Ужгороду не потрібні розумні діти?

В Ужгороді черговий освітянський конфлікт. Ратушняківська влада закриває чергову школу. Цього разу - «Ерудит». Батьки намагаються відстояти право на навчання своїх дітей у хорошому закладі. Пообіцявши, що школу не закриють і списавши на її ремонт 600 тисяч гривень, спритні чиновники з мерії раптом переглянули своє рішення. А батьки до початку навчального року витратили свої 60 тисяч гривень на ремонт після ремонту від влади. Нині обурені батьки подали на міськвиконком до суду. А почалося все це раніше - із закриття НВК «Гранд».

Перипетії навколо цієї справи відомі. Школу було незаконно ліквідовано, а її директора звільнено з роботи. Є рішення апеляційного суду, в якому, зокрема, визнано, що попереднього директора «Гранда» було звільнено незаконно. Натомість на ії місце заступник мера Ужгорода В.Симулик призначив свою дружину, яка до того була завучем у СШ № 19. Коли звільнена директорка 3 липня минулого року принесла рішення апеляційного суду про ії незаконне звільнення з роботи, пані Симулик пише листа в управління освіти з проханням ліквідувати «Гранд», і вже за два дні, 5 липня, приймається рішення ліквідувати школу. А дружина відповідального за освіту заступника мера тут же призначається старшим методистом міського управління освіти.
Після закриття «Гранда» міська рада відкриває школу «Ерудит» для 38 учнів 5-10 класів, які вчилися в навчально-виховному комплексі. За рік нова школа з поглибленим вивченням окремих предметів дуже добре себе зарекомендувала. Усі її 12 випускників пройшли незалежне тестування і вступили у вищі навчальні заклади. Директору дали дозвіл донабо-ру учнів на наступний навчальний рік.
Однак дуже швидко все змінилося. Олександр Шпонтак, батько п'ятикласниці «Ерудита», розповів «Фесту», що ж відбувається наразі: «Я дав свою дитину в цей навчальний заклад у 5 клас. Планувалося набрати 15 учнів, натомість набрали 44, бо школа сильна, має високий рейтинг. Тобто загалом набрали втричі більше учнів, ніж планувалося. В управлінні освіти нас запевняли, що все буде нормально, першого вересня привітали з новим навчальним роком. Хоча чутки про те, що школу все одно закриють, ходили раніше, до початку навчального року. А 8 вересня директора попередили, що школа реорганізується».
Неодноразові звернення батьків до пана Симулика і в управління освіти не дали жодного результату. їм відповідали, що школа однозначно буде реорганізована для економії бюджетних коштів. Пояснення причин ліквідації цього закладу смішні, бо насправді скорочуються... тільки дві вчительські ставки. А від перестановки дітей з однієї школи до іншої витрати на їх утримання не зменшаться.
«Міська влада не дала нам конституційного права вибрати той навчальний заклад для наших дітей, який ми хочемо. - продовжує пан Шпонтак. - Коли ми звернулися до пана Симулика, він сказав, що школа створювалася лише на один рік. Я спитав, де це написано, і почув, що таке не пишеться в паперах. Крім того, нас, колектив батьків, попри те, що ми написали заяву, не пустили на засідання виконкому міської ради, де розглядалося це питання».
Як розповів пан Олександр, на міськвиконкомі говорилося про те, щоб батьки, якщо хочуть, щоб їхні діти поглиблено вивчали якісь предмети, віддавали дітей у приватні школи. Звичайно, є батьки, які можуть собі дозволити платити за навчання в приватних школах. Але більшість дітей, які хочуть вчитися і отримати знання, живуть у таких родинах, що неспроможні заплатити за приватну школу.
Дуже схоже на те, що закрити «Ерудит» треба власне для того, аби сховати деякі не надто прозорі фінансові операції міської влади. Пан Симулик запевняв батьків, що на ремонт «Ерудита» було виділено 600 тисяч гривень. У той же час мій співрозмовник каже, що в школі було зроблено два санвузли, незначний косметичний ремонт і замінено труби опалення. Усе це коштує приблизно 100-150 тис. грн., а де ще півміль-йона? Натомість ремонт перед початком навчального року батьки робили самотужки. Тільки родичі нинішнього набору дітей вклали понад 60 тисяч гривень у ремонт класів.
«Управління освіти нас запевнило, що заклад працюватиме, і ми здали гроші на ремонт, - пояснює пан Олександр. - Після так званого ремонту за 600 тисяч ми міняли гнилу підлогу в класах, здирали побілку до штукатурки, замінили дошки, постелили ламінат, поміняли світильники, привели до належного вигляду коридор. Батьки самі приходили і працювали, аби створити нормальні умови для навчання. Ми розуміємо, що управління освіти не має достатньо потрібних коштів. Ми не проти допомогти і ні на що не претендуємо, але ми не змиримося з тим, що з нас хочуть зробити баранів - куди вигідно, туди нас пхають. Нам обіцяли одне, а в результаті вийшло зовсім інше».
Батьки впевнені, що наступного року, коли «Ерудит» буде в управлінні іншої школи, поглиблене вивчення іноземних мов та правознавства буде відмінене. На прохання дати гарантію, що їхні діти 8 років будуть вчитися так, як вчаться зараз, заступник начальника управління освіти сказав, що такої гарантії ніхто не дасть. Тому батьки в колективному позові в судовому порядку прагнуть оскаржити рішення про реорганізацію школи. Ймовірно, що вони цю справу виграють. От тільки конкретних наслідків перемога в суді може й не мати, бо ужгородським чиновникам, схоже, суд «до лампочки».
Невже цей «безпрєдєл» ніколи не закінчиться?

Андрій Дем'ян, Ужгород
06 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини