На Закарпатті говорили про перспективи розвитку туризму Тячівського району

10 жовтня 2008 року за ініціативи Тячівської асоціації регіонального розвитку у м. Тячеві відбувся семінар щодо перспектив розвитку туризму Тячівського району

Участь у семінарі відбувалась під головуванням начальника управління туризму Закарпатської ОДА п. Марченка О.І., та заступника голови Тячівської РДА п.Каганця В.Й., доповідачами виступили завідувач кафедри туризму УжНУ доц..Шандор Ф.Ф., викладачі кафедри туризму п.Славік Р.В., Коваль О.Д. учасниками семінару були голови сільських та селищних рад, представники туристичного бізнесу
За словами ініціатора проведення семінару, депутат районної ради п.Грабар І., проведення даного семінару для представників органів місцевого самоврядування та туристичного бізнесу є надзвичайно необхідним та актуальним, оскільки рівень та темпи розвитку туризму у районі є незадовільними, нам потрібен позитивний діалог та сталий розвиток територій, та перспективний план розвитку туристичних продуктів.
Як відзначив п. Марченко, метою семінару є обговорення тенденцій розвитку туризму в світі, Україні, Закарпатській області та Тячівському районі зокрема, вироблення принципових рішень, за результатами котрих, уже в листопаді на громадське обговорення будуть винесені проекти рішень, а головне концепція розвитку окремих територій Тячівського району, що стануть першими систематизованими, економічно обґрунтованими проектами, з науковими висновками та рекомендаціями, перспективними планами розвитку. А успішний досвід окремих проектів, у перспективі буде переноситись на інші території. Адже, сьогодні ми не маємо права робити помилок, котрі були допущені при хаотичному плануванні та використані ресурсів курортної зони Солотвинно. Закарпаття є лідером розвитку туризму України, що відзначено на всеукраїнських нарадах з питань розбудови туристичної інфраструктури, створення нових туристичних продуктів та ринків. На нашу думку, сьогодні діяльність українських туроператорів (їх закарпатських колег) не відповідає умовам ліцензії, адже вони не створюють власні туристичні продукти. А на Закарпатті ми маємо усі складові, щоб кожного року раціонально розвивати туризм, та збільшувати якісні показники, котрі є індикаторами успішної діяльності усіх учасників туристичного бізнесу.
Завідувач кафедри туризму УжНУ, доц..Шандор Ф.Ф., повідомив, що на всесвітній конференції по науковому туризмі у м. Перт (Австралія), його доповідь стосувалась теми бальнеології, як складової індустрії туризму, та ресурсів, якими володіють Карпати, і левова частка яких знаходиться в Закарпатті. Тому ми не маємо права нищити те, що нам дав Бог. Сьогодні багато джерел, зокрема не лише мінеральної, а й термальної води законсервовані, не розвідані. І це добре, бо сьогодні не достатньо бути власником джерела, наука вимагає комплексного підходу до процесу користування надрами. Недостатньо пробурити свердловину, і збудувати басейн, готель, необхідно дати відповідь на запитання, а що робити з джерелом далі? Куди піде стічна вода. Тому він (Шандор) закликав присутніх без фанатизму займатись процесом скуповування та виділення землі навколо туристичних атракцій. А найкраще, використовувати міжнародний та світовий досвід, розбудовувати інфраструктуру, робити капіталізацію об’єктів, що в кінцевому обрахунку принесе значно більші дивіденди. Сьогодні, ми маємо унікальний шанс для розвитку туризму, адже через шенгенську зону, близько 200 млн. потенційних туристів країн (Росія, Білорусь, Казахстан) мають можливість приїхати в маленьку Угорщину, Румунію, Словаччину – на Закарпаття, де пізнають культуру, побут, кухню та звичаї країн Європи, не перетинаючи кордон Європи.
Викладач кафедри туризму УжНУ п.Славік Р.В., представив тенденції розвитку сільського зеленого туризму України та Закарпаття. За його словами, сьогодні на селі, його жителі мають можливість створювати та розвивати власну справу, облаштовуючи свої будинки (а у них кімнати для відпочинку) для прийому відпочиваючих. Мова не йде про будівництво нових об’єктів. Мова йде, про створення належних умов перебування жителів інших міст (індивідуальні туристи, сім’ї, невеликі групи відпочиваючих) в сільській місцевості, з створенням умов харчування, та дозвілля. Адже, ми повинні системно розвивати туристичні продукти.
Керівник Туристичного інформаційного центру Закарпаття, викладач кафедри туризму УжНУ п.Коваль О.Д., представив перспективи розвитку тематичних видів туризму Закарпаття, зокрема, у минулому році був створений новий туристичний маршрут, так званий "Винний шлях" по дегустаційним підвалам та приватним виноробам області, котрий отримав високу оцінку та визнання в Україні, унікальність культури та традицій сприяє розвитку так званого гастрономічного туризму, коли жителі не тільки інших областей України, а й країн СНД мають змогу скуштувати кухню понад 10 національностей, що компактно поривають у нашій області , ностальгічного туризму, адже десятки, сотні, тисячі наших співвітчизників сьогодні за кордоном, у еміграції, і рано ч пізно у них виникне бажання повернутись, принаймні як турист, на батьківщину своїх дідів, батьків. Складову частину, популярного у Європі військового туризму, ми бачимо у елементах оборонних споруд лінії Арпада (2-а світова війна), місця поховань учасників бойових дій (перевал легіонів, де поховані польські офіцери). На сьогодні в області нами ( www.tourinform.org.ua ) ведеться моніторинг понад сотні фестивалів, а це щонайменше 2 фестивалі у тиждень, протягом року. Це те, що хоче бачити турист, творчість, колорит, традиції, сьогодні гостро стоїть питання промоції та реклами не лише фестивалів, що відбувають на території Тячівського району, а й створення окремих туристичних продуктів, котрі можуть купувати туристи через тур фірми, під час фестивалів. І звичайно, ми (влада, наука, бізнес, громадкість ) повинні підтримати діяльність та творчість народних умільців та ремісників району, адже їх продукція є складовою туристичної індустрії країни.
На завершення, заступник голови Тячівської РДА п.Каганець В.Й., привернув увагу голів сільських та селищних рад району, підприємців до спільного обговорення та участі у процесі розвитку туризму району. Сьогодні нам є що показати туристу, у районі розташована частина території Карпатського Біосферного заповіднику, ліси та праліси, полонини, унікальні печери, джерело чорної води, мінеральні та термальні води, багато монастирів, все це є унікальним потенціалом, який слід раціонально використовувати, та залишити для нащадків.
За останні декілька років, це перше таке зібрання, відзначав кожен учасник семінару, важливо, що присутній начальник управління туризму області, науковці, котрі уважно вислуховують усі пропозиції, володіють ситуацією, та допомагають розвивати туристичну справу нашого району.
Під час обговорення, голови окремих сільрад привернули увагу до проблем інфраструктури, перш за все доріг, комунікацій, заборони пересування туристів на вантажних автомашинах, джипах у заповідних місцях, адже, важка техніка руйнує природу, створюється ерозія ґрунтів, створюється ще більше бездоріжжя, що потребує ще більш потужної техніки. Гостро стоїть проблема кадрів, перепідготовки існуючих, адже сервіс не на належному рівні.
Результатом роботи семінару, визначено подальший план робіт з розробки елементів концепції розвитку туризму Тячівського району, котрий згодом буде представлено депутатам районної ради, представникам бізнесу та громадськості для обговорення. Також, вирішено вивчити досвід діяльності та створити в районі туристичний інформаційний центр, та інтегрувати його дальність у мережу подібних центрів Закарпатської області.

Ужгород.net.ua
13 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

Орися 2008-10-30 / 22:20:00
Перспективи на Тячівщині розвитку туризму дуже великі, я сама намагаюся розвинути тут туризм, я побувала в всіх куточках Карпат, але природа с.Красна, смт. Усть-Чорна незрівнянна!!!!!!

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини