Закарпаття може залишитися без єдиного в краї аеропорту в Ужгороді

З дозволу міської ради у санітарній зоні аеропорту побудували будинки, таким чином зі сторони Ужгорода літаки сідати на посадку та злітати не можуть, здійснюючи це з боку Словаччини, і перетинаючи кордон. За словами заступника міського голови Володимира Химинця, аеропорт «Ужгород» необхідно переносити, через те, що він частково не відповідає державним нормативам. Крім того, на його думку, існує загроза тим мешканцям Ужгорода, які живуть у зоні летовища.

Але, хто ж дав дозвіл на будівництво будинків у санітарній зоні аеропорту, і хто робить літакам перешкоди для здійснення польотів?
Працівники аеропорту кажуть, що для міськради аеропорт «Ужгород» – це ласий шматок землі, адже у разі його закриття у руках мерії може опинитися земельна ділянка вартістю в десятки мільйонів доларів. Вже зараз на території аеропорту проводять зйомки працівники кадастрового центру. Звичайно, ці роботи з аеропортом вони не погоджували. Усі польоти в Ужгородському аеропорту літаки тепер здійснюють виключно зі сторони Словаччини. Укравіація вже не хоче надавати аеропорту сертифікат аеродрому. Це означає, що літакам вищого класу, таким як ТУ-134 чи Боїнг – 747 приземлятися тут назабаром не можна буде. Якщо забудова санітарної зони аеропорту і далі буде йти такими темпами то його й справді можуть закрити.
- «Можна забудувати все, але сьогодні, дістатися із Закарпаття до Києва літаком можливо за 2 години, а незабаром можна буде і за одну. - Якщо будівництво буде продовжуватись, то літаки просто не зможуть літати, і пасажири будуть їхати або потягом 18 годин, або автомобілем через Карпати » - іронізує заступник директора аеропорту по виробництву Валерій Гангур.
У тому, що літаки не можуть робити посадку зі сторони Ужгорода мерія чомусь бачить вину у розміщенні аеропорту, нібито саме летовище було побудовано в житловій зоні, а не житло на території аеропорту! Співробітники аеропорту кажуть, що все робиться для того, аби аеропорт не отримав дозвіл на польоти. З ним не узгоджують будівництво в санітарній зоні.
- Один із будинків провулку Шевченка взагалі знаходиться на самій осі злітної смуги, що закриває курс літакам, цю ділянку землі виділила міська рада не погодивши з нами - каже заступник директора аеропорту по експлуатації наземних споруд Валерій Прибегін. - Ми звернулися з листом до головного архітектора Ужгорода Олени Стричек, щоб дала нам точні координати забудови, втім від неї відповіді ми так і не дочекалися.
Є загроза, що можуть закрити рух і зі сторони Словаччини. І тоді в ужгородському аеропорту зможуть злітати лише гелікоптери. Загроза в тому, що між Словаччиною та Україною підписано угоду про такий повітряний перетин кордону лише до 2012-го року. Невідомо, чи словацька сторона погодиться цю угоду продовжити.
- Якщо ми не маємо географічних можливостей щоб аеропорт там функціонував, то ми не маємо права ризикувати життями мешканців вулиці Собранецької, - каже заступник міського голови Ужгорода Володимир Химинець.
Відсутність аеропорту в обласному центрі Закарпаття – це як відомо і мінус для розвитку туризму і численні транспортні незручності мешканцям Ужгорода. Аеропорт потрібен не лише самому Ужгороду - він віднесений до категорії гірських, може приймати літаки у звичайних і складних метеоумовах. Має стратегічне значення, особливо з огляду на те, що область належить до повененебезпечних. Всі памятають як у 1998 та 2001-му гелікоптери знімали людей з дахів після паводку. Володимир Химинець пропонує перенести ужгородський аеропорт, до прикладу у село Середнє, оскільки на його думку цього вимагають сучасні умови розбудови міста. До того ж зазначив, що в Ужгороді з’явиться вільних 80 гектарів землі.
Зараз в Україні вже не працюють близько 15 аеропортів. На Закарпатті до таких належить і мукачівський військовий. Невже така ж доля очікує і аеропорт «Ужгород»?

Віктор Тар, газета "Екстра"
21 серпня 2008р.

Теги:

Коментарі

предок 2008-08-21 / 23:05:00
Аэропорт закроют. Землю поделят. Все давно решено. И ни аквапарка ни аэропорта этому городу не видать. Есть товар - земля. Пока есть что делить, до тех пор и будут делить. А что остаеться нам - смотреть в зеркало и очередной раз думать- какие мы лохи, что выбрали такую власть.

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини