З 1 вересня збільшаться пенсії інвалідам війни, а також надбавки й підвищення до пенсій деяким категоріям пенсіонерів

Як повідомили в прес-службі Мінпраці України, з 1 вересня 2008 року збільшаться пенсії інвалідам війни, а також надбавки й підвищення до пенсій деяким категоріям пенсіонерам, оскільки з цього дня набувають чинності відповідні норми постанови Кабінету Міністрів України від 16 липня 2008 року №654. Про це сказала журналістам заступник Міністра праці та соціальної політики України Олена Гаряча.

За її словами, буде збільшено розмір найменшої пенсійної виплати інвалідам війни та учасникам бойових дій. Зокрема, у разі, коли щомісячний розмір пенсійних виплат (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат до пенсій, встановлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) не досягає в інвалідів війни І групи 1200, II групи — 1080, III групи — 960 гривень, учасників бойових дій — 840 гривень, таким особам виплачується щомісячна державна адресна допомога до пенсії (дотація) у сумі, що не вистачає до зазначених розмірів.
Також збільшується розмір підвищення до пенсії у 5,5 раза (з 9,96 грн. до 54,40 грн.) громадянам, які необґрунтовано зазнали політичних репресій і згодом були реабілітовані, та у 8,7 раза (з 4,98 грн. до 43,52 грн.) членам їх сімей, яких було примусово переселено.
Підвищується розмір надбавки на дітей непрацюючим одержувачам пенсій за віком, по інвалідності та за вислугу років, яким згідно із Законами України “Про пенсійне забезпечення” і “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” встановлена надбавка до пенсії на дітей у віці до 18 років. Суму цієї надбавки буде збільшено до 150 гривень на кожну таку дитину.
Збільшується розмір надбавки на догляд за пенсіонерами до 50 грн. Інвалідам I групи; одиноким інвалідам II групи, які потребують постійного стороннього догляду або досягли пенсійного віку; одиноким інвалідам III групи, які досягли пенсійного віку; одиноким одержувачам пенсій за віком та за вислугу років, які потребують постійного стороннього догляду, та які отримують пенсію відповідно до Законів України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” і “Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб” (крім осіб, які отримують державну соціальну допомогу на догляд відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам”), виплачуватиметься надбавка на догляд у розмірі 50 гривень.
Олена Гаряча запевнила: перерахунок пенсії інвалідам війни та учасникам бойових дій, розмірів підвищень до пенсій громадянам, які необґрунтовано зазнали політичних репресій і згодом були реабілітовані, та членам їх сімей, яких було примусово переселено, надбавки на дітей непрацюючим пенсіонерам, а також надбавки на догляд тим пенсіонерам, які вже одержують цю виплату, здійснюється за матеріалами пенсійних справ. При цьому подавати будь-які додаткові документи немає потреби.
Водночас тим пенсіонерам, які не одержують надбавку на догляд, але набули право на її одержання з прийняттям постанови Кабінету Міністрів України від 16 липня 2008 року № 654, крім одержувачів пенсій по інвалідності І групи, для виплати надбавки необхідно надати до районного управління Пенсійного фонду України такі документи:
- заяву про призначення надбавки на догляд, у якій також зазначається, що пенсіонер не має працездатних родичів (незалежно від місця проживання), зобов’язаних за законом її утримувати;
- довідку про склад сім’ї, видану уповноваженим органом за місцем проживання, у тому числі органами місцевого самоврядування;
- висновок лікарсько-консультаційної комісії про те, що особа потребує постійного стороннього догляду (для одержувачів пенсії за віком, за вислугу років, інвалідів ІІ групи, які не досягли пенсійного віку).

Одержувачам пенсій по інвалідності І групи надбавка на догляд буде встановлена без подання пенсіонером будь-яких додаткових документів. Однак наші громадяни мають звернути увагу на той факт, що право на встановлення надбавки на догляд мають пенсіонери, які не одержують державну соціальну допомогу на догляд відповідно до Закону України „Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам”, - зазначила заступник Міністра.

28 серпня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
» Всі новини