Ужгород - на 19-му місці в Україні за рівнем забруднення

Макіївка, Дніпродзержинськ, Одеса, Донецьк і Горлівка - найбрудніші міста України. За інформацією МНС, повітря в цих населених пунктах містить найбільшу кількість шкідливих речовин.

Жителі промислових центрів дихають не тільки пилом, але і важкими металами, фенолом, фтористим воднем, бензапіреном, діоксидом азоту і іншими сполуками. Центральна геофизична лабораторія МНС встановила найкритичніший стан атмосфери на Сході країни.

Найбільші проблеми з екологією на Донбасі. Далі в рейтингу йдуть міста Дніпропетровської, Запорізької, Луганської областей і навіть Криму. А ось якість повітря у Києві, за даними експертів, вище середнього по країні. У списку екологічно неблагонадійних міст столиця зайняла місце в третій десятці, пише "Дело".

За даними досліджень Центральної геофизичної обсерваторії за червень місяць минулого року, найбільш забруднене повітря - в Одесі. У Києві атмосфера чистіша, ніж в містах Донецької та Дніпропетровської областей, але столиця займає друге місце в Україні за викидами в атмосферу шкідливих речовин з розрахунку на 1 кв км.

Індекс забруднення повітря в місті визначається на підставі вимірів 162 постів, розміщених в 53 містах і враховує викиди промисловості і автомобілів.

Так, в Одесі він становить 19,4 умовних одиниць. Потім слідують Дніпродзержинськ (17,2 у.о.), і Горлівка (14,5 у.о.). Список міст з важким повітрям продовжують міста: Маріуполь, Макіївка, Єнакієве, Слов'янськ і Дзержинськ. В цілому по Україні значення цього індексу становить 8,1 у.о.

У Києві забруднення повітря нижче середньоукраїнського. Середній показник рівний 6,9 у.о.

Проте, за даними Держкомстату, в першому кварталі цього року на один кв км столиці припало 10,1 тонн шкідливих промислових викидів. Більше тільки в Донецькій області, де цей показник у півтора рази більший і становить 15,7 тонн.

Причому ці цифри не враховують автомобільних вихлопів, які в Києві більш ніж в п'ять разів перевищують обсяги промислового забруднення.

Головні джерела промислового забруднення повітря в Києві - теплоелектроцентралі "Київенерго", особливо на Дарниці і Борщагівці, а також сміттєспалювальний завод "Енергія" на Позняках.

Київ також випереджає багато міст за таким показником забруднення повітря, як концентрація діоксиду азоту. Велика кількість автотранспорту в місті призвела до того, що в столичному повітрі діоксиду азоту в 2,5 рази більше гранично допустимої для здоров'я концентрації.

Що ж до Криму, цілющі соляні озера Криму гинуть, майже половина з них загублена безповоротно, стверджують представники кримських екологічних громадських організацій і вчені-екологи: озера опріснюються, вони заповнені побутовими і промисловими відходами.

Голова відділу екології Макіївської міськради Володимир Новосад стверджує, що високий показник забрудненості, в першу чергу, спровокований великою кількістю промислових підприємств. "У нас один металургійний завод, два коксохімічних, один труболиварний. Крім того, величезної шкоди екології завдає вугільна галузь, в першу чергу шахти, які повністю так і не були закриті", - говорить чиновник. За його словами, біля шахт знаходяться терикони. Деякі з них димлять. У результаті пил і бруд розносяться по всьому місту.

Євгеній Колишевський, директор екологічної організації "Голос природи" з Дніпродзержинська (місто визнане другим по забрудненості в Україні), звертає увагу ще на одну проблему. "Підприємства знаходяться близько один до одного, в результаті санітарні зони цих підприємств накладаються одна на одну", - пояснює він. "У санітарних зонах житлових будинків або учбових закладів бути не повинно. У нашому ж місті ці зони знаходяться в самому центрі", - говорить еколог. Звертає увагу Колишевський і на неефективність роботи контролюючих органів. За його словами, санітарні і екологічні інспекції практично нічого не роблять для поліпшення ситуації.

У Одеській міській раді високий рівень забрудненості атмосфери пов'язують з великою кількістю автомобілів. При цьому чиновники курортного міста поспішили поставити під сумнів об'єктивність самого індексу обсерваторії МНС. "Для розрахунку цього індексу беруться до уваги 5 компонентів. У промислових районах на перше місце виходять промислові викиди, у нас - викиди автомобілів. Ось і виходить, що за об'ємами забрудненості атмосфери Одесу не можна зарахувати до лідерів. По індексу - ми в першій десятці", - стверджує перший заступник начальника управління екологічної безпеки Валентина Дацюк.

А ось повітря столиці, за даними геофизичної лабораторії, стало чистішим, ніж в 2007 році. В результаті столиця перемістилася з 23 на 29 позицію в рейтингу. Проте в Києві є райони, де рівень забруднення постійно високий. Серед них - район Бессарабської і Московської площ, район станцій метро "Шулявська" і "Тараса Шевченка", а також Проспект Перемоги.

Найбрудніші міста України, індекс

1.Макіївка - 22,8

2.Дніпродзержинськ - 19,2

3.Одеса - 17,6

4.Донецьк - 16,0

5.Горлівка - 15,6

6.Єнакієве - 14,3

7.Маріуполь - 14,0

8.Дніпропетровськ - 13,3

9.Лисичанськ - 13,3

10.Сєверодонецьк - 13,2

11.Херсон - 13

12.Слов'янськ - 12,5

13.Красноперекопськ - 12,3

14.Запоріжжя - 11,2

15.Армянськ - 10,7

16.Краматорськ - 10,6

17.Луцьк - 10,5

18.Хмельницький - 9,5

19.Ужгород - 9,4

20.Львів - 9,3

Середній показник по Україні - 8,7

За матеріалом NEWSru.ua
06 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

14:52
/ 2
У Білках від незачиненої "буржуйки" в "ремонтному" гаражі загорівся мікроавтобус
11:32
В Ужгороді пожежні врятували від вогню будинок
13:00
У Сокирниці на Хустщині в Тисі виявили потопельника
23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
» Всі новини