Михайло Кічковський: Закарпатська обласна рада не відступатиме від своїх позицій

Розмова з головою Закарпатської обласної ради про те, як працюється місцевій владі, коли центральна її ігнорує.

Михайло Кічковський
Михайло Кічковський

“СТИХІЯ НАС ВИПРОБОВУЄ“
    Михайле Михайловичу, розпочинати розмову, безперечно, треба з липневого паводку. Яка нині ситуація в районах, що були підтопленими?
    Насамперед хочу сказати, що третя стихія за останні 10 років наче випробовує, екзаменує нас. Суспільство – на витривалість, людей – на стійкість, владу – на здатність вирішувати нагальні проблеми. Я радий, що ми гідно пройшли це випробування. На 19-тій позачерговій сесії обласної ради вже 30 липня депутати одноголосно ухвалили рішення спрямувати з обласного бюджету мільйон гривень від перевиконання дохідної частини на потреби постраждалих регіонів. Як вислід, влада на місцях оперативно і рішуче проводила рятувальні роботи, надавала першу необхідну допомогу потерпілим, знаючи, що допомога з обласного бюджету їм гарантована.
   Додам, що дуже щиро і по-братськи відгукнулися на біду закарпатців як влада, так і прості мешканці інших областей України. Це свідчить про здорові взаємовідносини у нашому суспільстві, готовність регіонів допомогти один одному у скрутний час. Утім, не помилюсь і не перебільшу, коли скажу, що жителі тих областей України, які потерпіли від лиха, завдячують Президенту України за його ініціативність і принципову послідовність щодо скликання позачергової сесії Верховної Ради. Завдяки цьому обласній державній адміністрації затверджено 26,6 млн. грн. субвенції з Держбюджету для ліквідації наслідків стихійного лиха, з яких уже надійшло 18 млн. 300 тис. грн. Також виділені кошти на відбудову доріг загальнодержавного значення (28 мільйонів гривень), на проведення робіт у басейні р. Тиса (60 млн. грн.), на виплату матеріальної грошової допомоги, оздоровлення дітей та відновлення роботи бюджетних установ та відбудову об’єктів житлово-комунального господарства (14 млн. грн.)
    Фахівці стверджують, що якби гроші, які нині виділяються Закарпаттю на ліквідацію наслідків паводку, вклали у будівництво дамб, наслідки паводку були б значно меншими…
    Народна мудрість недарма каже, що скупий платить двічі. Завдяки реалізації Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиса нам вдалося значною мірою протистояти стихійному лиху. Однак заподіяні ним збитки могли бути значно меншими, якби ця програма належно фінансувалася з боку уряду – планово, і в повному обсязі. Востаннє передбачене фінансування на ці цілі область отримала у 2005 р., коли МНС України очолював Віктор Балога. Відтоді депутати облради направили чималу кількість звернень до керівництва уряду щодо виділення області коштів, але все без толку. Коли, як мовиться, на людські голови ударив грім, гроші знайшлися.
    Як контролюватиметься використання “паводкових“ грошей?
    Як свідчить гіркий досвід, набутий при попередніх паводках, тепер важливо, щоб кошти використовувались ефективно, а відновлювальні роботи йшли злагоджено і безперервно. В облраді, як і в облдержадміністрації, створено робочу групу на чолі з моїм заступником Михайлом Мартином для моніторингу і координації виконання невідкладних заходів з ліквідації наслідків паводку. Діємо спільно з облдержадміністрацією на чолі з Олегом Гаваші, органами виконавчої влади на місцях. Керівників облради закріплено за постраждалими районами: Міжгірським опікуватимусь я, Михайло Мартин – Рахівським і Тячівським, Василь Брензович – Хустським. Основна увага – роботі органів місцевого самоврядування, активному залученню депутатів місцевих рад до участі в процесі ліквідації наслідків стихії. Як свідчать перші висновки роботи на місцях, комісіям непросто працювати, бо Кабмін забюрократизував процес оформлення документів. Приміром, уже втретє змінено форму актів щодо будинків, які підпадають під категорію номер один. Це заплутало роботу комісії, ускладнило процес, а в потерпілих і без того гірке життя. Цілком підтримуємо Президента України Віктора Ющенка в його позиції щодо жорстких вимог до владних структур і, зокрема, уряду в питаннях підтримки потерпілого населення. Адже, як наголосив Віктор Андрійович на нараді , що відбулася днями в Івано–Франківську, всі наслідки стихії можна подолати тільки спільними зусиллями.
    Не можу не спитати, як оцінюєте „сенсаційні викривальні“ коментарі нардепів від Б’ЮТу Олександра Кеменяша та Миколи Томенка з приводу начебто відсутності відновлювальних робіт на Закарпатті?
    Там, де стається біда, завжди є люди, що прагнуть створити сенсацію, аби привернути до своєї персони якомога більше людей, заробити цим славу і політичні дивіденди. Зрештою, кожному – своє. Але насправді ситуація кардинально протилежна тій, що описана у згадуваних вами коментарях.
    Так, «Об’єднана дирекція будівництва водогосподарських об’єктів Закарпатської області“ регулює русла річок, відновлює берегоукріплення і захисні дамби. В цілому завершило роботу з ліквідації наслідків повені головне управління ветмедицини. Обласна санітарно-епідеміологічна станція забезпечила стабільну і керовану епідемічну ситуацію в підтоплених районах. Нині там працюють 39 мобільних медичних бригад. Всі роботи з ліквідації наслідків стихійного лиха – на контролі обласної влади.
“ПОЛІТИЧНІ ДИВІДЕНДИ — РІЧ СКОРОМИНУЧА“
    Цього року депутатам обласної ради довелось перейматися ще однією серйозною проблемою – проваллями в Солотвині
    На жаль, ситуація невтішна. З різних міністерств і відомств на нашу адресу надійшли відповіді. В одних – відписки, в інших – відписки з роздумами по те, що планується зробити. Але нема жодного листа з конкретними діловими пропозиціями. Складається враження, що паводок для верхніх ешелонів виконавчої влади витіснив на задній план катастрофічне становище Солотвинського солерудника і республіканської та обласної алергологічних лікарень. А в селищі тим часом не спадає соціальна напруга, люди чекають конкретних дій. Адже йдеться не тільки про долю стратегічного об’єкта, а й Солотвина в цілому. Хочу вас запевнити, що обласна рада, як і задекларувала на виїзному засіданні на Тячівщині, не відступатиме від своїх позицій.
    Напередодні ухвалення змін до Держбюджету багато говорили про те, що в них не враховано потреб Закарпаття. Як би ви прокоментували остаточні зміни до головного фінансового документу країни?
    Справді, обласна рада неодноразово зверталася до парламенту та Кабінету Міністрів з цього приводу. Ми просили врахувати фінансові потреби області на продовження виконання ряду державних програм екологічного, оздоровчого та культурно-освітнього характеру.
    Скажімо, депутати просили виділити 140 млн. грн. на реконструкцію аеропорту у Мукачеві, збільшити до 27,9 млн. грн. видатки на Солотвино, профінансувати необхідні 5,8 млн. грн. на реалізацію протизсувної програми, виділити 12,5 млн. грн. для очищення області від відходів та хімічних речовин, у тому числі від злощасних преміксів. Це тільки найгостріші проблеми. А крім того, потрібні гроші на програму „Питна вода України“, будівництво сучасних інфекційних лікарень в обласних центрах та великих містах, збереження й використання об’єктів культурної спадщини, розвиток позашкільної освіти, утримання установ соціального захисту, охорони здоров’я, придбання шкільних автобусів і так далі.
    Що маємо на сьогодні? Верховна Рада так і не зібралася для внесення змін до Головного фінансового Закону України. Єдине, що нардепи зробили, то, враховуючи катастрофічний паводок, який охопив декілька областей України, внесли фінансові зміни на виконання першочергових робіт з ліквідації наслідків стихійного лиха. Для Закарпаття було виділено 26 млн. грн. Ось і маємо те, що маємо…
    Ви, як уродженець Міжгірщини, мабуть, з особливою увагою стежите за відновленням Музею лісу і сплаву на Чорній Ріці. Як вважаєте, чи не завадить реалізації цього проекту політична тріскотня опонентів відновлення Музею, зокрема, тих самих бютівців?
    Мені справді небайдужа доля музею. Депутати облради спочатку прийняли рішення створити комунального підприємство „Музей лісу і сплаву на Чорній Ріці“ Закарпатської облради“, а потім виділити кошти на виготовлення проектно-кошторисної документації з його реконструкції. Згідно з проектом, на цей об’єкт потрібно 12,5 млн. грн. З ініціативи депутатів облради та представників влади створено спецфонд, який опікуватиметься всією культурно–історичною спадщиною краю, що потребує відновлення та фінансової підтримки. І першим таким об’єктом став згаданий Музей. На його відновлення до кінця нинішнього року планується зібрати 3,5 млн. грн.
    Щодо позиції бютівців. Що тут скажеш? Кожен вільний у своїх думках і висловлюваннях. Хоча доки Музей розвалювався, ним ніхто не цікавився: ні уряд, ні Мінприроди, ні Національний парк. Як тільки депутати обласної ради взялися за цю проблему, представники окремих партій одразу ж дали про себе знати. Але ж політичні дивіденди, а саме їх прагнуть здобути окремі політики, – річ скороминуча. Як на мене, не так важливо, хто першим узявся за відродження Музею – головне, щоб вдалося вдихнути в нього життя. Сьогодні на об’єкті працюють будівельники, місцеві майстри, які знаються і на справі, і на історії Музею. Вже освоєно близько 1,2 млн. грн. А це вселяє оптимізм. Я переконаний: коли запрацює Музей, амбіції вщухнуть і всі нинішні непорозуміння забудуться.
“НА УЖГОРОДСЬКУ ВЛАДУ БАГАТО НАРІКАНЬ“
    Останнім часом ЗМІ поширюють інформацію, що пункт тимчасового перебування нелегальних мігрантів у Павшино переведуть в одну з областей України. Хотілося б почути вашу позицію стосовно функціонування на Закарпатті згаданого табору.
    Коли заходить мова про долі людей, які з тих чи тих причин шукають собі порятунку в чужих державах, не маємо права бути упередженими. Але цей об’єкт приніс нашому краю чимало клопоту. Депутати облради декілька разів зверталися у вищі державні установи з проханням вивчити ситуацію, розібратися і вжити відповідних заходів. У жовтні, а потім повторно і в грудні минулого року ми прийняли звернення до Кабінету Міністрів. В якому просили надати правовий статус пункту тимчасового утримання «Павшино», підпорядкувати його МВС України та виділяти кошти для забезпечення його функціонування.
    Однак у відповідь Міністерство внутрішніх справ відмовилося приймати цей пункт до сфери свого управління. Уже нинішнього року депутати обласної ради тричі просили Кабмін негайно закрити «Павшино», але належного реагування не було.
    Днями надійшла відповідь т. в.о. голови Державної прикордонної служби України П.А.Шишоліна. Він пише, що закрити табір для неленалів можна тільки після переміщення іноземців-правопорушників, які тут утримуються, до пунктів тимчасового перебування іноземців (ПТП) МВС України. Такий ПТП вже є у Чернігівській області, ще один найближчим часом буде відкрито на Волині. Підставою для приймання до ПТП є рішення адмінсуду про примусове видворення нелегалів за межі України. Для отримання таких рішень щодо іноземців, які сьогодні розміщуються у „Павшино“, всі необхідні матеріали направлені до Ужгородського окружного адмінсуду. Після винесення відповідних постанов іноземців буде переміщено із Закарпаття.
    Водночас у цьому листі йдеться про те, що закриття МТТ „Павшино“ не належить до компетенції прикордонного відомства, оскільки він не є на балансі Державної прикордонної служби. Тож коментарі, як кажуть, зайві.
    Після того, як депутати облради ухвалили рішення про розширення меж Боздоського парку, в Ужгороді начебто створено ініціативну групу, яка має збирати підписи для проведення місцевого референдуму. Чи насправді рішення сесії облради унеможливлює будівництво аквапарку в Ужгороді?
    Зовсім ні. Воно передбачає збільшення площі парку відпочинку з 50 до 73 гектарів. Інша справа, що встановлення його меж, на думку більшості депутатів, насамперед ініціаторів даного проекту, стало перешкодою у можливому розпродажу паркової землі. Бо на ужгородську владу багато нарікань. Скажімо, цілком справедливо багато жителів обласного центру обурюються, що на пл. Б Хмельницького не буде довгоочікуваного меморіального комплексу, а постане черговий торговельний центр.
    Обласна рада тільки підтримує будівництво нових рекреаційних об’єктів, а тим більше аквапарку, де ужгородці матимуть змогу цікаво і з користю для здоров’я проводити дозвілля Тільки треба будувати їх згідно з чинним законодавством. А це означає, що вони мають узгоджуватися з генеральним планом. У цьому випадку – із розміщення об’єктів на території парку. Звісно, що потрібна реєстрація інвестиційного проекту, погодження усіх відповідних служб. І, безперечно, як будь-яка пропозиція, вона має бути відкритою на конкурсних або акційних засадах.

Розмовляв Ярослав Світлик, сайт Закарпатської облради
21 серпня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 9
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 9
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини