Коли буде вирішено "світлофорну" проблему в Ужгороді?

Проблема неякісної роботи світлофорів в обласному центрі Закарпаття м.Ужгород уже давно потребує вирішення. Водії та пішоходи нарікають на незручності при переході вулиць, преса постійно про це пише. Змінюються пери, однак ситуація на дорогах не поліпшується. Дійшло вже до того, що нетверезі водії збивають у людних місцях світлофори! Про останній такий трафунок в Ужгороді розповів начальник відділення нагляду за перевезенням небезпечних вантажів та станом доріг УДАІ УМВС майор міліції Олександр КОВАЛЬЧУК:

— 23 вересня, близько 18.30, водій автомобіля ЗІЛ-130 Мирослав Б., який перевозив сміття (вантажівка належить ЖРЕР №7), не впорався з керуванням і збив світлофорний об'єкт на перехресті вулиць Минайська-проспект Свободи, біля готелю "Закарпаття". Після зіткнення водій почав утікати з місця пригоди, але був затриманий нарядами ДАІ та ППС в районі автовокзалу. Під
час медичного огляду було встановлено, що водій перебував у стані алкогольного сп'яніння. Свої протизаконні дії він ніяк не міг зрозуміти...
Внаслідок ДТП виведено з ладу світлофорний об'єкт, співробітникам ДАІ спільно зі СМЕД УМВС було відключено від напруги кабелі живлення. Для відновлення світлофорного об'єкта необхідні додаткові кошти (за попередньою оцінкою, близько 20 тисяч гривень). Хочу зауважити, що світлофорний вузол в районі готелю "Закарпаття" є одним із найважливіших для Ужгорода, тому питання його відновлення тримається на контролі в керівництва УДАІ УМВС. Після аварії дорожній рух там регулюється в ручному режимі інспекторами, а далі плануємо запустити в дію так звану "воздушку".

— І хто платитиме за понівечений світлофор?

— Керівництво ЖРЕР №7, якому належить даний сміттєзбиральник, позаяк водій перебував на роботі. Хвала Богу, обійшлося без людських жертв, хоча вони й могли бути. Автомобіль пошкодив електроопору, яка могла завдати ушкоджень учасникам дорожнього Руху — як водіям, так і пішоходам. Плюс сам керований нетверезим водієм масивний автомобіль міг наробити біди. Плюс кабель високої напруги!

— Проблема ужгородських світлофорів, які вже роками "сліпнуть", потребує негайного вирішення. Преса постійно про це пише. Щось робиться для благоустрою міста та забезпечення безпеки дорожнього руху?

— Утримання світлофорних об'єктів як в Ужгороді, так і по всій області покладено на спеціалізовану механізовано-експлуатаційну дільницю (СМЕД УМВС). А фінансується утримання світлофорів і в Ужгороді, і в Мукачеві, Хусті та інших районних центрах за рахунок місцевих бюджетів. Коштів, які виділяються на це, явно недостатньо. А замість лампових світлофорів доцільно встановлювати діодні, термін дії яких у 3-5 разів більший, а електроенергії вони споживають менше.

Проблема фінансування роботи СМЕД тягнеться уже з 2002 року, коли припинилося державне фінансування цієї організації. Нині з 28 світлофорних об'єктів в Ужгороді працюють лише 22, та й у тих термін експлуатації давно вичерпався. Якщо світлофорний об'єкт розрахований на 10 років нормальної роботи, то в нас вони працюють набагато довше -15,20,25 років, давно вичерпавши свій ресурс. Лише два маємо новіші.

Найбільша проблема в обласному центрі зі світлофором на перехресті вулиць Капушанська-проспект Свободи, де з невідомих причин у кабелях зникає напруга. Потребує ремонту й об'єкт біля готелю "Закарпаття", пошкоджений водієм вантажівки. Біля "Білочки" теж "осліп" світлофор. Міліція почала розбиратися, і з'ясувалося, що будівельники, котрі будують навпроти супермаркет,
пошкодили трактором електричний кабель, який живить світлофор, але нікому про це не сказали... Тепер будуть за це оштрафовані.

— А чому в Ужгороді вже роками світлофори не працюють ночами? Адже вночі теж їздять автомобілі, а вулиці переходять пішоходи, нехай і не так інтенсивно, яку денний час. І були вже випадки, коли в таких нічних ДТП гинули пішоходи!

— У зв'язку з тим, що, повторюся, наші світлофорні об'єкти є застарілими, Державтоінспекція запропонувала перевести світлофори з 24.00 до 6-ї години ранку в режим жовтого миготіння на тих перехрестях, де рух не дуже інтенсивний. Однак у зв'язку з тим, що так звані годинники, які регулюють роботу світлофорів, поламані і не можуть переключати світлофорні об'єкти на потрібний режим, то вони (скажімо, на перехресті вулиць Краснодонців-Гагаріна) працюють в нічний час у повному режимі. А це створює додаткові незручності для водіїв.

— І який вихід зі "світлофорної" проблеми вбачає Державтоінспекція?

— Фінансування діяльності СМЕДу в Ужгороді здійснюється за кошти міськвиконкому. Окрім світлофорів, у місті необхідно встановити близько 500 дорожніх знаків, нанести в повному обсязі дорожню розмітку, бо Ужгород, мабуть, єдиний обласний центр в Україні, де цьогоріч не виконувалися ці роботи. Особливо турбує відсутність дорожньої розмітки біля дитячих закладів, шкіл та на головних транспортних артеріях міста. Стара розмітка давно вже стерлася.

Неодноразово управління Державтоінспекції зверталося до голови міста, в Ужгородський міськвиконком з проханням щодо виділення необхідних коштів для нанесення дорожньої розмітки, а також на утримання світлофорних об'єктів у належному стані. На жаль, поки що наші прохання не задоволені в повному обсязі. Наразі наноситься розмітка пішоходних переходів хіба що в районі площі Петефі та вулиці Толстого.

Можливо, хоча б до свята міста, ужгородська влада знайде необхідні кошти для того, аби Ужгород став красивим, охайним і радував око гостей та самих ужгородців?
02 жовтня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини