Взимку мешканцям Ужгороду може не вистачити газу

В обласному центрі Закарпаття жителі багатоповерхівок масово облаштовують свої квартири індивідуальними системами обігріву. Сьогодні вже майже 50% квартир обласного центру забезпечені індивідуальним теплом. Два ключових питання, над якими наразі мало хто з ужгородців задумується - чи вистачить газу для всіх квартир і чи вистачить грошей платити за спожитий газ, коли він досягне максимальної ринкової ціни?

Для того, аби від'єднатися від системи центрального опалення, ужгороддям достатньо подати заяву в управління міського господарства. Там з нею працює міжвідомча комісія, яка розглядає кожне подання індивідуально. Рішення про задоволення заяв затверджує міськвиконком. Цьогоріч із кінця опалювального сезону таких заяв задоволено приблизно 2000. Як розповів начальник управління міського господарства Ужгорода Іван Крайниківський, практично нікому не відмовлено. Є будинки, в яких уже 95% квартир перейшли на індивідуальне опалення. Тоді ужгородські чиновники переконують перейти на таке опалення і решту. Щоправда, фінансово в цьому мало кому допомагають. Як поінформував на одному з брифінгів перший заступник міського голови Володимир Бобков, за рахунок грошей з міського бюджету допомогти встановити опалення немає можливостей - коштів на це не передбачено. Встановлення ж «індивідуалки» коштує від 8 тисяч гривень і вище - гроші, які є не у кожної родини. Щоправда, В.Бобков сказав, що одиничні випадки дотації соціально незахищеним верствам населення як виняток таки можуть бути. У минулому році таких було зафіксовано аж... 14.
Перш ніж отримати від газовиків дозвіл на встановлення індивідуального опалення, треба написати заяву для отримання технічних умов. Для цього необхідно мати дозвіл міськвиконкому на від'єднання від системи централізованого теплопостачання,
технічний паспорт квартири, схему вентиляційних каналів будинку та довідку про відсутність боргів за компослуги. На підставі цих документів ВАТ «Закарпатгаз» може видати технічні умови.
Якщо у квартирах будинків, облашто-ваних газовими колонками, особливих технічних проблем зі встановленням котлів не виникає, то у квартирах без колонок, а таких в Ужгороді більшість, проблеми є. На роботу котлів не розраховані ні тиск газу у трубах, ні вентиляція. В ужгородських де-в'ятиповерхівках уже були випадки, коли встановлені котли автоматично відключалися через нестачу газу. Вірогідність повторення такого ж цієї зими є ще більшою. Окрім того, через низький тиск постачання газу може припинитися до всього будинку.
Першим кроком для вирішення цієї проблеми, переконаний заступник головного інженера ВАТ «Закарпатгаз» Василь ГРАБАР, є здійснення перерахунку всіх газових мереж. Опісля - заміна нинішніх газових стояків більш потужними. Виникає питання: за чий рахунок. В.Грабар каже, що кошти на це має виділити не ВАТ «Закарпатгаз», а власники газових котлів. Або ж міська влада.
На адресу останньої уже направили 2 листи. В них газовики наголосили, що вже 2 роки Ужгородський міськвиконком надає дозволи на відключення від централізованого опалення та постачання гарячої води і влаштування індивідуального опалення всупереч вимогам, які затверджені Міністерством житлово-комунального господарства України. ВАТ «Закарпатгаз» офіційно попередив міського голову м .Ужгорода С.Ратушняка про те, що «без відповідних дозволів, керуючись виключно рішеннями міськвиконкому, мешканцями майже 5 тис. квартир багатоповерхових будинків самовільно встановлено опалювальні прилади. Це може призвести до нестабільності газопостачання споживачів та виникнення аварійних ситуацій».
Інше питання: а чи знайдуть власники осель гроші, якщо таки доведеться міняти прилади газопостачання до будинку і у будинку за свій рахунок? Зараз, до прикладу, ужгородські газорозподільні пункти шафового типу подають газ до квартир із тиском близько 2,5 атмосфери (у магістральних газопроводах тиск становить 300 атмосфер). Для того, аби котли у квартирах повноцінно функціонували, тиск у газових трубах багатоповерхівок повинен бути більшим.
Нові прилади для Ужгорода здатен виготовити завод, що знаходиться безпосередньо у місті - ВАТ «Ужгородський Турбогаз». Як поінформував директор підприємства Михайло Качур, завод в оперативному порядку здатен виготовити 50 газорозподільних пунктів шафового типу. Тобто, далеко за новим обладнанням ходити не треба. А от хто оплатить придбання і встановлення приладів?
Теоретично централізоване теплопостачання мало б бути дешевшим. Але місцеві, та й столичні урядовці, зараз роблять усе можливе, щоб для городян воно було якнайдорожчим.

Ярослав Гулан, "Фест"
25 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 1
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини