Нардеп-закарпатець Ігор Кріль не голосуватиме за бюджет в такому вигляді

Минулого тижня уряд виніс на обговорення проект Державного бюджету України на наступний рік. Документ одразу ж потрапив під шквал критики. Причому не лише опонентів нинішнього Кабміну, але й членів правлячої коаліції. Ми звернулись за коментарем до народного депутата від Закарпаття, члена бюджетного комітету Верховної Ради Ігоря КРІЛЯ.

Нардеп-закарпатець Ігор Кріль не голосуватиме за бюджет в такому вигляді«Перш за все, я проти політизації такого питання як прийняття бюджету. Це не допоможе зробити його кращим. На жаль, останнім в Україні з’явилось дуже багато політиків, які в основу своєї політичної діяльності поклали дешевий популізм. Я не є прихильником такого напрямку. Не зважаючи на те, де ми знаходимось – при владі чи в опозиції, ми повинні бути об’єктивними у кожній ситуації. У країнах розвинутої демократії і опозиція, і влада є інструментами покращення життя людей. І вони однаково відповідальні за це перед людьми. Ми повинні іти до такого розуміння опозиції у нашій державі. Я не сприймаю опозицію як інструмент «очорнювання» всього, що робить влада. Не було і не буде ні в якій державі політичних сил, які б все робили добре або все робили погано. Всі хочуть робити добре, але всі, як правило, помиляються. Тому в кожній ситуації потрібно шукати об’єктивні речі. Говорити добре про правильні кроки. І вказувати на помилки, щоб їх не було. І робити це без злості.

Тепер про бюджет. Давайте спочатку про хороше. Лише кілька тез. Якщо брати Закарпатську область, то слід відмітити, що дохідна частина її бюджету є реальною. Вона стовідсотково буде виконана. У видатковій же частині по розрахунках наших фінансистів не вистачає 195 мільйонів гривень. Але в минулому році по їх же розрахунках не вистачало 400 мільйонів гривень, а на сьогоднішній день не вистачає лише 70. Тобто і тут, я б сказав, тенденція не загрозлива.

Ще два моменти. На будівництво в соціальній сфері (школи, лікарні, об’єкти соціально-культурного призначення) для областей передбачено 1 мільярд гривень. Це на 200 мільйонів гривень більше, ніж цього року. На газифікацію та енергозбереження передбачено 700 мільйонів гривень, що в 2 рази більше, ніж нинішнього року.

Тепер про проблемні питання. Я б сказав про неприйнятні речі.

Перше - вільні економічні зони. Ми їх сьогодні відкриваємо так як закривали – огульно. Цього не можна робити. Потрібний виважений підхід. Адже багато з таких зон були «економічними дірками» на тлі економіки держави. Однозначно, що інвестиційну привабливість України потрібно покращити. Але це потрібно зробити по всіх регіонах, а не лише у вибраних. Це моя позиція. По цьому питанню я вніс законопроект, який дозволяє зробити Україну привабливою для інвестицій без створення «економічних дірок» там, де комусь вигідно.

Друге. Цей бюджет несе серозний удар по державній службі. Якщо він буде прийнятий, то завтра із бюджетної сфери підуть найбільш кваліфіковані кадри. Залишаться лише ті, які нікому не потрібні. На місце кваліфікованих працівників прийдуть люди без кваліфікації. І що найбільш небезпечно, це будуть знову ж таки люди, яким просто ніде дітись. І цим людям завтра буде довірено вирішувати наші проблеми. Ліквідовувати різницю між державною службою і недержавною слід спокійно і виважено, а не наскоком через Закон про бюджет.

Третє. Є багато змін, що стосуються зміни податкового законодавства. Є там і позитивні і негативні. Але важливим є те, що ці зміни потрібно було внести до 1 липня цього року.

Четверте. У багатьох статтях Кабінет Міністрів пропонує дати йому можливість приймати рішення без погодження з Верховною Радою. Це неприпустимо.

