Закарпаття продовжує ліквідовувати наслідки стихії

Як уже повідомлялося, у результаті різкого підйому води у р. Тиса та її притоках найбільше від стихії потерпіли Рахівський, Тячівський, Хустський, Міжгірський райони, де проживає понад 500 тис. чоловік. За уточненими даними станом на вечір 28 липня у Рахівському районі паводками та селевими потоками знищено 18 будинків. Завдано значних матеріальних та фінансових збитків підприємствам, об’єктам соціальної сфери та населенню області.

Село Грушево
Село Грушево

Постраждали 37 населених пунктів, з них підтоплено дванадцять. Паводком підтоплено та пошкоджено 264 будинки, 1250 дворогосподарства, 10 тисяч гектарів  сільгоспугідь. Загалом зруйновано і пошкоджено 107 мостів, знищено 3,5 км берегоукріплень, пошкоджено близько 15 км автодоріг тощо. Відбулися зсуви ґрунту у 5 місцях. Загалом було відселено 775 чоловік.
За попередніми підрахунками, загальний обсяг збитків по області становить близько 170 млн. грн. Підрахунки завданих збитків продовжуються.
Із резервного фонду держбюджету постраждалим західним областям виділено перший транш коштів у сумі 145 мільйонів гривень, зокрема Закарпатській області – 10 мільйонів. Ці кошти передусім підуть на виплату матеріальної грошової допомоги потерпілим від паводку сім’ям.
На ліквідацію наслідків стихійного лиха з резервного фонду місцевих бюджетів Закарпатської області спрямовано 121 тисячу гривень. Крім цього, найближчим часом із обласного бюджету буде виділено ще 226,4 тис. гривень. На позачерговій сесії обласної ради, яка відбудеться 30 липня, планується спрямувати 1 млн. гривень до резервного фонду обласного бюджету, які підуть на ліквідацію наслідків стихії.
Вирішується питання, щоб вже найближчими днями почати оздоровлення в дитячих таборах області дітей віком від шести до 14 років, сім’ї яких постраждали від паводку.
Закарпаття продовжує ліквідовувати наслідки стихіїТеперішній паводок ще раз підтвердив, наскільки важливим для області є протипаводковий захист – всі водозахисні споруди, зведені за останні роки, вистояли під натиском великої води і врятували багато населених пунктів від затоплення. Збитки, завдані стихією, могли бути значно меншими, якби фінансування державної Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиса в Закарпатській області на 2006-2015 роки відбувалось у повному обсязі. Загалом протягом 2007-2008 років область недоотримала 233,6 млн. грн. Зовсім не фінансуються державні цільові програми протизсувних заходів та відселення громадян із зсувонебезпечних районів. Тому облдержадміністрація так наполегливо домагається у повному обсязі фінансування на виконання протипаводкових і протизсувних програм.
                                                      ***                                               
Протягом 28 липня у постраждалих населених пунктах працювала робоча група із узагальнення інформації та оцінки завданих стихією збитків. Зокрема у селищі Тересва Тячівського району члени робочої групи побували у будинках, які підтоплені внаслідок витоку води з Тиси. На 17 годину ще у ста помешканнях тересвянців залишалась вода. У селищі замулено понад сто колодязів, водозабір, колекторна насосна станція. У ЗАТ “Тересвянський ДОК” стався витік мазуту. Підрозділи головуправління МНС в Закарпатській області та залучені бригади з необхідною технікою продовжують ліквідовувати  наслідки стихійного лиха. У селі Грушево затоплена права частина села. На допомогу еменесникам ще до вечора 28 липня додатково бло залучено шість пожежних автомобілів та мотонасосна помпа для відкачування води із дворогосподарств через залізничну колію у річку.
Робоча група відвідала і Рахівський район, де також у повному комплексі проводяться роботи з ліквідації наслідків паводку. Загальна  сума збитків по Рахівському районі становить 28 млн. гривень, в тому числі загальна вартість 18 зруйнованих будинків – близько 5,4 млн. гривень. Найбільше шкоди вода завдала  селищу Ясіня та навколишнім селам. 10 будинків у цих населених пунктах визнано аварійними, з яких відселено людей. Через руйнацію мостів відрізаними залишаються мешканці присілків у  Квасові та Ясінях. Частково обмежений рух на ділянці поблизу Ділового, Костилівки, Ясіня. На відновлювальних роботах задіяні працівники обласної Служби автомобільних доріг, МНС та водного господарства.
***
 Для надання фінансової допомоги на ліквідацію наслідків стихійного лиха (паводку 23-27 липня 2008 року) в Закарпатській області та надання матеріальної допомоги потерпілим відкрито рахунки:
     - для субвенцій з місцевих бюджетів по загальному фонду:
Отримувач субвенції
Головне фінансове управління облдержадміністрації
88008,м.Ужгород
площа Народна, 4
р/р 31419651700001
Банк отримувача
Головне управління Державного казначейства України у Закарпатській області
МФО 812016
Код за ЄДРПОУ 22115838
Призначення:

Інша субвенція обласному бюджету Закарпатської області на ліквідацію наслідків стихійного лиха (паводку 23-27 липня 2008 року) та надання матеріальної допомоги потерпілим громадянам:
-    для підприємств, установ, організацій та фізичних осіб:
Отримувач
Закарпатський обласний благодійний фонд „Надія”
88008,м.Ужгород
площа Народна, 4
р/р 26000017000062
Банк отримувача
Копінвестбанк, м.Ужгород
МФО 312248
Код за ЄДРПОУ 20433221
Призначення: на ліквідацію наслідків стихійного лиха (паводку 23-27 липня 2008 року) та надання матеріальної допомоги потерпілим громадянам.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
29 липня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
00:02
/ 1
У Неліпині Мукачівського району Volkswagen на швидкості проломив стіну і влетів у будинок
» Всі новини