Здійснення державного екологічного контролю Держекоінспекцією в Закарпатській області в після паводковий період

На виконання окремого доручення Мінприроди України від 31.067.08 р. №203-од Інспекцією розроблено та погоджено з облдержадміністрацією План заходів з упередження та недопущення надзвичайних ситуацій, яким передбачено заходи державного екологічного контролю за екологічно-небезпечними об’єктами, суб’єктами лісогосподарювання, спостереження за якістю поверхневих вод області, тощо.

Екологічно небезпечні об’єкти, що знаходилися в зоні можливого підтоплення були взяті на постійний посилений контроль, а після відновлення транспортного зв’язку між населеними пунктами держінспекторами було розпочато обстеження зазначених об’єктів. За результатами перевірок встановлено, що  екологічно-небезпечні об’єкти підтоплень та руйнувань не зазнали.

В ході державного контролю за станом дотримання вимог природоохоронного законодавства при здійсненні діяльності, пов'язаної з викорис¬танням надр, Інспекцією з 27 липня по 30 вересня поточного року проведено 20 перевірок. За грубі порушення вимог природоохоронного законодавства до адміністративної відповідальності притягнуто 17 посадових осіб. Накладено штрафів на загальну суму 2,074 тис. грн.

При проведенні рейдових перевірок виявлено 13 випадків несанкціонованого забору гравію в руслах річок фізичними особами. Притягнуто до адміністративної відповідальності 10 осіб на суму 0,918 тис. грн.
На виконання розпорядження Президента України «Про вивчення стану ведення лісового господарства у Вінницькій, Івано-Франківській, Закарпатській, Львівській, Тернопільській і Чернівецькій областях”, спільного завдання комісії щодо перевірки стану використання лісових ресурсів та законності вирубки лісів в Карпатському регіоні проведено перевірки стану лісовпорядкувальних і лісозаготівельних робіт у державних лісогосподарських підприємствах Держкомлісгоспу та Мінагрополітики України: ДП «Ясінянське ЛМГ», ДП “Міжгірське ЛГ”, ДП”Великоберезнянське ЛГ”, ДП «Рахівське ЛДГ», ДП “Хустське ЛДГ”, ДП “Буштинське ЛГ”, Філія ГДСЛАП «Закарпатагроліс» «Міжгір’ядержспецлісгосп», Філія ГДСЛАП «Закарпатагроліс» «Тячівдержспецлісгосп».
 
В ході проведених інспекційних перевірок за період з 23 липня по 30 вересня 2008 року виявлено 7 випадків самовільних рубок в насадженні загальною масою 1610,86 м.куб., чим заподіяно шкоду лісовому господарству на загальну суму 2328,85 тис.грн. Найбільш вагомі порушення природоохоронного законодавства виявлено в філії ГДСЛАП «Закарпатагроліс» «Тячівдержспецлісгосп», де обліковано 1131 куб.м. самовільно зрубаної деревини, чим заподіяно шкоду на суму 1974,453 тис.грн. та в ДП «Великоберезнянське ЛГ» - 338,22 куб.м. на суму 139,074 тис. грн. Матеріали передані до органів прокуратури для вжиття заходів реагування.
За порушення в сфері охорони, використання та відтворення лісових ресурсів до адміністративної відповідальності притягнуто 92 особи на загальну суму штрафів 7,531 тис. грн. Пред’явлено 9 претензій на загальну суму 144,774 тис. грн., в тому числі 4 претензії за незаконні рубки на суму 44,362 тис. грн.. Винесено рішення про тимчасову призупинку розробки та вивезення деревини з 25 лісосік.

В ході державного контролю за дотриманням вимог природоохоронного за¬конодавства в частині поводження з відходами проведено 141перевірку, за виявлені порушення до адміністративної відповідальності притягнуто 141 особу на загальну суму штрафів 12,818 тис. грн.  Було здійснено 74 перевірки в частині поводження з безхазяйними відходами, до адмінвідповідальності притягнуто 52 особи на загальну суму штрафів 4,422 тис.грн.
 
З метою забезпечення дієвого контролю за місцями розміщення твердих побутових відходів на території області, в тому числі районів, які постраждали під час стихійного лиха, Інспекцією в після паводковий період перевірено роботу 13 райдержадміністрацій, 4 міських рад, 57 сільських та селищних рад на предмет додержання вимог ст.ст. 12, 20 та 21 Закону України «Про відходи» та вимог постанови Кабінету Міністрів України № 1217 від 03.08.1998р. „Про затвердження Порядку виявлення та обліку безхазяйних відходів”. За результатами перевірок до адміністративної відповідальності притягнуто 36 посадових осіб на загальну суму штрафів 4,192 грн. та видано приписи головам райдержадміністрацій, міських, селищних та сільських рад щодо створення постійно діючих комісій з питань поводження з безхазяйними відходами та усунення виявлених в ході перевірок порушень природоохоронного законодавства. Про ситуацію, що склалася на території області у сфері поводження з відходами, в т.ч. безхазяйними, поінформовано голову Закарпатської облдержадміністрації на нараді, що відбулася 15 серпня 2008 року за участю керівників правоохоронних і контролюючих органів області.
В ході перевірок на території районів, які постраждали під час стихійного лиха Інспекцією виявлено 41 несанкціоноване сміттєзвалище, з яких ліквідовано 22.
За наслідками перевірок Інспекцією проведено 5 розрахунків збитків, завданих навколишньому природному середовищу, внаслідок засмічення земель на загальну суму 27948,139 тис. грн. Чотири матеріали передано до правоохоронних органів для відповідного реагування. Пред’явлена одна претензія на суму 0,741 тис. грн., порушено дві кримінальні справи.
Перевірено 44 підприємства, що здійснюють переробку деревини. До адміністративної відповідальності притягнуто 43 посадові особи на загальну суму штрафів 7,487 тис. грн. Винесено 52 рішення, в тому числі й на вимогу Закарпатської міжрайонної природоохоронної прокуратури, про тимчасову заборону функціонування деревообробних об’єктів. Інспекцією проводиться перевірка виконання винесених рішень та опломбування деревообробних цехів.

Державна екологічна інспекція в Закарпатській області
02 жовтня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
14:02
У Мукачеві на пожежі загинув чоловік
11:00
В Ужгороді на об'їзній горів Mercedes
10:51
У Виноградівській громаді горіли "будка" в циганському таборі Підвиноградова та надвірна споруда у Виноградові
» Всі новини