Мешканці Закарпаття висловили свою підтримку курсу Президента України

Понад 20 тисяч закарпатців (за попередньою оцінкою) взяло участь в акції `Єднаймо Україну!`, яка у п’ятницю, 12 вересня, відбулася в 9 західних областях України.Понад сто п’ятдесят тисяч людей із Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Чернівецької, Тернопільської, Хмельницької, Волинської, Вінницької та Рівненської областей цього дня вийшли на узбіччя основних магістралей, створивши „живий ланцюг”. Організували захід політичні сили „Єдиний центр”, „Наша Україна”, Українська народна партія, Всеукраїнське об’єднання „Свобода” та численні громадські організації.

Мешканці Закарпаття висловили свою підтримку курсу Президента України

115-кілометровий `живий ланцюг` людей на Закарпатті вишикувався від межі обласного центру і до кордону зі Львівською областю. Таким чином закарпатці висловили свою однозначну підтримку дій Президента України Віктора Ющенка. Однією з причин того, що об’єднало людей, змусило їх вдатися до такої  акції і рішуче висловити свою позицію, стало неприйняття позиції Блоку Юлії Тимошенко, члени якої намагаються створити у парламенті разом з Партією регіонів та компартією нову прокремлівську більшість. Людей глибоко обурює те, що керівництво БЮТ маніпулює думкою людей для виправдання свого союзу з Партією регіонів та комуністами. Фракція БЮТ у Верховній Раді союзом із ПР та КПУ зрадила, а згодом знищила коаліцію. Президент же залишається прихильником демократичної коаліції, на принципах обох політичних сил. Однак, якщо одна з них буде і надалі розігрувати неукраїнський сценарій, вибори стануть єдино чесною відповіддю на таку політику. 
Над рядами учасників акції майорять державні прапори, люди співають Гімн України. Вибір національно свідомих закарпатців однозначний: вони підтримують ідею єдності і територіальної цілісності Української держави і виступають за об’єднання політичних сил навколо Президента. Про це свідчать і лозунги: „Коаліція БЮТ – ПР – зрада”, „Ні комуністичному реваншу!”, „Ганьба зрадникам України!”, „Україна в небезпеці”, „Ганьба кремлівським холуям!”.
Саме в Західній Україні під час минулорічних парламентських виборів БЮТ отримав найбільшу підтримку населення. Тоді блок впевнено переміг у цих регіонах, за винятком Закарпаття, де першість була за «НУ-НС». Позиція представників партії прем’єра щодо створення нового союзу з регіоналами не до вподоби людям, які в особі БЮТу голосували за політику нових європейських стандартів.
 – Чому Юлія Тимошенко різко змінила своє ставлення до своїх одвічних непримиренних опонентів з Партії регіонів? – висловлює своє обурення нинішньою політикою лідерки БЮТу пан Михайло із селища Середнє, що на Ужгородщині, який цього дня взяв участь у „живому ланцюгу”. –  Рік тому ми переобирали парламент, тому що тоді і Юлія Тимошенко говорила про політичну корупцію у парламенті. Хіба сьогодні у стінах законодавчого органу відбувається не те саме? – каже в недавньому минулому прихильник БЮТу.
Дійсно, дві парламентські сили, які раніше представлялися протилежними, почали діяти спільно за межами конституційного поля. Наразі ще неофіційний `шлюб` БЮТу та Партії регіонів загрожує національній безпеці. Новоявлені партнери в один день обмежили права Президента, підпорядкували собі Службу безпеки України, розробили нову процедуру імпічменту Главі держави, перерозподілили баланс влади в країні. Добре приховані дії колишніх ворогів свідчать про політичну змову з метою узурпації влади.
Любов Лавер, директор Домбокської школи-інтернат, теж приєдналася до акції `Єднаймо Україну!`.
– Нині БЮТ і Регіони хочуть самостійно змінити Конституційний лад у країні. Вони намагаються витіснити Президента України на „задвірки”, але їхні дії не підтримують люди. Цією акцією ми хотіли привернути увагу всієї України. Адже люди повинні самі вирішувати: чи має бути у нас парламентська республіка, чи і надалі матимемо право  обирати собі президента. Сьогодні багато людей вийшло на цю акцію, полишивши свої справи. Ми всі тут об’єдналися в „живий ланцюг” , щоби підтвердити: ми з нашим Президентом, якого обирали! – наголошує Любов Лавер.
Учасник „живого ланцюга”, медик за фахом Петро  із селища Воловець каже, що приєднався до загальноукраїнської акції невипадково. Як і у 2004 році, люди виходять на вулиці, щоби відстояти ті ж цінності – європейський вибір країни. `Чотири роки тому навколо Віктора Ющенка об’єдналося  чимало українців, які не бажали жити за авторитарного режиму. Нині ж ще в недалекому минулому соратники по Майдану, я маю на увазі Юлію Тимошенко, намагаються перерозподілити владу лише між двома політиками – власне прем’єр-міністром та лідером регіоналів. Більше того, ці ж політики хочуть відібрати у нас право обирати Президента. Хто наділив їх такими повноваженнями? Чому ці політики ігнорують думки простого народу, власне тих, хто і надав їм владу?` – запитує пан Петро.
 Дійсно, чим іншим, як не бажанням повернутися під крило Москви, можна пояснити їх одностайну позицію щодо російської агресії в Грузії та відмову  політиків із цих таборів до співпраці з Євросоюзом та НАТО? Мешканці Закарпаття, як і всієї України, хочуть жити у об’єднаній Європі, вони навіть в уяві не допускають повернення до тоталітарного режиму часів Радянського Союзу. Переваги європейського способу життя, їх цінностей закарпатці, як ніхто, добре розуміють, адже край межує одразу з чотирма країнами ЄС. Тому наші люди і вийшли на сьогоднішню акцію, щоби продемонструвати свою позицію тим силам, які хочуть повернути нас у минуле, перетворивши Україну лише в додаток до якоїсь чергової імперії, яку зводять російські можновладці.

Мукачево.net
12 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

Урзус 2008-09-12 / 17:05:00
Якби у 2005-му всю верхівку СДПУ(о) судили б, як свого часу НСДАП в повоєнній Німеччині, то такого паскудства, яке маємо нині, не було б.

8 2008-09-12 / 16:34:00
Медведчук, Портнов, Губський - колишні есдеки, зараз наставники, фінансисти і партнери брехливої Юлі. Шуфрич - коханець Тимошенко теж есдек.Балога з яким Юля в березні минулого року цілувалася в засос теж есдек. Юля + Ющенко = пара чобіт. Оженився дурний та взяв дурнувату...

Урзус 2008-09-12 / 15:16:00
Есдекі вже політично мертві, але справа їхня жива. Усе як перед ПомРевою у 2004. Ті ж вчителя, чинуші та працівники з фірм у робочий час на мітингу, ті ж патетичні заяви партійних керівничків. Тим же, дай бог, і закінчить свій недовгий шлях ЄЦ, як його закінчила СДПУ(о). Хто розбігся, а кого й по судах тягають...

НОВИНИ: Соціо

10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
» Всі новини