Сучасні тенденції професійно-технічної освіти Закарпаття: пріоритети і завдання

У Виноградові, на базі Вищого професійно-технічного училища, відбулася обласна науково-практична конференція педагогічних працівників професійно-технічних навчальних закладів на тему „Сучасні тенденції розвитку професійно-технічної освіти Закарпатської області: пріоритети та завдання”. У її роботі взяли участь і виступили перший заступник директора обласного центру зайнятості Зоя Катрич та виконуючий обов’язки начальника управління освіти та науки облдержадміністрації Михайло Мотильчак.

На конференції відзначалося, що державна служба зайнятості сьогодні надає широкий спектр соціальних послуг як громадянам, які в силу певних обставин залишилися без роботи, так і роботодавцям. Це профорієнтаційні та консультаційні послуги, підбір роботи і працевлаштування на вільні робочі місця та вакансії, в тому числі шляхом надання дотацій роботодавцям, працевлаштування на сезонні роботи, організація громадських робіт, видача дозволів на працевлаштування іноземців в Україні, виплата допомоги по безробіттю одноразово для організації безробітними підприємницької діяльності. Одним з найважливіших, а в останні роки приорітетним, визначено такий напрям роботи служби зайнятості як організація підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації безробітних. Вагома частина обсягів  професійного навчання належить тісній, продуктивній 17-річній співпраці з професійно-технічними навчальними закладами області.
Аналізуючи пройдений шлях, - наголосила у своєму виступі перший заступник директора Зоя Катрич, - що завдяки спільним зусиллям фахівців служби зайнятості та висококваліфікованих педагогічних працівників у сфері професійно-технічної освіти щороку набувають або змінюють свою кваліфікацію на базі ліцеїв та професійних училищ близько півтори тисячі безробітних, що складає четверту частину загального обсягу слухачів з числа безробітних. Перелік професій, найбільш популярних серед безробітних, особливо молодих осіб, налічує близько 30-ти найменувань. Серед них: електрогазозварник і маляр, продавець і кондитер, бармен і кухар. Це також професії, придатні для самозайнятості: слюсар з ремонту автомобілів і столяр, перукар, кравець і манікюрниця; це професії, спрямовані на відродження народних промислів: бляхар та вишивальниця; це також агент з організації туризму-екскурсовод – професія сучасного і майбутнього нашого краю.

Відчутними стали намагання керівників навчальних закладів йти в ногу з часом, працювати на подолання дисбалансу робітничих кадрів на ринку праці, на задоволення потреб роботодавців в кваліфікованих робітниках. З метою розвитку рекреаційно-туристичної галузі нашої області деякі ліцеї отримали ліцензії на право здійснення підготовки і перепідготовки з професій покоївка-черговий по поверху, адміністратор готелю, кемпінгу. За направленням служби зайнятості вже 60 осіб з числа безробітних здобули професію покоївка на базі Міжгірського професійного ліцею.
Спільним завданням служби зайнятості і навчальних закладів системи профтехосвіти є підвищення престижу робітничих професій, бо їх потребує зараз ринок праці, здійснення випереджаючого навчання, враховуючи перспективні плани розвитку нашого краю, підвищення якості і ефективності підготовки робітничих кадрів, а також закріплення фахівців на робочому місці. Сприятиме цій роботі таке нововведення як надання дотації роботодавцям для забезпечення молоді, яка отримала вищу або професійно-технічну освіту, першим робочим місцем.
На жаль в силу певних об’єктивних і суб’єктивних причин існують і деякі проблеми в організації професійного навчання громадян з числа безробітних на базі професійно-технічних навчальних закладів. Це, з одного боку, відсутність ліцензій на право здійснення підготовки з деяких професій (зокрема нових, рідкісних), які користуються попитом на ринку праці, часто для підприємств з іноземними інвестиціями, а з другого боку, незначна кількість таких вакансій, яка не виправдовує трудових та фінансових затрат на ліцензування. Тому одним із шляхів подолання дисбалансу робочої сили на ринку праці є впровадження і поширення нових ефективних форм професійного навчання безробітних: це індивідуальна форма навчання безпосередньо на майбутньому робочому місці під керівництвом кваліфікованих робітників; це стажування на вакантних посадах  (розширення компетенції) з метою засвоєння кращого вітчизняного чи зарубіжного досвіду, набуття практичних умінь та навичок; це короткотермінові курси цільового призначення для вивчення окремих видів робіт. Обласна служба зайнятості досить успішно співпрацює з підприємствами з метою задоволення їх потреб в робітничих кадрах. На сьогоднішній день на замовлення роботодавців навчається понад 60 відсотків загального обсягу безробітних слухачів. Рівень працевлаштування після закінчення такого навчання сягає 100 відсотків.
Однак, в структурі клієнтів центрів зайнятості зберігається висока частка безробітних без професії та осіб, які займали місця, що не потребують спеціальної підготовки. Так, впродовж 6-ти місяців цього року  в числі осіб, які перебували на обліку, 66 відсотків – громадяни з повною та базовою загальною середньою освітою, і саме цей контингент безробітних в першу чергу потребує професійної підготовки для подальшого працевлаштування, адже якраз 66 відсотків  вакансій  потребують кваліфікованих робітників. А так як стратегічною метою служби зайнятості визначено до 2010 року охопити професійним навчанням 20 відсотків громадян, які перебувають на обліку як безробітні, сподіваємось на подальшу плідну співпрацю у виконанні завдань, поставлених перед нами державою, і в наступному навчальному році.

Закарпатська обласна служба зайнятості
03 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

15:47
/ 6
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
14:15
За минулий тиждень в Ужгороді з'явилися на світ 53 малюків, у Мукачеві – 39
» Всі новини