Анатолій Колібаба: "Допомогти — допоможемо, а косити траву за вас — вибачте!"

Перш ніж розпочати прийом громадян у Великогеївській сільраді, голова Ужгородської райдержадміністрації Анатолій Колібаба разом із Ольгою Сюсько, начальником відділу контролю РДА, поцікавились у місцевого сільського голови Олександра Білаковича, наскільки виконуються рішення райдержадміністрації щодо запобігання надзвичайних ситуацій в районі.

Простіше кажучи, наскільки в селі очищені придорожні канави, русла річок, канапи? Хоча В. Геївці, Р. Геївці та М. Геївці не постраждали від минулого паводку стільки, скільки навколишні села, але все могло бути. Як, приміром, у Ратівцях. У селі, яке майже ніколи не страждало від паводків, через геть захаращені травою придорожні канави навколо осель населення кількох вулиць за нещодавнього паводку плавало. В буквальному смислі. На додачу - під дорогою була геть забита труба.
Й воді діватися було нікуди. Тож під час зливи заступнику голови райдержадміністрації Анатолію Черниченку довелось терміново організовувати бульдозер, щоб прокопати геть занедбані навколовуличні канави, й тільки так відвести біду.
Хоча Ратівцям ще поталанило: навколо села - канали, які є не в кожному селі. Проте, ач прокопати до них канави з села - сільчани забули. А куди тоді діватися воді, що стрімко прибувала? В хати} У Великих Геєвцях, за словами Олександра Білаковича, канави - протяжністю 10 км. «Усі чисті?» - перепитує Анатолій Колібаба. «Та куди там!» - відповів сільський голова. «За територію всієї сільради не скажу, але у Малих Геївцях у тебе - не порядок», - дорікнув сільському голові керівник району. - Це щодо центру села. Хати, що на пагорбку, звичайно, там ніколи не підтопить. Але канал, в якому має збиратися вся паводкова вода, настільки зарослий очеретом, що слів нема. Ну, трохи покосили біля клубу...».
«Та вже все покошено!» - запевняє Олександр Білакович. «Добре, - сказав Анатолій Васильович,-якщо людей на прийомі буде небагато, поїдемо - подивимося». Подив керівника району викликало й те, що за колишнього угорського режиму за Другої світової війни навколишні села не потерпали від паводків, як нині. Чому? «Ой, тоді, якщо ти не прочистив канаву біля своєї оселі чи не виконав інший наказ місцевої влади, прийшов жандарм, дав по голові - і жодних питань!» - каже Олександр Білакович. Невже й нам треба повертатися до подібних екзекуцій?
Сельчан, яких прийняв голова райдержадміністрації, турбували різні проблеми. Скажімо, одній місцевій жительці сільрада вже кілька років не виділяє земельну ділянку під будівництво. Завдитсадком турбує стан каналізації у дитсадку. Не краще і в місцевій школі. І таких головоломок, яких водночас не розв'яжеш, - хоч греблю гати. «Допомогти - допоможемо. Але канави чистити та косити траву в них, яка по пояс, за вас не будемо!» - запевнив сельчан голова райдержадміністрації Анатолій Колібаба.
До речі, 18 сільських голів Ужгородщини за антисанітарію населених пунктів, що стала однією з головних причин підтоплень за нещодавнього паводку, керівники району та області суворо попередили й оштрафували. І це, здається, тільки початок. Адже за головотяпство «бірова» не повинне ж страждати все село!

01 вересня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

17:33
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
» Всі новини