В Ужгороді відбулися традиційні серпневі збори освітян Закарпаття

За доброю, усталеною традицією, напередодні навчального року в Ужгороді зазвичай відбуваються головні збори освітян нашого краю, що підбивають підсумки розвитку в області дошкільної, загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної та вищої освіти за минулий навчальний рік та визначають першочергові, назрілі завдання наступного освітянського періоду.

  Місцем проведення розширеного засідання підсумкової колегії управління освіти і науки Закарпатської ОДА, що відбулися вчора, не випадково вирішили обрати приміщення обласного муздрамтеатру, бо ж до участі в ньому були запрошені керівники практично всіх навчальних закладів Закарпаття, очільники районних та міських відділів освіти, заступники голів райдержадміністрацій та міських голів, які опікуються гуманітарною сферою, керівники, спеціалісти профільних управлінь ОДА та обласних відомств, науковці, знані педагоги нашого краю, представники громадськості.
    Відкриваючи засідання колегії, перший заступник начальника управління освіти і науки ОДА Михайло Мотильчак, зокрема, зазначив, що діяльність управління, навчальних закладів Закарпаття у 2007-2008 навчальному році, найперше, була спрямована на реалізацію вимог законодавчих актів у сфері освіти, основних положень Національної доктрини розвитку освіти, Указу Президента України В.А. Ющенка від 20.04.2008 № 244 «Про додаткові заходи щодо підвищення якості освіти в Україні».
    Пріоритетними питаннями у роботі органів управління освітою, зокрема, були поліпшення умов навчання і виховання учнівської та студентської молоді, забезпечення рівних умов доступу до якісної освіти, задоволення інтересів педпрацівників краю у їхньому професійному зростанні. Усі ці питання, наголосив Михайло Мотильчак, вирішувалися, як правило, у тісній взаємодії органів управління освітою з місцевими органами державної виконавчої влади та місцевого самоврядування.
    Відрадно, що завдяки цьому відбулося суттєве поліпшення фінансування освітньої галузі з державного та місцевого бюджетів, а це, в свою чергу, сприяло впровадженню програмно-цільового підходу у розв’язанні поставлених завдань. Про це красномовно свідчать такі цифри: лише загальний обсяг бюджетних призначень області в галузі «Освіта» у 2007 році склав 847,3 млн. грн., а вже на 2008 рік передбачено 1 млрд. 155 млн. грн.
    Цьогоріч на реалізацію 14 освітянських цільових програм заплановано 24,9 млн. грн. проти 17,6 млн. грн. торік.
    Відтак, в залі розгорнулося ділове і предметне обговорення освітянських проблем, у якому взяли участь широке коло спеціалістів, керівників, науковців та педагогів. Зокрема, своїми думками і пропозиціями з присутніми поділилися начальник відділу освіти Виноградівської РДА Михайло Белень, заступник Мукачівського міського голови Михайло Лабош, ректор УжНУ, депутат обласної ради Микола Вегеш, завідувач дитячим садиком с.Яноші Берегівського району Олена Дудаш, вчителька німецької мови з Ужгорода Калина Данку, заступник директора Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти Василь Химинець.
    Від імені депутатського корпусу нашої області з початком навчального року та з Днем Знань присутніх щиро привітав заступник голови обласної ради Михайло Мартин, який наголосив: «Для обласної ради нинішнього, У-го скликання, її депутатського корпусу, освітянські проблеми по - праву займають першочергові, пріоритетні позиції.
    Про це свідчить і ціла низка, - нині їх діє 14, - середньострокових і довгострокових освітянських регіональних програм, ухвалених на сесіях обласної ради, як теперішнього У-го, так і попередніх скликань..
    Зокрема, у жовтні 2007 року, на 11-й сесії облради депутати схвалили Програму сприяння забезпеченню житлом педагогічних та науково-педагогічних працівників у Закарпатській області на 2007-2008 роки.
    На 12-й сесії було затверджено Програму розвитку регіональної вищої освіти на 2008р., 14-та сесія в січні ц.р. внесла зміни до вже діючої Програми забезпечення розвитку освіти, культури, традицій національних меншин області на 2007-2010 роки, а на 15-й сесії в березні ц.р. депутати затвердили обласну Програму підготовки кваліфікованих робітничих кадрів на 2008-2012 роки, яка, до речі, вперше сповна профінансована з обласного бюджету.
    До того слід згадати і основоположну Програму економічного і соціального розвитку області на 2008 рік, якою передбачено виділення для зміцнення матеріально-навчальної бази загальноосвітніх шкіл лише з обласного бюджету 4 млн. 750 тис. грн. та для придбання шкільних автобусів близько 2 млн. грн.
    Тож сьогодні потрібна наполеглива і предметна робота по втіленню їх у життя, аби прийняті освітянські регіональні Програми запрацювали на повну силу, з максимальною віддачею.
    Тут широке поле діяльності насамперед для органів місцевого самоврядування у тісній партнерській співпраці з виконавчою владою на місцях, депутатським активом, і, особливо, для депутатів – освітян усіх рівнів, аби ці програми не перетворилися на чергові декларації.
    Наголошую на цьому через те, що є непоодинокі приклади нецільового використання бюджетних коштів місцевими радами, передбачених на здійснення освітніх програм. Отже, як на моє переконання, реалізація цільових освітянських програм часто-густо залежить не тільки і не стільки від наявності коштів, але й багато в чому від принциповості, ініціативності та наполегливості керівників освітніх закладів та установ, самих освітян, які представляють найбільший за чисельністю професійний колектив в області, і, звичайно, від депутатів-освітян, які широко представлені в місцевих радах різних рівнів…
    На мою думку, у нас з вами, - тобто у представників депутатського корпусу всіх рівнів та освітян, - є чимало спільних точок дотику! Особливо, коли мова йде про підготовку і загартування майбутньої гідної зміни нашого суспільства, виховання у підростаючого покоління належних рис і моральних якостей, притаманних справжнім громадянам нашої багатонаціональної Вітчизни, справжнім патріотам незалежної України.
    Тож запрошую всіх вас до спільної, консолідованої, наполегливої праці в ім’я розбудови та процвітання нашої рідної Батьківщини, а депутати місцевих рад усіх рівнів завжди готові до ефективної підтримки і допомоги у всіх ваших благородних устремліннях і прагненнях…»
    Учасники розширеного засідання колегії управління освіти і науки ОДА ухвалили розгорнуте рішення, яке ляже в основу діяльності освітян області на наступний навчальний рік.
    На завершення роботи колегії великій групі кращих педагогічних працівників Закарпаття були вручені почесні відзнаки управління та грошові винагороди за активну участь в обласних та Всеукраїнських олімпіадах учнівської молоді.

Владислав Бильов, сайт Закарпатської обласної ради
27 серпня 2008р.

Теги:

Коментарі

Прагматик 2008-08-27 / 16:59:00
В освітянському середовищі говорять ,що начальника управління освіти і науки Закарпатської ОДА п. Герцога Ю.В. зняли з посади за небажання вступати в ряди ЄЦ. Демократія по закарпатськи,або ти в ЄЦ або ти не керівник. Дуже шкода ,добрий був чоловік, хоча пожинає плоди того ,що у 2007 році звільнив начальника відділу освіти п.Поповича. За гріхи треба відповідати

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини