Закарпаття знову випробувала стихія

Цього разу вона завдала удару здебільшого по низинній Ужгородщині та Перечинському Свалявському і Міжгірському районах.

Закарпаття знову випробувала стихія

    Протягом другої половини суботи та наступної ночі випала фактично місячна норма опадів. У понеділок голова облдержадміністрації Олег Гаваші провів оперативну нараду за участі прокурора області Юрія Бенци, начальника головного управління МНС в Закарпатській області Володимира Бодака, начальника управління житлово-комунального господарства ОДА Василя Романця, першого заступника міського голови Ужгорода Володимира Бобкова, міського голови Чопа Галини Цар, голови Ужгородської РДА Анатолія Колібаби та голови Перечинської РДА Михайла Данчі. Йшлося про наслідки зливних дощів та заходи, що вживаються для їх ліквідації.
     За інформацією обласного МНС, найбільше підтопило обласний центр — у воді опинились 231 житловий будинків, 84 підвальних приміщень та 522 дворогосподарства на 36-ти вулицях. Загалом постраждали 4 мікрорайони міста – найбільше Радванка, Горяни. Як і раніше, причина підтоплень в обласному центрі – каналізаційні стоки не справлялись із потоком води, адже їх пропускна спроможність становить лише 50 відсотків. Одночасно насоси каналізаційно-насосних станцій працюють лише на третину потужності. Через відсутність відводу води у мікрорайоні „Липники” після зливних дощів заливає Доманинці. Ще одна проблема – засміченість стічних канав у місті, через що навіть і при невеликому дощі відбувається підтоплення помешкань.

      В Ужгородському районі вода підтопила 79 житлових будинків, 77 підвальних приміщень, 1572 дворогосподарств та 250 колодязів в 15 населених пунктах. В Чопі – 4 будинки та 31 дворогосподарств. Місто майже 12 годин частково залишалося без електроенергії. Через це не працювали каналізаційно-насосні станції.
     В Перечинському районі  вода підтопила 12 будинків та 168 дворогосподарств. Внаслідок стихії пошкоджено 200 метрів дороги в селі Ворочево та 700 метрів – у селі Сімерки. А на Свалявщині в селі Оленево через підвищення води в потічку було підтоплено 35 дворогосподарств. Щодо Міжгірського району, то тут через сильні опади сталися 7 зсувів ґрунту (у 4 місцях зсуви дійшли до будинків і зупинилися за кілька метрів), зруйновано 72 м берегоукріплювальних підпірних стінок, підмито 72 м смуги сільської дороги, зруйновано 2 дерев’яні містки. Найбільше постраждали мешканці села Нижній Студений.
     За інформацією управління МНС в Закарпатській області  в краї третю добу проводяться відновлювальні роботи – з більшості господарств і будинків вода вже відведена, автосполучення відновлене. Постраждалих немає. На ранок понеділка в місті Ужгород вже відкачано воду з 22 будинків, 19 підвальних приміщень та 411 дворогосподарств. У постраждалі населенні пункти організовано доставку питної води. Триває очистки та хлорування колодязів. В Чопі силами МНС відкачано воду з усіх житлових будинків та дворогосподарств. В Перечинському та Свалявському районах вода зійшла з усіх будинків та дворогосподарств. На щастя, наразі не  зафіксовано руйнувань та пошкодження людських осель. Через це, зокрема  у  зсувонебезпечних регіонах, евакуація населення не проводилася. Загалом на ліквідацію наслідків негоди було залучено понад 120 рятувальників та 27 одиниць техніки.
      На нараді проаналізовано стан виконання аварійно-відновлювальних робіт. Окрім того, йшлося про причини наслідків суботньої негоди. Олег Гаваші поставив питання гостро: `Одна справа, коли йдеться про недофінансування програм на будівництво дамб тощо. Але зовсім інше, коли через недбалість і безвідповідальність органів місцевої влади, передусім сільських голів, в населених пунктах створюються такі надзвичайні ситуації місцевого масштабу. А все через те, що не прочищаються канави, потічки. Люди безконтрольно зсипають будівельні матеріали, де заманеться. Береги річок і каналів зарослі. Складається враження, що таке поняття, як громадські роботи, багатьом головам сільрад не знайоме`. За наслідками наради голова облдержадміністрації дав низку доручень: зокрема відповідні органи перевірять використання коштів органами місцевого самоврядування на громадські роботи тощо. Сільські голови особисто відповідатимуть за санітарний стан населених пунктів. Притягатимуть до відповідальності і громадян, які своїми діями спричинюють виникнення таких ситуацій.
      Щодо Чопа, керівник області дав термінове доручення обленерго вивчити і виправити ситуацію із енергозабезпеченням міста, адже останнім часом відключення електроенергії тут не рідкість.
     Дано доручення й іншим відповідним службам для активізації відновлювальних робіт у потерпілих регіонах краю.

ЗІА "Простір"
11 серпня 2008р.

Теги:

Коментарі

таня, 2008-08-11 / 17:33:00
ти з якого дуба впала? вас там у РПЦ-ФСБ вчать тільки прокльонам? причому тут Ющенко? (ну балога ще сяк-так, у нього роги ростуть звідти, звідки й у устича).

Таня 2008-08-11 / 17:06:00
Пусть Балога с Ющенком - больше никогда не посещают Западную Украину, их отторгает сама природа; и вообще пусть поменьше ездят - пусть сидят на Банковой, и просят Бога, чтобы их и в этом месте, на холмах Киева волной не смыло(революционной) уж сильно они просят и народ и природу - чтобы их уничтожили.

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
» Всі новини