Що має Ужгород від парковок?

Понад два місяці ужгородці паркуються по-європейськи. Подбала про це ізраїльська фірма «Мед Парк Україна ЛТД», яка відповідно до договору з Ужгородською міськрадою обладнала місця для стоянки спеціальними апаратами. Година стоянки – 2 гривні. Для бажаючих є денні (15 грн.) та місячні (250 грн.) парковочні абонементи. Хто ж вирішив залишити авто на парковці без талона - ризикує знайти своє авто з блокіратором на колесі. Послуга з розблокування обійдеться у 60 грн.

Що має Ужгород від парковок?

Як зазначив  виконавчий директор «Мед Парк» Валерій Штракс, наші водії не хочуть платити, тому доводиться частенько вдаватися до таких крайнощів. Пан Штракс зауважив, що є випадки, коли водії через встановлені на їхні автівки блокіратори били працівників фірми. «Чим автомобіль крутіший, тим більш по-хамськи поводяться його власники. Окрім того, протягом двох місяців ми нічого не робимо - лише займаємося відписками у різні контролюючі інстанції. Кожен день у нас з ранку до вечора приходять перевірки – з прокуратури, ВБЕЗу, податкової. Не розумію, чому нас всі трусять, наче грушу, адже ми нові інвестори, можливо, й робимо певні помилки, але замість того, щоб допомогти, нам всі ставлять палки в колеса», - говорить Штракс. Керівник парковок скаржився і на пошкодження блокіраторів. Каже, це все через низьку культуру наших громадян. За його словами, компанія наразі працює на збитках, прибутки розраховують отримувати лише через 5 років.
 В той же час у коментарі начальник ДПІ в м.Ужгород Марія Бадида зазначила: «ТОВ «Мед Парк Україна» стало на облік три місяці тому і зареєструвало себе як філію. Тим не менш підприємство зареєстровано таким чином, що сплачує усі види податків і зборів до місцевого бюджету. Всі 24 паркомати, які нині стоять у місті, пов’язані з центральним паркоматом в офісі та зареєстрованим на обліку контрольно-касовим апаратом». Як повідомила Марія Петрівна, за два місяці роботи підприємства податки за парковку в Ужгороді зросли на 100%. Якщо до цього часу (поки не було паркоматів) за місяць бюджет отримував 2,5 тис. грн., то зараз – 5 тисяч гривень. Більше того, як стверджує головний податківець міста, коли система паркоматів запрацює на повну потужність, то очікують на збільшення податків до 20 тисяч у місяць лише за парковку. Окрім того, буде йти сплата податку на прибуток та податок з фізичних осіб (із зарплати працівників фірми). За попередньою інформацією, лише у серпні місяці «Мед Парк» отримав 40 тисяч гривень прибутку. Як стверджує п. Бадида, це стільки, скільки колишні паркувальники збирали упродовж цілого року.
 В свою чергу юристи кажуть, що блокування коліс автомобілів, з одного боку, – ефективна європейська практика, бо дає можливість врегулювати процедуру паркування у великих містах. Та з іншого боку такі дії є незаконними, бо порушуються права громадян. Тож власники заблокованих авто цілком логічно можуть захищати свої порушені права у судовому порядку або ж звертатися до прокуратури. А ще краще звернутися до міськради з вимогою скасувати подібні рішення, аби не змушувати людей ходити по судах. Правники рекомендують цю проблему врегулювати на загальнодержавному рівні - прийняти відповідні закони щодо роботи подібних парковок.
 P.S. До речі, цікава деталь. Аби власнику авто розблокували колесо, той повинен сплатити 60 гривень. Офіційно це звучить не як штраф, а як «надання послуг з розблокування та заблокування автомобілів». Причому «Мед Парк» лише ставить блокіратори, а розблоковує авто вже інша приватна структура. Тож 60 гривень йдуть не в міський бюджет (як це має бути при сплаті штрафу), а в чиїсь кишені.

Роман Сенишин, газета «НЕДІЛЯ»
18 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 6
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини