Близько 164 мільйонів гривень – такою є попередня сума збитків, завданих стихією Закарпаттю

В результаті інтенсивних зливних дощів шість областей Західного регіону України, в тому числі і Закарпаття, постраждали від паводку. За попередніми даними, станом на 26 липня загальний обсяг збитків по Закарпатській області становить 163,7 мільйона гривень.

Близько 164 мільйонів гривень – такою є попередня сума збитків, завданих стихією Закарпаттю

Створено урядову комісію з питань ліквідації паводку, у її складі і голова Закарпатської облдержадміністрації Олег Гаваші. Відповідно на Закарпатті утворено обласну і районні комісії, які визначають масштаби завданих стихією збитків, надають допомогу постраждалим громадянам тощо. У п’ятницю, враховуючи складну ситуацію в області, Олег Гаваші перервав відрядження у Київ і терміново вилетів в Ужгород. Керівник області відвідав усі постраждалі населені пункти, провів на місці наради з керівництвом районів, МНС України в Закарпатській області, міліцією та ін. У неділю відбулось термінове засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, на якій йшлося про визначення обсягів завданих збитків та заходи щодо ліквідації наслідків паводку. Відтак Олег Гаваші провів нараду з керівництвом районів, які найбільше постраждали від стихії.

Напружена ситуація на Закарпатті почала складатися ще 22 липня, коли почався значний підйом води у річках. За п’ять наступних днів в Закарпатті випала двомісячна норма опадів. Такі зливи викликали проходження 4-6 хвиль швидкоплинних паводків з амплітудою коливань від 2 до 6 метрів. Найбільшого удару стихії зазнали Рахівський, Тячівський, Виноградівський, Хустський, дещо менше – Міжгірський, Свалявський, Берегівський, Великоберезнянський і Ужгородський райони.

В результаті паводка загалом зруйновано і пошкоджено 107 мостів (з них 3 автомобільних, 29 – пішохідних місцевого значення, 75 – на лісових дорогах), знищено 3,5 км берегоукріплень, пошкоджено близько 15 км автодоріг тощо. Відбулися зсуви ґрунту у 5 місцях. Станом на ранок 28 липня залишаються підтопленими 12 населених пунктів, 264 будинки, 1242 дворогосподарства, 2500 га сільгоспугідь. Загалом відселено 775 чоловік.

Найбільше постраждала Тячівщина, де сума збитків попередньо оцінюється у 44,3 млн. грн. Завдано шкоди 520 житловим будинкам, 3 школам, 2 лікарням, підтоплено близько 1200 дворогосподарств, пошкоджено понад 31,6 тис. погонних метрів дамб, 670 п. м берегоукріплень. Зокрема  довелось відселяти 437 людей із 150-ти будинків у селі Руське Поле.

На Рахівщині зруйновано або в аварійному стані 5 житлових будинків ще 53 – підтоплено. Пошкоджено опори мостів, розмито дороги, берегоукріплення. Загальна сума збитків – 24,1 млн. гривень.
Загалом ситуація стабілізується по всій області. Наразі небезпечно високий рівень води зберігається у Хустському, Виноградівському, Берегівському районах. Найвищий максимум води близько 12-ої понеділка фіксується на Тисі, де в районі селища Вілок на Виноградівщині проходить 6-метрова хвиля. У найближчі дві доби очікують значний підйом води – до 10 м – в районі Чопа. Фахівці стверджують, що реальної загрози населеним пунктам нема: ситуація під контролем, напоготові необхідна тезніка та люди, заготовлені мішки з піском. Збудовані і реконструйовані дамби (зокрема біля Чопа) мають витримати натиск великої води.
У всіх постраждалих населених пунктах працюють бригади, які забезпечені необхідною технікою. Ліквідуються зсуви, за необхідності розселяють людей, у найбільш постраждалі села забезпечено підвіз питної води, хліба, працюють польові кухні, людям надають необхідну медичну допомогу. З підтоплених дворогосподарств силами підрозділів головуправління МНС в Закарпатській області відкачують паводкові води. Зі всіма населеними пунктами  області є зв’язок.
Обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій визнала паводок як надзвичайну ситуацію природного характеру державного рівня. Створено робочу групу з узагальнення інформації та оцінки завданих стихією збитків. Розглядається питання про термінове виділення коштів із резервного фонду обласного бюджету на ліквідацію наслідків стихії. Відтак комісія ініціює звернення до Кабінету Міністрів України про виділення коштів з резервного фонду держбюджету для ліквідації наслідків лиха. Одночасно членами комісії вирішено звернутися до уряду щодо забезпечення фінансування державної Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиса в Закарпатській області на 2006-2015 роки у повному обсязі відповідно до визначених програмою напрямів та відповідальних виконавців.
Адже нинішній паводок ще раз засвідчив, наскільки важливим для області є захист від великої води. Бог милував, цього разу на Закарпатті обійшлося без людських жертв. Але враховуючи масштаби паводку і страшні наслідки в сусідніх областях,  стає зрозуміло, що і у нас матеріальні збитки були б набагато більшими, якби за ці роки в області не було зроблено стільки у плані протипаводкового захисту. Але якщо у 2006 році область у повному обсязі фінансувалась у рамках державної протипаводкової програми "Тиса", то вже минулого і цього року – постійне значне недофінансування: із запланованих 204,3 млн. гривень цьогоріч уряд виділив лише 80,9 мільйона, тобто всього 40 відсотків передбаченої суми. Минулого року з державного бюджету область теж отримала на 25,9 млн. гривень менше коштів. Тому Закарпатська облдержадміністрація так наполегливо домагається виділення із держбюджету коштів у повному обсязі на протипаводкові заходи.

Наразі не відома остаточна сума завданих збитків, але в найбільш постраждалих західних областях вона сягне понад півтора мільярда гривень. Найстрашніше – загинули люди.

Указом Президента України від 27 липня 2008 р. "Про невідкладні заходи щодо подолання наслідків стихійного лиха 23-27 липня 2008 року" № 678/20008 Кабінету Міністрів доручено розробити та затвердити у 3-денний строк план комплексних заходів щодо забезпечення ліквідації наслідків стихійного лиха та профінансувати у повному обсязі необхідні заходи, в тому числі проведення аварійно-рятувальних робіт, ремонтних, будівельних робіт для відновлення, будівництва житлових будинків, відновлення транспортної мережі, мостів, ліній зв'язку, систем енерго-, газо- та водопостачання, інших систем житлово-комунального господарства, інженерних споруд і комунікацій, порушених сільськогосподарських угідь. Указом передбачено до 15 серпня 2008 року вжити невідкладних вичерпних заходів щодо ліквідації наслідків стихійного лиха.
Зранку в понеділок відбулося засідання урядової комісії з ліквідації наслідків паводку в західних регіонах. Відтак у другій половині дня заплановане позачергове засідання Кабміну з цього ж питання. У нарадах бере участь голова Закарпатської облдержадміністрації Олег Гаваші.

Більш детальну інформацію буде подано по завершенню засідання Кабміну.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
28 липня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

10:03
У Мукачеві в готелі загорівся матрац в номері
17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
» Всі новини