На Закарпатті зафіксований вже шостий випадок отруєння грибами

Упродовж року на Закарпатті грибами отруїлося 6 людей, з яких двоє – діти з однієї родини‚ що на Мукачівщині. На жаль‚ молодша‚ 6-річна дівчинка‚ через чотири дні після отруєння померла. 11 жовтня через вживання „дарів лісу” на лікарняному ліжку опинився і 44-річний мешканець села Мужієво, що на Берегівщині.

На Закарпатті зафіксований вже шостий випадок отруєння грибами

Збирання грибів - заняття захоплююче, однак воно вимагає певних знань, навичок та уваги. Ще у старовинних травниках про отруєння грибами писали: ”Некие же грибы, кто их приемлет не зная, напрасной смертью умирает”.
Про отруйні властивості грибів люди знали багато століть тому. Вони були грізною зброєю у боротьбі за владу. Так загинули великі любителі грибних страв римський імператор Клавдій, Папа Римський Климент VII, французький король Карл VI.
Отруйні речовини містяться в таких грибах, як піддубники, говорушки, але вони не викликають отруєння, оскільки не розчиняються в шлунково-кишковому тракті людини. Проте якщо приготовлені з цих грибів страви уживати разом з алкоголем, який, до речі, розчиняє токсини, симптоми отруєння виникають негайно, і наслідки можуть бути трагічними.
Отруїтися можна і цілком їстівними грибами. Річ у тім, що гриби належать до продуктів, які швидко псуються. В старих продуктах нагромаджуються речовини розкладу білків, які можуть викликати отруєння. Ось чому перерослі, в’ялі, червиві, запліснявілі гриби збирати не можна.
Для Закарпаття найбільш характерно те, що отруєння грибами тут найчастіше стається через їх збір у екологічно забруднених місцях. До них слід віднести узбіччя доріг, території поблизу промислових підприємств, навіть якщо вони не працюють вже кілька років. Під впливом несприятливої екологічної обстановки навіть їстівні гриби у цих місцях здатні набувати ознак отруйних.
Не рекомендується їсти консервовані гриби, приготовлені в домашніх умовах. Які б зусилля не докладались, все ж гриби неможливо вимити так, щоб на них не залишилося землі чи піску. Разом з ними у консерви можуть потрапити спори ботулінуса, який десятками років зберігається в ґрунті, має властивість витримувати кип’ятіння протягом 3 годин. Теплова обробка в умовах домашнього консервування не знищує мікроба. У герметично закритій тарі без доступу повітря створюються умови для розмноження бактерій і накопичення надзвичайно сильної отрути.
ОСОБЛИВО НЕБЕЗПЕЧНІ ГРИБИ ДЛЯ ДІТЕЙ
Токсикологи попереджають: для дітей будь-який їстівний гриб може стати смертельно отруйним. Захисні системи малюка не можуть забезпечити безпеку організму під час масової „грибної агресії”. Дитячі отруєння грибами завжди мають дуже важкий перебіг. Легких випадків не буває. Із 100 отруєних грибами дітей: 5-6 дітей гине, а 25-30 стають інвалідами на все життя. Батьки та дорослі, запам’ятайте: вживання грибів завжди загрожує дитині неочікуваними тяжкими наслідками; пластинчасті гриби (особливо сироїжки і ін.) викликають особливо серйозні отруєння; бажано зовсім виключити гриби з харчування дошкільників, а старшим дітям – давайте тільки трубчасті гриби у виді соусів - для запаху, виключаючи велику кількість плодових тіл; отруєння грибами ніколи не проходить само по собі – не чекайте, що процес припиниться, не лікуйте дитину самі. Негайно викликайте лікаря і не відмовляйтесь від госпіталізації.
СИМПТОМИ ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ
Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) з’являються через 1-4 години після вживання грибів, залежно від виду грибів, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів. Біль та напади нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.
ПЕРША ДОПОМОГА ПРИ ОТРУЄННІ
Навіть при легкому отруєнні грибами треба негайно звернутися за медичною допомогою чи відправити хворого до лікарні. Часто від того, як швидко буде надано медичну допомогу, залежить життя людини. Дещо можна зробити для хворого до того, як прийде лікар. Насамперед треба прикласти до живота і ніг грілки. Щоб не допустити активного всмоктування отрути в організм, треба якнайшвидше промити шлунок: дати випити хворому 3-4 склянки підсоленої води (або блідо-рожевого розчину марганцівки), а тоді викликати блювоту. Процедуру повторювати декілька разів. Коли промивні води стануть чистими, дайте активоване вугілля (4-5 пігулок).
Після цього рекомендується напоїти хворого міцним чаєм, кавою. Але, поки прийде лікар, не годувати. І, звичайно, не можна давати хворому спиртних напоїв, оцет, бо вони сприяють всмоктуванню отрути. Щоб установити причини отруєння, варто зберегти рештки грибів.
ПРОФІЛАКТИКА ОТРУЄННЯ
Ознайомтеся, чим відрізняються їстівні гриби від отруйних.
Збирайте тільки ті гриби, які добре знаєте. Не беріть грибів з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих.
Ніколи не вживайте в їжу незнайомі гриби, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення „бульба”, вкрите оболонкою.
Не збирайте ніяких грибів близько від транспортних магістралей, атомних і теплових електростанцій, великих промислових зон, на промислових пустирях, колишніх смітниках. Перевірте, при можливості, гриби на радіоактивність.
Пам’ятайте, що серед пластинчастих грибів найчастіше бувають отруйні.
Якщо на галявині серед їстівних грибів росте бліда поганка – не збирайте тут гриби: спори поганок отруйні, вони можуть переноситись вітром на інші гриби й отруювати їх.
Не слід куштувати сирі гриби на смак.
Купуйте гриби ті, що вирощуються спеціалістами й продаються в магазинах.
Не робіть домашню заготівлю грибів у герметичній упаковці – це може призвести до захворювання ботулізмом.
Сушіть тільки певні види грибів, такі як білий гриб, підосичник, підберезник, маслюк, моховик, зморшок і трюфель білий.
Не користуйтеся сумнівними методами перевірки грибів на отруйність, довіряючи таким помилковим тлумаченням: „Цибуля чи часник стають бурими, якщо їх варити разом з грибами, серед яких є отруйні”. „Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби”. „Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних   грибів”. „Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні – приємний”. „Після кип’ятіння протягом кількох годин отрута з грибів видаляється”.

Центр пропаганди ГУ МНС в Закарпатській області
14 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

14:52
/ 2
У Білках від незачиненої "буржуйки" в "ремонтному" гаражі загорівся мікроавтобус
11:32
В Ужгороді пожежні врятували від вогню будинок
13:00
У Сокирниці на Хустщині в Тисі виявили потопельника
23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
» Всі новини