П’яте. Є дуже багато негативних змін соціального характеру, які стосуються виплат на дітей, обмеження виплат працюючим пенсіонерам і т.д. Ми проти цього.

І на кінець. Недоліків є багато. Але Бюджет тільки внесено у Верховну Раду. Сьогодні він опрацьовується депутатами. Я вже вніс біля двадцяти поправок. Створена робоча група депутатських фракцій. Я є членом цієї групи від «Нашої України». Вона опрацює всі зауваження і підготує проект бюджету України на перше читання. Думаю тоді зауважень буде менше.
27 вересня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Політика

17:18
У Чехії до Європарламенту кандидує закарпатка Інґа Петричка
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
15:49
/ 17
На Закарпатті проросійського провокатора-"русина" Данацка затримали за антисемітські погрози хасидам
22:49
/ 9
"Що хочемо, те і робимо": у "терактівських" Керецьках на сесію сільради незаконно не пустили військових
16:52
/ 25
У Закарпатській облраді "нодьмодьорорсаґового" "слугу" Іванча замінив Цебер з бази "Миротворця", який з угорським паспортом їздив розважати окупантів до Криму
19:56
/ 7
ВР затвердить нові назви 4 сіл на Закарпатті, зокрема – Пушкіна
19:33
/ 16
Помер ексголова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль
13:46
/ 9
Ізолюючи угорців Закарпаття, Орбан і Ко роблять все можливе, аби угорська громада ставала все меншою – Балога
22:30
/ 36
Опубліковано архівний виступ єпископа Івана Маргітича під час вшанування 60-ї річниці подій на Красному полі біля Хуста (ДОКУМЕНТ)
21:37
/ 7
Зеленський звільнив Токаря і призначив Гайдая головою Мукачівської РДА
11:15
/ 4
На Закарпатті судитимуть двох кліриків УПЦ (МП), яких СБУ раніше викрила на пропаганді комунізму
23:23
/ 7
У понеділок "недоброчесна" голова апеляційного суду Фазикош розглядатиме апеляцію "корупційного" голови земельної комісії Ужгорода Мильо
20:45
/ 15
Уряд призначив заступника голови Закарпатської ОВА Добромільського головою Державної служби України у справах дітей
19:05
/ 42
На Закарпатті греко-католицького священника позбавили парафії за проукраїнську позицію (ДОКУМЕНТ)
21:48
/ 12
Вслід за Кащуком сесію перед голосуванням покинув Лунченко, а обов'язки голови виконуватиме секретар ради Губаль
18:01
/ 5
Два клірики УПЦ МП на Закарпатті отримали підозру за пропаганду комуністичного режиму та срср
15:04
/ 6
Депутати міської ради Хуста проголосували за недовіру міському голові Кащуку
15:24
/ 3
Ворог запустив ІПсО з "погрозами" на адресу угорців Закарпаття від "українських націоналістів"
04:07
/ 38
Василіяни Закарпаття на Капітулі в Угорщині переобрали на наступні чотири роки дотеперішнього керівника Провінції св. Миколая
20:07
/ 31
В Угорщині на виборах керівництва закарпатських василіян "духовно навчає" угорський прихильник сепаратизму МГКЄ
14:14
/ 6
На Закарпатті одіозний клірик УПЦ МП, що є кумом Медведчуків, влаштував "жіноче" шоу зі своїм викликом у "військкомат"
14:38
/ 4
Скарга закарпатської адвокатки Бухтоярової в КСУ поставила під загрозу декларування статків чиновниками – НАЗК
21:24
/ 9
Жителі "вибухової" Керецьківської громади проігнорували звіт свого корупційного голови від ОПЗЖ Мушки
16:25
/ 11
Кабмін погодив призначення Сергія Гайдая головою Мукачівської РДА
22:16
/ 31
В Ужгороді "слуги" "протиснули" призначення керівником комунального парку "ріднозакарпатського" "опоблоківця" Молнара
» Всі новини