Карпачова просить Тимошенко врятувати Солотвинський солерудник на Закарпатті

Уповноважений Верховной Ради з прав людини Ніна Карпачова просить прем’єр-міністра Юлію Тимошенко виділити додаткові кошти і за будь-яку ціну врятувати від руйнування Солотвинський солерудник - природну лікарню для хворих на бронхіальну астму.

Карпачова просить Тимошенко врятувати Солотвинський солерудник на Закарпатті

Як повідомили у прес-службі Уповноваженого ВР, у поданні до прем’єра зазначається, що після звернення до Омбудсмана численних пацієнтів Української алергологічної лікарні, розташованої у селищі Солотвино Тячівського району Закарпатської області, та її головного лікаря Ярослава Чонки щодо збереження цього медичного закладу, запобігання у такий спосіб порушенню прав хворих на належну медичну допомогу, а також трудових прав працівників лікарні, Уповноваженим ВР з прав людини відкрите провадження. З виїздом на місце грунтовно обстежена лікувальна база закладу, розташована у шахті № 9 державного підприємства “Солотвинський солерудник”, підпорядкованого Міністерству аграрної політики України.

За своїми цілющими бальнеологічними властивостями Солотвинське родовище не має аналогів не тільки в Україні, а й у світі, наголошує Н.Карпачова. Тут уже проліковано понад 90 тисяч хворих на бронхіальну астму, у тому числі близько 30 тисяч дітей. У лікарні працює майже 400 фахівців, а головного лікаря обрано віце-президентом комісії зі спелеотерапії при ЮНЕСКО.

Досі у лікувальних відділеннях шахт №№ 8 і 9 щороку отримували допомогу близько 6,5 тис. хворих на бронхіальну астму. Усього ж такого лікування потребують, за даними Міністерства охорони здоров’я, близько 2 мільйонів громадян.

8 липня 2008 року понад 100 пацієнтів Української алергологічної лікарні блокували міжнародну трасу Мукачеве-Рогатин.

Після паводків 1998 та 2001 років на шахті № 9 почастішали аварії, активізувались провали земної поверхні у зоні гірничого відводу солерудника, щогодини у горизонти шахти прибуває понад 600 кубічних метрів води. Просочується вода й у спелеовідділення, де лікуються хворі, йдеться у поданні.

Упродовж останніх двох років територіальним управлінням Держгірпромнагляду України по Закарпатській області було видано 10 приписів про заборону спуску в підземні відділення лікарні, зважаючи на реальну загрозу життю людей.

У такому ж стані перебуває й шахта № 8 цього державного підприємства, на базі якої діє Закарпатська обласна алергологічна лікарня. У 2004 році аварійним відвалом породи на шахті було зруйновано армування вентиляційного стовбура та перекрито його на глибині 76 метрів. Споруди шахт у зв’язку з довготривалою експлуатацією перебувають в аварійному стані й непридатні для подальшого використання.

Відновити повноцінну роботу ДП “Солотвинський солерудник”, а відтак і стабільну роботу медичних закладів без втручання і допомоги держави неможливо, наголошує у своєму поданні Уповноважений ВР з прав людини.

З держбюджету цього року для проведення аварійно-відбудовних робіт Солотвинському солеруднику виділено 15 млн. грн. Ці кошти передбачено направити на ліквідацію наслідків затоплення гірничих виробок, відкачування води з них, гальмування утворення карстових провалів, фінансування науково-дослідних робіт та інженерно-геологічних досліджень, утримання стовбурів шахт, проведення інших заходів. На думку фахівців, цих коштів замало для запобігання катастрофі, та й надходити вони почали лише тепер. До того ж шахтарям державного підприємства заборговано близько 2 млн. грн. зарплати.

З огляду на результати провадження та для захисту прав хворих на бронхіальну астму на якісне лікування, що можливе лише на базі унікального лікувального закладу, а також обстоюючи трудові права шахтарів Солотвинського солерудника, працівників Української та Закарпатської обласної алергологічних лікарень, Н.Карпачова просить Ю.Тимошенко розглянути питання про виділення додаткових коштів на проведення аварійно-відбудовних робіт на шахтах №№ 8 і 9 державного підприємства ”Солотвинський солерудник”, що гарантувало б безпечну експлуатацію підземних відділень Української та Закарпатської обласної алергологічних лікарень, а також дати доручення щодо погашення заборгованості із заробітної плати на державному підприємстві “Солотвинський солерудник”.

УНІАН
15 серпня 2008р.

Теги:

Коментарі

Л.Данко 2008-08-15 / 18:20:00
Не коректно узагальнювати.В аварійному стані знаходиться солефабрика шахти №9 ,а

також затоплений на 54 м вентиляційний стовбур.

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

23:23
У Мукачеві горіла закинута будівля колишньої тютюнової фабрики
11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
14:02
У Мукачеві на пожежі загинув чоловік
11:00
В Ужгороді на об'їзній горів Mercedes
10:51
У Виноградівській громаді горіли "будка" в циганському таборі Підвиноградова та надвірна споруда у Виноградові
» Всі новини