В Ужгороді вшанували кращих освітян Закарпаття

У вівторок, 30 вересня, в обласному музично-драматичному театрі відбулися урочисті заходи з нагоди Дня працівників освіти. Педагогів з їх професійним святом привітали голова облдержадміністрації Олег Гаваші, заступник голови обласної ради Василь Брензович та перший заступник начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Михайло Мотильчак.

В Ужгороді вшанували кращих освітян Закарпаття

Як зазначив Олег Гаваші, хоч цей день і звикли називати Днем вчителя, але насправді це свято всіх працівників освіти. Адже майбутнє покоління виховують і працівники дитсадків, і позакласного навчання, і викладачі професійно-технічних училищ та вищих навчальних закладів. Тому всі працівники освіти є педагогами, тими хто веде дітей у доросле життя. І від того, як цих дітей навчать життю, залежить майбутнє держави.
Останнім часом влада вживає активних заходів для поліпшення фінансування освітньої галузі, підвищення рівня заробітної плати її працівників. Позитивній динаміці сприяє реалізація чотирнадцяти регіональних цільових освітянських програм, спрямованих на стабільне функціонування освітньої галузі.
В області забезпечено високі темпи зміцнення і оновлення матеріально-технічної бази загальноосвітніх навчальних закладів, що сьогодні є одними з кращих у державі. Так, минулого року із 44 загальноосвітніх навчальних закладів, що запрацювали в Україні, одинадцять було відкрито на Закарпатті. Цього року у трьох школах першого вересня справляли новосілля. До кінця року в області буде здано в експлуатацію дві нові школи - у селі Неліпино Свалявського та в селі Верхня Визниця Мукачівського районів, а ще у двох закладах буде завершено добудови – у  ЗОШ № 10 міста Ужгород та в селі Горонда, що на Мукачівщині. Сьогодні всі школи І-ІІІ ст. комп’ютеризовані, завершується комп’ютеризація загальноосвітніх закладів І-ІІ ступенів. Цього року комп’ютерними класами забезпечено 13 сільських шкіл – по одній у кожному районі. Додатково передбачається придбати ще 52 такі класи за кошти обласного бюджету та 103 – за рахунок міжбюджетних трансфертів.
 На високому рівні проведено в області незалежне оцінювання навчальних досягнень випускників шкіл.
До усіх цих та багатьох інших освітянських здобутків безпосередньо причетний більш як 24-тисячний педагогічний колектив загальноосвітніх і професійно-технічних, дошкільних і позашкільних навчальних закладів, майже трьохтисячний колектив вищих навчальних закладів області.
Напередодні професійного свята освітян вшанували як педагогів, так і їх учнів. Першими для нагородження на сцену запросили 26 учнів шкіл області, які стали призерами IV етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад 2007-2008 навчального року. Олег Гаваші вручив їм грошові стипендії (кошти виділені за рахунок програми розвитку освіти Закарпаття на 2003-2012 рр.), які для переможців становлять 2500 гривень, за друге місце на олімпіаді – 1500 гривень, за третє – 1000 гривень.
В Ужгороді вшанували кращих освітян Закарпаття А за значний внесок в розвиток освіти, досягнення на ниві виховання підростаючого покоління, для кращого стимулювання педагогічної праці з нинішнього року запроваджується обласна педагогічна премія імені Августина Волошин, яка цього року становить 5 000 гривень. Сьогодні її отримали перші 21 лауреат, серед яких Фучко Ольга Миколаївна – завідуюча дошкільним закладом № 39 м. Ужгорода, Ткач Олена Дмитрівна – керівник гуртків хореографії будинку школярів м. Мукачева, Вічна Марія Юріївна – вчитель англійської мови Хустської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 3, Кординець Василина Михайлівна – вчитель української мови та літератури Берегівської гімназії, Пинзеник Магдалина Михайлівна – вчитель української мови та літератури ЗОШ № 2 м. Чопа, Гнатик-Рішко Марта Миколаївна – вчитель угорської мови та літератури Берегівської угорської гімназії, Куришко Маріанна Іванівна – вчитель початкових класів Великоберезнянської гімназії, Чутора Ганна Федорівна – вчитель французької мови Буківської ЗОШ І-ІІ ступенів Виноградівського району, Петренко Людмила Іванівна – вчитель української мови та літератури Воловецької ЗОШ І-ІІІ ступенів, Василинець Наталія Михайлівна – методист відділу освіти Іршавської райдержадміністрації, Марич Оксана Василівна – директор Верхньобистрянської ЗОШ І-ІІІ ступенів Міжгірського району, Буняк Наталія Іванівна – головний спеціаліст відділу освіти Мукачівської райдержадміністрації, Кедюлич Марія Іванівна – вчитель фізики Тур’яреметівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Перечинського району, Маріонда Марія Іванівна – вихователь дошкільного навчального закладу № 3 м. Рахова, Бурч Ірина Іллівна – вчитель історії Пасіцької ЗОШ І-ІІІ ступенів Свалявського району, Борка Валентина Іванівна – директор Нижньоапшанської ЗОШ І-ІІІ ступенів Тячівського району, Орбан Стефан Тіборович – заступник начальника відділу освіти та у справах національностей Ужгородської райдержадміністрації, Томищ Марія Василівна – вчитель хімії Рокосівської ЗОШ І-ІІІ ступенів Хустського району, Плиска Магдалина Василівна – директор Берегівського медичного коледжу, Цимбаліста Марія Василівна – викладач спеціальних дисциплін Тячівського професійного ліцею, Ганущина Світлана Іванівна – директор Ужгородського палацу дітей та юнацтва «Падіюн».

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
30 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини