Для філателістів мукачівець винайшов оригінальну листівку, а для хворих — масажер

Серед нас є люди з унікальними можливостями і здібностями. Одного такого нашого земляка зустріла нещодавно. Це — 59-річний житель міста Мукачево Степан Гутій.

За фахом інженер, Степан Рудольфо¬вич усе життя працює над чимось неординарним. Так, у середині 80-х років чоловік винайшов унікальний лікуваль¬ний апарат, аналогів якому не створили досі. Через п'ять років на основі апарата Степан Гутій винайшов ще й масажер. А зовсім недавно видумав новий вид листування — естафетний.
Зі Степаном Рудольфовичем зустрічаємося в його мукачівській оселі поблизу Латориці, де ще збереглися двоповерхові старі будиночки. Мій співрозмовник виймає із шухляди папку. Показує один із винаходів — шаровану листівку з прихованою інформацією. Естафетна картка складається з трьох частин, якщо перегнути їх у різній послідовності, то одну листівку можна використати тричі. Наразі листи закарпатця побували вже у семи країнах світу, звідки естафетою повернулися назад в Україну.
Листівка Степана Гутія зроблена зі спеціального паперу, в основі — фотокопія. Саме за допомогою цього методу наноситься вся інформація.
Перфораційна лінія поділяє аркуш на три однакові частини. На титульному боці - репродукція картин, які автор обирає за темою серії. На зворотному - три марки, якими здійснюється послідовне поштове естафетне листування.
«Одержувач на попередньому етапі є відправником у наступному, — по¬яснює Степан Рудольфович. — Відтак передача інформації здійснюється по ланцюжку».
Чоловік показує серію на тему Голо¬домору. В основі листівки репродукція картини Василя Павліщука «Святвечір 1933-го».
Степан Гутій захоплюється філателією зі шкільних років. Саме тому, на його думку, й виникла потреба придумати щось нове, аби зацікавити колег-філателістів та, власне, мати нову розвагу. Першу листівку створив 2004 року. Інформацію набирав на комп'ютері, видрукував на спеціальному фотопапері. Тепер в його активі — 15 авторських робіт.
— Де може бути використаний цей винахід, — цікавлюся.
«За допомогою методу розшарування надписів та зображень, що здійснюється в зоні видимого спектра світла підвищеної інтенсивності, можна виготовляти листівки різного призначення. Окрім філателії, винахід вже отримав визнання серед істориків, художників та туристів», — каже Степан Рудольфович, показуючи штемпелі іноземних держав на марках естафетних листів. Так, листівки, виготовлені закарпатцем, побували в Угорщині, Італії, Іспанії, Румунії, Сирії, Чехії та Словаччині.
Та чи не найголовнішим винаходом закарпатця є магнітотерапевтичний апарат, яким успішно лікували людей ще в 1985 році. Згодом, через п'ять літ, Степан Рудольфович розробив наоснові попереднього апарата масажер. Каже, що ним можна вилікувати 180 хвороб.
«Розробив апарат у 1991 році, — розповідає. — Змотав котушку з мідних прутів, ізолював. Окремо розробив блок живлення. Коробочку з фанери обмотав капроном, вставив туди шматки магніту і
заклав у котушку. Під дією електроструму утворюється магнітне поле: магніти хаотично стрибають, поліпшуючи кровообіг в організмі людини».
У 1993 році Степан Гутій запатентував свій винахід. За 15 років власноруч виготовив 50 масажерів. Продавав їх санаторіям, лікарням. Згодом відвіз апарат в Одесу до Українського державного інституту вдосконалення лікарів на кафедру фізіотерапії та курортології. Там його півроку випробовували. Науковці дали добро. Зауважили, що процедура магнітотерапевтичного масажу має дуже позитивний фізичний і емоційний вплив. Бо нервові закінчення тіла стимулюються магнітними імпульсами. Вони також дослідили, що магнітотерапевтичні масажні процедури зміцнюють імунну систему, запобігають розвитку хвороб, які тільки-но зароджуються в організмі.
«Клінічний ефект починається вже з третьої-четвертої процедури, — пояснює Степан Гутій. — Масажі допомагають при 180 хворобах. Найбільше — при травмах опорно-рухового апарату, гіпертонічній хворобі, порушеннях мозкового кровообігу, травмах з порізами, невритах, ганглеонітах, ішемічній хворобі серця, звуженнях кровоносних судин, хронічній венозній недостатності, бронхіальних астмах, пневмоніях, язвах шлунка та дванадцятипалої кишки, панкреатитах, гепатитах, міжпозвонковому остеохондрозі, дерматозі, псоріазі, парадонтозі, гаймориті».
Масажерами мукачівця довгий час лікували відпочиваючих у санаторіях «Перлина Карпат», «Синяк», «Карпати», «Сонячне Закарпаття», в Ракошинській лікарні, Мукачівському військовому госпіталі.
«На жаль, апарати пропрацювали там по дванадцять років і довелося писати листи, щоб їх зняли з експлуатації. Масажери відпрацювали свій термін і в подальшому використовувати їх було заборонено. Шкода, новими апаратами забезпечити медзаклади не зміг, бо знайти виробника дуже важко. А майструвати самому - дорого. Один масажер коштує 1-2 тисячі гривень», — каже винахідник.
До слова, магнітотерапевтичний масажер від Степана Гутія придбав для себе і американець Шандор Пак. Через місяць написав листа, в якому щиро подякував. Розповів, мовляв, уся сім'я користується масажером, дуже допомагає.
Тепер Степан Гутій працює вдома зі своїми винаходами: удосконалює шаровану листівку, очікує на патент на винахід естафетного листування. І не перестає мріями, що можливо коли-небудь знайдеться людина, яка зацікавиться масажером і погодиться вкласти у виробництво гроші. Адже такий вельми потрібний апарат зміг би допомогти не одному хворому...

Сніжана Русин, "НЗ", Мукачево
26 липня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 8
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини