70 відсотків молоді Закарпаття не мають прикладів позитивного працевлаштування

У Мукачеві у приміщенні редакції газети „Старий замок-Паланок” відбулося засідання „круглого” столу на тему „Партнерство ЗМІ та державних, громадських організацій у попередженні торгівлі людьми та нелегальної трудової міграції». У рамках засідання презентували Центр Консультування Мігрантів.

На засідання обговорювалася тема нелегального працевлаштування українських громадян за кордоном, працевлаштування в Україні (вакансії), проблема неврегульованої трудової міграції в районі та проблема безпритульності дітей, використання дітей у жебракуванні.
За словами директора Закарпатського обласного центру зайнятості Юрія Фущича, на Закарпатті ситуація із працевлаштуванням не є катастрофічною. Тим більше, що фахівці фіксують реміграцію: чимало закарпатських заробітчан повертаються та шукають роботу в Україні — найчастіше у Києві, де можна заробити не менше, ніж у Європі. Майже третина тих, що працювали в Угорщині, Словаччині, Чехії, тепер задіяні на підприємствах столиці, стверджує директор обласного центру зайнятості. Стосовно 70 тисяч закарпатців, які нині на заробітках, тільки 2% працевлаштовано легально. За 8 місяців цього року 103 особи з області отримали офіційне запрошення та оформили документи на працю. З них-50 осіб працевлаштувалось в Чехію, 30 –в Росію, решта в Іспанію та інші країни. «За минулий рік,--каже Юрій Фущич,-- видано тільки 2! дозволи з усієї України на роботу у США».
«Рівень працевлаштування на Закарпатті становить 59,6%, рівень безробіття – 7,1%. По області є пропозиції більш ніж на 19 тисяч робочих місць», - вказує на позитиви Юрій Фущич.—До речі, будь який закарпатець може побачити всі вакансії, які пропонуються в будь-якому місті України через спеціальну систему в центрах зайнятості».
Водночас в області працевлаштовуються іноземні фахівці. На Закарпатті легально працює майже 400 осіб з 40 країн світу. При цьому є чимало нелегальних працівників, зокрема за словами Юрія Фущича, на будівництвах в області трудяться словаки.
Доволі негативна картина з молодшим поколінням. Як зазначалось на круглому столі , більш, ніж 70% молоді не мають прикладів позитивного працевлаштування на батьківщині. У 6 тисяч закарпатських дітей батьки працюють за кордоном. Така ситуацію сприяє формуванню споживчого ставлення до життя: молодь не хоче вчитися , працювати. Спеціалісти прагнуть молодь перевиховати. Цього та наступного року обласний центр зайнятості спільно з управлінням освіти ОДА планує провести відповідні лекції для 120 ПТУ області. А також опитати закарпатців через сільські та селиські ради про проблеми, з якими стикаються наші громадяни, повернувшись в Україну, що необхідно для того, щоб закарпатці залишалися на батьківщині.
Тим часом громадські організації прагнуть допомогти тим, хто все-таки вирішив тимчасово покинути рідне село чи місто. З початку вересня в Ужгороді на базі громадської організації «Веста»  почав працювати Центр консультацій для мігрантів (вул. Льва Толстого, 31, тел.. 3-20-91). За словами керівника ГО «Веста» Інни Сабадош центр створили для того, щоб якомога менше наших краян потрапляли у складні та небезпечні ситуації, шукаючи кращої долі за кордоном. Тобто максимально надають мігрантам достовірну інформацію. У центрі можна отримати дані про ризики, пов’язані з виїздом за кордон, тут допоможуть перевірити ліцензію фірми, яка пропонує роботу в інших країнах, проконсультують як правильно оформити необхідні документи тощо. Всі послуги –безкоштовні.

Ужгородський прес-клуб
09 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини