Дев’ять родин міліціонерів потерпіли від повені на Закарпатті

Закарпаття хоча й не потерпіло так сильно від нещодавньої повені на Західній Україні, як, скажімо, Івано-Франківщина, проте і в нас стихія накоїла лиха.

МІСЯЧНА НОРМА ОПАДІВ—ЗА КІЛЬКА ДНІВ
У зв”язку із сильними опадами, які пройшли територією Закарпаття 23-27 липня, удвічі перевищивши за цей час місячну норму, відбувся різкий підйом рівня води у річках області. Хвала Богу, обійшлося без людських жертв (в селі Богдан на Рахівщині під час дощів загинув місцевий мешканець, але його смерть вважається нещасним випадком).
Як повідомляє Центр пропаганди ГУ МНС в Закарпатській області, за попередньою оцінкою фахівців збитки від стихії на Закарпатті оцінюються в 170 мільйонів гривень. Найбільше потерпіли гірські райони області--Тячівський, Рахівський, Міжгірський. Не оминуло лихо і Ужгородщину, Хустщину, Берегівщину. На щастя, витримали натиск води дамби у Чопі на річці Тиса та на Латориці, інакше залило б і Ужгородщину, і Мукачівщину.
Загалом в області унаслідок паводка було зруйновано та пошкоджено 129 мостів, з них 14 автомобільних, пошкоджено майже 67 кілометрів автомобільних доріг, зруйновано близько 26 км. берегоукріплень та пошкоджено 1,1 км. водозахисних дамб. У воді опинилися 32 населені пункти. Вода пошкодила 1576 будинків, 2095 дворогосподарств та 4555,5 гектарів сільськогосподарських угідь, 11 об”єктів соцкультпобуту та освіти. Із зони стихійного лиха було евакуйовано 755 мешканців.
На ліквідації наслідків повені працюють понад півтисячі фахівців обласного управління з меліорації та водного господарства, МНС, служби автомобільних доріг, СЕС, ветеринарної медицини, управління лісового та мисливського господарства тощо. Задіяно 148 одиниць техніки.
СИТУАЦІЯ ПІД КОНТРОЛЕМ
До всіх населених пунктів області, що постраждали від паводка, забезпечено проїзд автодорогами, відновлено енерго-газопостачання та телефонний зв”язок. Станом на ранок 6 серпня засипано каменем 3310 кубометрів зруйнованих місць і розмивів доріг, досипано і сплановано понад 9 кілометрів розмитих узбіч, прочищено 27 труб і підмостових русел річок. Відкачано 37013 кубометрів води із 792 підвальних приміщень житлових будинків, 135 дворогосподарств, 445 колодязів, від намулу очищено 500 метрів автомобільних доріг та 17 підвалів.
Працівниками СЕС проведено дезинфекцію 3313 об”єктів, 1345 колодязів. Призупинено експлуатацію трьох водопроводів, тимчасово закрито два дитсадки та 14 установ громадського харчування. Спеціалісти, побоюючись епідемій, проводять щоденний аналіз питної води у Тячівському, Рахівському, Хустському районах області. В усіх постраждалих районах триває очистка дворогосподарств від загиблої худоби та птиці, дезинфекція.
Загалом епідеміологічна ситуація в підтоплених районах області залишається стабільною та керованою.
РОБОТА МІЛІЦІЇ
Одними з перших до ліквідації наслідків стихії було залучено працівників органів внутрішніх справ. Міліціонери рятували людей та майно, слідкували, аби не було випадків мародерства тощо. Для координації дій сил та засобів, задіяних для забезпечення правопорядку й громадської безпеки в УМВСУ в Закарпатській області було розгорнуто діяльність Оперативного штабу.
--До ліквідації наслідків стихії було залучено 324 працівників органів внутрішніх справ області, 30 одиниць транспорту,--розповідає в.о. начальника ВГБ УМВС полковник міліції Василь КИРЛИК.—Найбільше людей—82 чоловік працювало у Тячівському районі, 70—на Рахівщині. Цілодобові чергування здійснювали 95 працівників Державтоінспекції. Щодоби залучалося й 48 членів громадських формувань. З метою ліквідації наслідків стихії міліцією було налагоджено співпрацю з органами місцевого самоврядування та державної влади. Спільно з управлінням доріг та облводгоспом області було організовано об”ізні шляхи та відвід автотранспорту, забезпечено моніторинг ситуації на річках області. Особливу увагу було приділено автомобільним дорогам сполученням Мукачево-Івано-Франківськ-Рогатин-Львів, Рахів-Богдан-Луги, Хуст-Шаян-Вишково-Буштино. З метою забезпечення дорожньої безпеки та недопущення ДТП було організовано огородження проблемних ділянок та виставлено відповідні дорожні знаки. Рух автотранспорту обмежувався й здійснювався по одній половині проїзної частини дороги.
Працівники міліції патрулювали у місцях можливого виходу річок із своїх русел, охороняли дамби та водозахисні споруди. Особливу увагу було приділено недопущенню самовільного відкриття шлюзів. Завдяки вжитим заходам вдалося уникнути людських жертв, не допустити фактів мародерства, дорожньо-транспортних пригод у постраждалих районах області.
Відділення карантинної міліції спільно з управлінням ветеринарної міліції області вживають заходів з моніторингу епідеміологічної ситуації та недопущення виникнення інфекційних хвороб серед населення, проводять захоронення загиблих під час паводку домашніх тварин та дезинфекційні роботи. Загалом ними було обстежено 1440 об”єктів, утилізовано 1037 трупів загиблих тварин.
У зв”язку з нормалізацією обстановки та спадом рівня води на річках області з 31 лтпня було припинено роботу Оперативного штабу УМВС. Однак наряди УДАІ продовжують забезпечувати безпеку дорожнього руху у місцях проведення відновлюваних та ремонтних робіт на ділянках автошляхів, де відбулося руйнування дорожнього полотна. Робота по забезпеченню правопорядку та безпеки дорожнього руху під час ліквідації наслідків стихії знаходиться на постійному контролі керівництва УМВС України в Закарпатській області.
Серед інших закарпатців від стихії потерпіли і сім”ї 9 працівників міліції: 5—на Рахівщині та 4—у Тячівському районі.

Володимир Павлюх, ВЗГ УМВСУ в Закарпатській області,
сайт МВС України
08 серпня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини