Закарпатські оператори не поспішають виконувати рішення Нацради щодо відімкнення російських каналів

Закарпатські оператори послуг кабельного телебачення не поспішають виконувати рішення Нацради з питань телебачення і радіомовлення щодо припинення ретрансляції іноземних телеканалів, неадаптованих до чинного законодавства. Вони чекають на офіційний циркуляр від Нацради

Загалом в області є 54 ліцензованих оператори кабельного телебачення. В угодах половини з них прописані телеканали, що потрапили під заборону, і всі вони російські - ОРТ, РТР, Ren TV. Щоправда, усі три канали ретранслює небагато кабельників області. Максимум - 4-5 операторів, - повідомив 8 жовтня експерт, який побажав залишитись неназваним. Дехто ретранслює один, а дехто - два з заборонених тепер Нацрадою російських телеканалів.
Самі оператори нову вказівку Нацради сприйняли не дуже позитивно. За словами керівника ТОВ "Лонт" Андрія Білкея, тиждень тому на нараді із цього приводу представники кабельних мереж прогнозували, що виконання рішення Нацради призведе до шуму. Проте наразі оператори не відключають каналів, а чекають на офіційні папери. "Річ у тім, що ці російські канали прописані у нас у ліцензії, яка дійсна до 2013 року, - повідомив Ярослав Яцола, керівник ТОВ СМП "Тевіант" і додав: "Якщо буде лист на руках, я відключу канали".
За словами експерта, невиконання рішення Нацради, яке вже набуло чинності, загрожує операторам, як мінімум, попередженням і штрафними санкціями, а як максимум - позбавленням ліцензії. "Нацрада твердо стоїть на тому, щоб не допустити до ефіру телеканалів, які не відповідають вимогам українського законодавства", - зазначив він. Зокрема, це стосується реклами, якщо кошти за неї отримують не на території України.
На Закарпатті випадків з позбавленням ліцензії через невиконання рішень Нацради було два. Проте обидва рази дозвіл анулювали через те, що оператор не розпочав мовлення упродовж року після отримання ліцензії.
Загалом Закарпаття входить в трійку лідерів України за кількістю фірм-надавачів послуг кабельного телебачення. Для порівняння: у Рівненській і Тернопільській областях їх є 8-9, в Чернівецькій - 6. А на Закарпатті - 54
Аналітики вбачають у рішенні Нацради два компоненти: політичний і економічний. Політичний полягає в тому, щоб убезпечити українського глядача від заангажованої інформації з російських телеканалів. А економічний аспект - якщо з мережі зникнуть іноземні канали, вітчизняні збільшать свої доходи від реклами в 1,5 разу.
Довiдка
Нацрада з телебачення і радіомовлення зобов'язала кабельних операторів припинити ретрансляцію не адаптованих до вітчизняного законодавства телеканалів, зокрема ОРТ, РТР, Ren TV. Таке рішення, яке набирає чинності з дня опублікування, Нацрада ухвалила у четвер, 2 жовтня.
Глава Нацради Віталій Шевченко заявив, що 1 березня цього року закінчився трирічний період відколи Нацрада прийняла вимогу до провайдерів дотримуватися норм вітчизняного законодавства при ретрансляції іноземних телеканалів. "Мова йде про кілька законів, у тому числі — про рекламу, авторські і суміжні права, мораль та ін. Річ не тільки в дотриманні або недотриманні норми української мови в ефірі",— сказав Шевченко.

ZAXID.NET
08 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

orange 2008-10-09 / 12:52:00
Ембере (мадярон), я був у знайомих в Будапешті і вони справді дивляться різні канали, але по сателітці, а не по кабельному ТБ. Та навіть якщо би вони йшли в Угорщині по кабельному, то це абсолютно нічого не значить, бо в Україні і Угорщині умови різні, і в Угорщині немає таких підстав для русифікації, як у нас. А тому, на відміну від угорців, у нас є потреба захищати свій інформаційний простір від впливу Кремля.



Ви, ембере, крім продукувати свою мадяронську ненависть і бризкати слиною на все українське, краще спробували би уважніше читати те, що я пишу. І тоді би у вас не було потреби писати дурниці типу "Budj ljubezen, razreshi nam samim vybiratj kakie kanaly khotim smotretj na nashikh televizorakh v nashikh domakh, kvartjirakh". Бо власне з цим проханням я і звертався до Іштвана...

ember 2008-10-09 / 10:37:00
Orange (pod plintusom), v Budapeste spokojno smotrju rossisjkie kanaly (kak i francuzskie, ispanskie, kitajskie, japonskie td.). I jeshcho odin malenjklij moment: v nashej oblasti boljshe chem 40 tysjach russkikh po nacionaljnosti, i pochti vse zhitelji vladejut russkim jazykom. Budj ljubezen, razreshi nam samim vybiratj kakie kanaly khotim smotretj na nashikh televizorakh v nashikh domakh, kvartjirakh:)A to shto ty smotrish toljko ukrajinske telkebachennia vidno vo vsekh tvoikh "vysTUPlenijakh!

Istvan 2008-10-08 / 18:35:00
А там их куча

orange 2008-10-08 / 17:50:00
Іштван, спочатку пустіть російські канали по кабельному телебаченню в Угорщині, а тоді вчіть Україну, як жити.

Домовились?..

Istvan 2008-10-08 / 17:37:00
Скоро и спутниковых "тарелок" запрещают эти галицкие дурманы...

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини