Олег Гаваші: "Обласна влада долучатиметься до проектів, в реалізації яких зацікавлені громади районів"

У п’ятницю, 26 вересня, голова Закарпатської облдержадміністрації Олег Гаваші побував із робочою поїздкою на Міжгірщині, де ознайомився із соціально-економічним розвитком району, зокрема будівництвом та реконструкцією освітянських закладів та об’єктів туристичної галузі.

Олег Гаваші в школі села Синевир.
Олег Гаваші в школі села Синевир.

 Перший об’єкт, який цього дня відвідав Олег Гаваші, – будівництво лікувально-оздоровчого закладу „Джерела Міжгір’я” в селі Сойми. Стан готовності десятиповерхової будівлі, розрахованої прийняти понад 500 відпочиваючих, – 80 відсотків. Санаторій спеціалізуватиметься на лікуванні та профілактиці різноманітних захворювань, при цьому тут застосовуватимуть  сучасні медичні технології у поєднанні з природними багатствами краю – унікальною мінеральною водою. Проектом передбачено спальні та лікувальні корпуси, 3 басейни, 2 спортзали, лазні і сауни, профілакторій, їдальню, ресторани, магазин, відділення банку, поштового зв’язку тощо. „На будівництві вже освоєно понад 40 мільйонів гривень. Українські інвестори планують вкласти в об’єкт ще понад 20 мільйонів гривень,”– каже начальник будівництва Анатолій Куліш. Новий санаторій стане другим за велечиною в Україні. Загальна площа приміщень становитиме понад 12 тисяч метрів квадратних. Тут працюватиме в середньому 700 чоловік обслуговуючого персоналу, що надзвичайно для навколишніх гірських населених пунктів, де традиційною є проблема зайнятості. Разом з тим, як слушно зауважив голова облдержадміністрації, вже сьогодні необхідно готувати кадри – від покоївок до медсестер, лікарів. До слова, для цього в Міжгірському медучилищі створюють нові спеціальності, отримає воно і статус коледжу.
„Джерела Міжгір’я” стануть своєрідною візитівкою Закарпаття, тому сервіс для людей, які тут відпочиватимуть, має бути забезпечений на найвищому рівні. Вже сьогодні необхідно думати про відродження традиційних для Міжгірщини промислів, розробляти нові цікаві туристичні маршрути”, – вважає керівник краю.
Наразі на будівництві задіяно понад півтори сотні робітників. Прийняти перших відпочивальників заклад зможе через рік.
Тривають роботи і ще на одному важливому туристичному об’єкті Міжгірщини – Музеї лісу і сплаву. Зруйнований паводками 1998-го та 2001-го років єдиний у Європі такого профілю музей з червня активно відбудовують. Для цього обласною радою створено комунальне підприємство, яке і взялося відродити унікальну споруду. До справи долучаються благодійники, коштом яких і фінансуються роботи. Реконструкцію об’єкта проводять працівники Виноградівського ПМК-78. З початку літа будівельники демонтували зруйновану греблю, вже завершили земляні роботи.. За три місяці будівельники відновили і водну чащу, залили її бетоном. Наразі зводять основу для дерев’яної плотини.
 На кінець вересня вже освоєно майже півтора мільйона гривень. Загалом на відновлення музею необхідно витрати понад 12 мільйонів гривень.
Олег Гаваші висловив задоволення ходом відновлювальних робіт.
– Це той конкретний приклад роботи місцевої влади, який свідчить про спроможність Закарпаття самотужки вирішувати проблеми, на які не звертають увагу в Києві,  – каже керівник краю. – Напівзруйнований музей міг перетворитися на ще одну пам’ятку безгосподарського ставлення. Нині ж є всі передумови для того, щоб унікальний  музей за рік-два став об’єктом уваги численних туристів, і не лише українських.  Найбільше вигоди від того, що заклад знову запрацює, отримають місцеві жителі – з’явиться робота, збільшаться надходження в бюджети навколишніх сіл, а отже, і цей гірський регіон відроджуватиметься.
У селі Верхній Бистрий керівник краю оглянув захисні споруди на річці Ріка, які будівельники відновили після липневого паводку. Загалом тут зведено майже 700 метрів берегоукріплень, проведено розчистку русла річки. Роботи вдалося завершити за місяць, при цьому будівельники освоїли            1 мільйон 170 тисяч гривень. „Захисні споруди дозволять вберегти від підтоплення лівобережну частину села”,– констатує головний інженер Хустської ПМК-240 Василь Гечка.
Більша частину часу в ході робочої поїздки була присвячена вивченню питання роботи закладів освіти Міжгірщини. В селі Синевирська Поляна Олег Гаваші відвідав нещодавно відкритий дитсадок „Веселка”. „Понад 15 років село не мало дошкільного закладу. Новий дитсадок відвідують 36 дітей, маємо ще 7 заяв від батьків, – каже сільський голова Юрій Горват. – Третій рік поспіль у селі спостерігається справжній бейбі-бум. Лише за вісім місяців цього року у Синевирській Поляні народилося 31 немовля. Маємо найбільше багатодітних матерів у області, які виховують п’ятеро і більше дітей, – їх у нас 104! Тому дитсадок є дуже потрібний у селі”. Здешевити будівництво вдалося завдяки місцевій громаді – селяни власноруч заклали фундамент двоповерхової будівлі. Сільський голова  також говорить про необхідність відкриття в Синевирській Поляні і шкільного інтернату. Наразі з найбільш віддалених присілків діти ночують у тому ж дитсадку – їм виділено 2 кімнати. "До сільради входить 14 присілків, тому діти з них чимало часу витрачають на те, щоб дістатися до школи. Якби в селі був інтернат, для багатьох учнів та батьків це стало б вирішенням багатьох проблем”,  – каже Юрій Горват.
У сусідньому селі Синевир керівник краю відвідав початкову школу, де нещодавно завершився капітальний ремонт. Тут більше 100 тисяч гривень було витрачено на реконструкцію  дерев’яної будівлі, зведеної в тридцятих роках минулого століття. „Металопластикові вікна та сучасна сиситема електроопалення забезпечать взимку стабільну температуру в класах”, – переконана завуч школи Марія Фетько. Після реконструкції в початковій школі вдалося обладнати два додаткові класи. „Досі частину уроків доводилось проводити у будівлі сільради, зараз всі діти навчатимуться в нормальних умовах,” – тішиться педагог.
У селі Негровець голова облдержадміністрації оглянув хід будівництва нової школи. У старій, визнаній ще десять років тому аварійною, нині навчається 360 учнів. Зведення нової школи розпочалося у 2007  році. Цього року будівельниками буде освоєно майже півтора мільйона гривень. До грудня планується перекрити двоповерхову будівлю. "Щоб завершити будівництво, наступного року потрібно ще принаймі мільйон гривень, – каже голова Міжгірської райдержадміністрації Іван Роман. ¬– Визначаємось із вибором типу опалювальної системи у закладі. Газ в селі буде ще не скоро, а з електроенергією інколи виникають перебої", – каже керівник району.
Збудувати в новій школі котельню, що працюватиме на брикетах, зроблених з  відходів деревини, запропонував керівник краю. „З першого грудня на Міжгірщині відкривається підприємство, яке виготовлятиме спеціальні брикети з тирси. Зважаючи на щорічне подорожання як газу, так і електроенергії і враховуючи значні запаси в районі сировини для виробництва цих брикетів, бюджетні заклади  можуть зекономити значні кошти при переході на такий альтернативний вид опалення”, – переконаний Олег Гаваші.
Рішення про будівництво ще однієї нової школи на Міжгірщині було прийнято головою облдержадміністрації після відвідання навчального закладу в селі Річка. Тут понад 120 дітей навчаються в приміщенні колишньої фари, якій понад 100 років. Щодо умов це чи не найгірша школа в області. Проект нового навчального закладу був розроблений ще 15 років тому. Пізніше його чотири рази коригували, але до будівництва справа так і не дійшла. Вже в понеділок Олег Гаваші розпорядився внести цю школу у план будівництва першочергових об’єктів. „Дванадцять років діти проводять у стінах школи. Завдання влади – створити всі необхідні умови, щоби навчальний процес  в міських та сільських школах був на однаково високому рівні”, – констатував голова облдержадміністрації.
Підсумовуючи результати робочої поїздки, Олег Гаваші наголосив на тому, що Міжгірський район є свого роду прикладом вдалого поєднання зусиль влади та громади сіл при вирішенні тих чи інших проблем. „За кошти районного, сільського бюджетів та власне за підтримки мешканці сіл тут самотужки розпочинають будувати школи, дистадки, дороги. Обласна влада в свою чергу обов’язково долучатиметься до таких проектів, в реалізації яких зацікавлені насамперед громада району”, – каже керівник краю.
„Я на сто відсотків впевнений, що наступного року ми завершимо будівництво школи в селі Негровець, розпочнемо зводити навчальний заклад у Річці. Є впевненість і в тому, що в районі з 2009 року розпочнеться перехід на викорстиння енергозберігаючих технологій та альтернативних видів опалення, зокрема в бюджетних установах”, – підсумував Олег Гаваші.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
29 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини