Українська сторона обговорила пропозиції до засідання ради "Карпатського Єврорегіону"

29 серпня під керівництвом голови Ради «Карпатського Єврорегіону», голови Закарпатської обласної ради Михайла Кічковського відбулося засідання робочої групи української сторони в цьому міжнародному обєднанні. В ньому взяли участь представники Львівської та Івано-Франківської областей, Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати-Україна».

Під час засідання робочої групи
Під час засідання робочої групи

На засіданні обговорено питання підготовки до чергового засідання Ради Міжрегіональної асоціації «Карпатський Єврорегіон», яке намічено провести 19 вересня в Ужгороді.
    Михайло Кічковський проінформував присутніх про уже здійснені заходи, а також пропозиції Закарпатської області до порядку денного. Зокрема, усім керівникам зарубіжних національних сторін направлено листа-запрошення на засідання Ради та щодо подання до 1 вересня пропозицій до порядку денного засідання Ради «Карпатського Єврорегіону». Після їх опрацювання, порядок денний Міжнародним секретаріатом буде остаточно погоджений з національними сторонами і разом з запрошенням направлено усім національним сторонам.
    Розробляється також програма перебування членів Ради «Карпатського Єврорегіону» в Ужгороді. Передбачається, що учасники засідання Ради 20 вересня зможуть взяти участь у Дні добросусідства Прикарпатського воєводства та Закарпатської області на українсько-польському кордоні.
    Щодо порядку денного, то Михайло Михайлович пропонує від української сторони винести на обговорення Ради «Карпатського Єврорегіону» екологічну ситуацію в Карпатському регіоні, її соціальні наслідки та шляхи поліпшення. Цьогорічна катастрофічна повінь, яка мала місце у західних регіонах України і своїми наслідками торкнулася також окремих держав поза межами гірського масиву, ще раз засвідчує надзвичайну актуальність цієї ініціативи. Вона підтвердила і те, що екологічні проблеми не знають кордонів.
    І зазначена пропозиція була одностайно підтримана членами робочої групи. В рамках обговорення цього питання заступник голови Львівської обласної ради Лев Захарчишин запропонував звернутися до Уряду України та європейських структур про оголошення 2009 року роком Карпат, тим самим привернути увагу міжнародної спільноти до екологічних та соціальних проблем у цьому регіоні. Крім того він запропонував в основу діяльності «Карпатського Єврорегіону» покласти екосистемний принцип, укласти регіональну угоду між 4 областями України по захисту Карпат.
    Одним із пріоритетних напрямів транскордонного співробітництва в рамках «Карпатського Єврорегіону» є розвиток туристично-рекреаційної галузі. Це стосується практично всіх регіонів як української, так і інших національних сторін. Тому присутній на засіданні заступник начальника головного управління з питань транскордонного співробітництва, європейської інтеграції та розвитку туризму Закарпатської облдержадміністрації Володимир Марченко запропонував від української сторони обговорити проект проведення щорічного транскордонного туристичного форуму (щороку в кожній з 5 країн-учасниць «КЄ») з метою поширення інформації про туристичні об'єкти у регіоні, зростання зовнішнього та внутрішнього туризму у рамках «КЄ», розвитку туристичної інфраструктури, підтримки зеленого туризму. В рамках підготовки такого проекту в нашій області уже 12 вересня відбудеться Міжнародна конференція «Вплив євроінтеграційних процесів на розвиток туристичної галузі в «Карпатському Єврорегіоні».
    Учасники наради підтримали також пропозиції Закарпатської області щодо запровадження щорічного міжнародного форуму по обміну досвідом сталого розвитку територіальних громад в кожній з 5 країн-учасниць «КЄ», за участю представників органів місцевого самоврядування та державної влади, неурядових організацій, провідних науковців та спеціалістів з економічного та соціального розвитку громад, бізнесменів, донорських організацій, проведення щорічного транскордонного бізнес-форуму (щороку в кожній з 5 країн-учасниць КЄ), з метою налагодження взаємовигідних бізнес-зв'язків, залучення інвестицій, реалізації спільних економічних проектів, а також міжнародного фестивалю «Карпатська ватра» за участю представників творчих колективів всіх національностей, що проживають на території «Карпатського Єврорегіону», в тому числі за участю провідних художників, народних майстрів, різьбярів по дереву та інших митців.
    З метою активізації та координації участі органів місцевого самоврядування в діяльності «Карпатського Єврорегіону», створено Асоціацію органів місцевого самоврядування Закарпатської, Львівської, Івано-Франківської та Чернівецької областей «Єврорегіон Карпати-Україна». Вирішено, що її виконавча дирекція виконуватиме роль Національного представництва України в «Карпатському Єврорегіоні». Його офіс розміщуватиметься у Львові. А в кожній з 4 областей працюватиме її представник.
    В Ужгороді розміщатиметься офіс голови Ради «Карпатського Єврорегіону».
    Обговорені пропозиції від української сторони будуть внесені Міжнародному секретаріату «Карпатського Єврорегіону» для ознайомлення національних сторін зарубіжних держав.

Іван Діус, сайт Закарпатської обласної ради
01 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 2
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
» Всі новини