм дитини під час її використання, зокрема випадкового ковтання, вдихання чи доторкання до шкіри, слизових оболонок, у тому числі очей. У регламенті також наведено граничні значення можливого використання різних хімічних речовин у дитячих іграшках.
Технічний регламент передбачає й вимоги до електробезпеки іграшок. Зокрема, живлення електричних іграшок здійснюється від джерел електричного струму з номінальною напругою, яка не перевищує 24 В.
Іграшки повинні містити попереджувальну інформацію про небезпеку, пов’язану з їх експлуатацією, та способи запобігання виникненню такої небезпеки.
Пакування іграшок, які можуть виявитися небезпечними для дітей віком до трьох років, повинне містити застереження “Для дітей віком старше трьох років” або “Обережно! Не допускається для використання дітьми віком до трьох років” із стислим роз’ясненням небезпеки.

Центр пропаганди ГУ МНС України в Закарпатській області
14 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
14:02
У Мукачеві на пожежі загинув чоловік
11:00
В Ужгороді на об'їзній горів Mercedes
10:51
У Виноградівській громаді горіли "будка" в циганському таборі Підвиноградова та надвірна споруда у Виноградові
» Всі новини