Ужгород: Дітей із "Нової сім’ї" розхвилювали... міліцейські шефи

Не тільки захищати, але й виховувати — саме таку місію взяли на себе працівники Ужгородського МВ УМВС, ставши шефами дітей родинного будинку благодійного фонду «Нова сім’я».

Ужгород: Дітей із "Нової сім’ї" розхвилювали... міліцейські шефи

У 1991 році жіноча рада міста, головою якої була Людмила Корольчук, а секретарем — Валентина Червоноока, взяла під свою опіку 25 ужгородських дітей-сиріт. Аби обігріти серця цих обездолених дітей та допомогти їм знайти себе у цьому складному житті, жінки щонеділі зустрічалися зі своїми підопічними та навчали їх співам, хореографії, англійській мові, комп’ютерній грамоті, шиттю та вишиванню.
До цього благородного почину невдовзі приєдналися ще кілька ужгородців, заснувавши благодійний фонд «Нова сім’я». Окрім Валентини Червоноокої співзасновниками фонду стали отець Димитрій Сидор, приватні підприємці Борнеміссо Золтан та подружжя Інна Гукалова — Умберто Трівізані (італієць за походженням). Нині при фонді працює ще й психолог та діє театральна студія.
Наразі у родинному будинку «Нова сім’я» своє дозвілля влаштовують 186 юних ужгородців, які або зовсім не мають батьків, або ж ті з тих чи інших причин не приділяють належної уваги вихованню своїх чад. Сім років тому фонд був включений до американської програми «The Touch Project» (м.Карваліс), яка щорічно виділяє кошти персонально на кожну дитину. Відчутну допомогу ужгородська «Нова сім’я» отримує і з міжнародного фонду «Доркас» (Голандія).
Сьогодні багато вихованців «Нової сім’ї» уже навчаються у вищих навчальних закладах, а більше 20 з них створили свої сім’ї і мають власних дітей, для яких вони стали взірцевими батьками. Те, що вчорашні вихованці родинного будинку зросли повноцінними громадянами нашого краю, є заслугою і правоохоронців міста. Адже вони впродовж багатьох років на свята і в будні приходили в гості до дітей, дарували їм цінні подарунки, солодощі, надавали для занять спортивний зал міськвідділу. Та, найголовніше, дарували незабутні хвилини щирого спілкування, яких так бракувало цим дітям у сім’ях.
Чергова зустріч шефів зі своїми підопічними відбулася і днями. Подбали ужгородські міліціонери і про гостинці для дітей. Більше того, до благодійної акції приєдналися й депутати ужгородської міської ради (фракція БЮТ) та приватні підприємці. Генеральний директор закарпатської фруктової компанії Іван Ловска, зокрема, передав для дітей свіжі фрукти та соки, а директор приватної служби охорони «REX» Оксана Білоцерковець (до речі, колишній працівник міліції) — альбоми для малювання, зошити, пензлі, ручки та інше. Вирішив допомогти гостинцями й інший колишній наш колега Йосип Єсєнов — директор благодійного фонду «Ранкова зірка».
Те, що дітям вкрай бракує батьківського тепла, було видно з першого погляду. Вихованці родинного будинку хоч і були раді гостям, однак поводилися спершу дуже стримано. Врешті-решт дитяча безпосередність та цікавість взяли гору, і діти стали підходити до майора міліції Людмили Талабішки та до старшого лейтенанта Едуарда Торонія, який очолює службу кримінальної міліції у справах дітей Ужгородського МВ УМВС, наперебій розпитуючи про їхні зірки на погонах, про те, чим вони займаються в міліції і що їм робити, аби в майбутньому потрапити до них на роботу.
Дуже цікавою для малечі виявилася зустріч з відомим художником та архітектором нашого краю Степаном Шолтесом. Заслужений художник України, довідавшись, що в родинному будинку є багато талановитих дітей, які гарно малюють, захотів зустрітися з ними. До відвідин теж грунтовно підготувався, закупивши для вихованців чи не лантух солодощів. Відтак, вмостившись на одному з диванів, маестро влаштував з дітьми такий собі майстер-клас. Дві години спілкування зі Степаном Шолтесом промайнули як одна мить. Діти із задоволенням малювали композицію, яку запропонував поважний гість.
На цьому сюрпризи для дітей того дня не скінчилися. На вулиці, перед родинним будинком, на них чекав новенький автомобіль «Богдан» та «даішна» машина супроводу із включеними проблисковими маяками. Валентина Червоноока пояснила дітям, що правоохоронці везуть їх на екскурсію в найцікавіші для дітей підрозділи міліції: загін спеціального призначення «Беркут», кінологічний центр УМВС.
Щасливі діти поверталися з екскурсії, не відаючи, що на них чекає ще один сюрприз. Шефи відвезли їх у міськвідділ, де в тамтешній ідальні їх щедро пригощала смачним обідом, фруктами та солодощами приватний підприємець Тамара Гаврош.

Катерина Кийович, "Іменем Закону"
27 серпня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини