На місцевому референдумі закарпатці сказали "НІ" сумнівному "сміттєпереробному" проекту

В неділю 7-го вересня в селі Яноші Берегівського району Закарпаття відбувся місцевий референдум. Мешканці сіл Яноші та Балажієво (яке входить до Яношівської сільради) відповідали на питання "Чи хочете Ви, щоб на території Яношівської сільської ради був побудований регіональний сміттєпереробний комплекс?".

Референдуму передувало чимало драматичних подій. Все почалось з того, що у листопаді минулого року сільська рада села Яноші виділила тридцять га землі в оренду СП "Берег Вертікал" для будівництва сміттєпреробного комплексу, розрахованого на утилізацію сміття від ста тисяч чоловік (весь Берегівський район плюс зростаюча кількість туристів). Була підписана чотиристороння угода між міським головою Берегова (Гайдош І.Ф.), головою Берегівської районної ради (Чізмар Б.Б), головою сільської ради (Барта М.А.) та СП "Берег Вертикал" (Орос Ю.) щодо побудови такого комплексу. Однак мешканці села Яноші були не в захваті від проекту. Вони не повірили обіцянкам голови сільради, яка запевняла, що у селі буде збудований надсучасний, екологічно безпечний комплекс, здатний переробляти 99 % усього сміття. Адже такого рівня переробки ще не досягла жодна країна світу, навіть там, де багато років населення вчать роздільному збору відходів та інших заходам поводження із сміттям. Чого не скажеш про Берегівщину (як і всю решту Україну), де екологічна освіта і культура населення залишається вкрай низькою. Дуже сумнівною здавалася й оголошена сума у 200 мільйонів євро, які нібито готовий виділити Євросоюз на побудову сміттєпереробного комплексу. Мешканці с. Яноші небезпідставно підозрюють, що на території їх села просто влаштують нове звалище, адже існуюче звалище на околиці міста Берегово давно переповнене і мусить бути закрите в найкоротший термін, бо через нього проходитиме нова об'їзна траса на Угорщину.

Відтак, у березні в Яноші відбулись збори села, куди прибули як представники влади Берегівщини та угорської фірми "Вертікал", так і незалежні експерти з неурядових екологічних організацій "Екосфера" та "Чистий Берег", та від Партії Зелених, відбулися жваві дебати. В ході яких виявилося, що конкретного проекту, із відповідями - що саме, якої потужності і за скільки грошей - планується будувати на землях сільради, немає. Сторони погодилися із тим, що Берегівщина потерпає від сміття, і вирішувати проблему необхідно якнайскоріше. Однак ініціатори будівництва не знайшли аргументів, аби переконати мешканців Яноші, що робити це треба саме на їх землях. Тим більше, що ряд експертів підкреслював - землі виділяють на території колишнього болота "Чорний Мочар", тобто там, де підземні води дуже активні, і це може призвести до забруднення питної води у регіоні. На зборах села було прийняте рішення про підготовку до місцевого референдуму, в ході якого селяни скажуть своє вирішальне слово - бути чи не бути будівництву.

Підготовка до референдуму по-справжньому з народної ініціативи була дуже нелегкою. На його організаторів чинився моральний тиск (аж до прямих погроз), сільський голова намагалася ставити якомога більше юридичних бар'єрів, аби загальмувати процес. Водночас фірма "Вертикал" влаштувала справжню блокаду селу - з літа припинила вивозити сміття, хоча у селян були укладені договори на цю послугу на весь поточний рік. Та, зрештою, референдум все одно відбувся. Останньою перепоною, яка могла б вплинути на його результат, став... бюлетень. Його питання було сформульовано так, що пересічний громадянин міг би заплутатись. Бо якщо мешканець села не хотів полігону, то відповідаючи на питання "Чи хочете Ви, щоб на території Яношівської сільської ради був побудований регіональний сміттєпереробний комплекс?", він мав би закреслити позначку "ТАК" - і навпаки. До речі, оскільки села угорські, то 85 % бюлетенів були угорською мову, 15 - українською, проте заплутатись можна було в обох випадках.

Та, незважаючи на тиск, "сміттєву блокаду" і хитрий бюлетень, більшість тих, хто прийшов на референдум, сказали комплексу "НІ". Голоси розподілилися таким чином - з 2.117 громадян, внесених до списків, явилося на референдум 1.038 (з них 32 голосували вдома), "ТАК" сказав 401 мешканець, "НІ" - 578, ще 59 бюлетенів виявилися недійсними. Ініціатори референдуму вважають такі результати перемогою, адже, за їх думкою, більшість з тих, хто явився на референдум, висловилися проти сумнівного проекту. Невисока явка пояснюється тим, що на плебісцит з'явилося замало мешканців сусіднього Балажієво, яких проблема сусідів не надто хвилювала, проте за законом мусили спитати і їх. Активність самих яношівців була достатньо високою. Однак крапку ставити рано. Сільська та районна влада не відмовилися від намірів будувати комплекс на облюбованому місці, та чи вони підуть на це після того, як мешканці висловились проти - це питання залишається відкритим.

Гоша Деревянный, вільний журналіст "ХайВей"
09 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини