Заяви про зрив туристичного сезону на Закарпатті не підтверджуються

Липнева повінь не стане перешкодою успішному туристичному сезону в Закарпатській області, вважають місцеві чиновники та представники туристичних, громадських організацій. Про це ж говорять і керівники потужних туристичних об’єктів. Цим питанням зараз найбільше переймаються туристичні оператори, які продають путівки до санаторіїв, баз відпочинку краю, а також – закарпатці, які займаються зеленим та сільським туризмом.

Синевирське озеро
Синевирське озеро

В Закарпатському обласному центрі сприяння розвитку сільського туризму переконують, боятися нема чого, туристи, які мали наміри приїхати відпочити до області, приїдуть. Голова Центру Богдан Пранничук стверджує, жодна садиба, яка надає туристам послуги, в Закарпатті не постраждала від стихії, люди загалом також, область витримала випробування повінню, тому гостям з інших областей та держав боятися нема чого.
Між тим, чимала частина дрібних закарпатських туроператорів та приватних підприємців, які надають послуги з сільського та зеленого туризму, побоюються, що стихія таки зірвала літній туристичний сезон у Закарпатті.
Власник садиби в Берегівському районі області Ласло Фекете, який шостий рік поспіль приймає в себе туристів, чекає на гостей з Росії, які повинні були приїхати ще два дні тому. Але їх й досі немає. "Я думаю, туристи налякалися того, що в Закарпатті повінь. Але, на щастя, моя хата на пагорбі, та й наше село не затопило, врятувала дамба. Може, ще приїдуть", – каже Ласло Фекете.
До таких садиб запрошують у Закарпатті любителів гірського та зеленого туризму. Власниця цього будинку на Ужгородщині Світлана переконує, поки що має гостей і сподівається, що туристів стихія не налякає
Мешканка Ужгорода, власниця невеликого туристичного агентства також не в захваті від ситуації що склалася. "Туристичний сезон в Карпатах під загрозою зриву – туристи масово відмовляються від заброньованих номерів через жахи, що бачать по телевізору про Прикарпаття і Закарпаття. Принаймні у мене вже 7 таких відмов за останні два тижні. Для невеликого турагентсва це забагато", – наголошує вона.
Серед проблем, які можуть виникнути як результат стихійного лиха, і рішення місцевої влади про скасування низки туристичних атракцій, які мають проходити на території постраждалих районів. Зокрема, під такий удар потрапляє вже популярний і розрекламований по всій Україні фестиваль "Гуцульська ріпа", який повинен пройти 7 вересня цього року.
"Для туризму нема ніяких перешкод"
Тим часом керівник Туристично-інформаційного центру Закарпаття, завідуючий кафедрою туризму Ужгородського національного університету Федір Шандор спростовує розмови про зірваний туристичний сезон у області. Він переконує, що садиби, турбази та готелі Закарпаття буквально "задихаються" від туристів.
"Тисячам людей, які планували відпочити на Прикарпатті, через повінь довелося їхати за Карпати, – говорить Федір Шандор. – І я нагадаю, що лихо сталося в основному в низинних районах. Фактично, пошкоджень автомагістралей після дощів немає. Невеликі зсуви ґрунтів на дорогах давно розчищені. Вода в річках – у звичайних межах і вже прозора. Погода чудова. Для туризму нема ніяких перешкод", – зазначає Федір Шандор.
А вже начальник управління з питань європейської інтеграції, туризму та курортів Закарпатської ОДА Олександр Марченко також запевняє, що цьогоріч від стихії не постраждав жоден потужний туристичний об’єкт, а всі місця в санаторіях, базах відпочинку, оздоровницях Закарпатської області заброньовані по вересень-жовтень включно. Наразі вже розпочалося бронювання номерів на зимовий період.
"У нас дуже хороші показники роботи: протягом першого півріччя цього року Закарпаття прийняло на 52 відсотки більше туристів, ніж за аналогічний період 2007-го. Такі тенденції тривають за результатами семи місяців. Думаю, про зрив говорити не доводиться!", – каже Олександр Марченко.

Надія Петрів, Радіо Свобода
08 серпня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
» Всі новини