Закарпатські депутати обговорили проблеми Солотвина, використання надр та майнові питання

Як уже повідомляло "Закарпаття online", сьогодні, 25 липня ц.р. , під головуванням Михайла Кічковського відбулося пленарне засідання 18 сесії облради У скликання. У роботі сесії облради взяли участь запрошені: заступники голови обласної державної адміністрації, голови районних державних адміністрацій, голови районних рад та міські голови, керівники правоохоронних органів, керівники окремих управлінь облдержадміністрації, установ і організацій області, а також представники акредитованих в обласній раді засобів масової інформації. Більшість запрошених з’явилися.

Закарпатські депутати обговорили проблеми Солотвина, використання надр та майнові питання

Головуючий насамперед із сумом оголосив, що за період після сімнадцятої сесії обласна рада зазнала тяжкої втрати – 11 липня раптово відійшла у вічність депутат обласної ради третього і п’ятого скликань Діміч Марія Олексіївна.
Усі присутні у сесійній залі світлу пам’ять Марії Олексіївни вшанували хвилиною мовчання…
Далі головуючий оприлюднив кадрові призначення, що відбулися у міжсесійний період, а саме: головою Тячівської райдержадміністрації призначено Василя Йовдія.
Після того депутати перейшли до затвердження порядку денного.
Відтак Михайло Кічковський оголосив низку поданих депутатських запитів та інформував про виконання попередніх. А відтак зупинився на окремих питаннях роботи обласної ради у міжсесійний період. Так, на виконання рішення 16 сесії ради 12 червня ц.р. проведено позачергове виїзне засідання обласної ради у селищі Солотвино, на якому розглянуто питання "Про критичну ситуацію, що склалася на Солотвинському родовищі кам’яної солі та державному підприємстві стратегічного значення "Солотвинський солерудник", та шляхи виходу з неї". Робота сесії та прийняте на ній рішення були широко висвітлені в усіх обласних та ряді загальнодержавних друкованих та електронних засобах масової інформації, зокрема у газетах "Голос України", "Урядовий кур’єр", журналі "Віче", у повідомленнях інформаційного агентства Укрінформ, на центральних та регіональних радіо-телевізійних каналах. Ця подія викликала значний суспільний інтерес як у Закарпатті, так і за його межами. Лише матеріалом прес-служби обласної ради та газети "Новини Закарпаття" "Солотвино - гордість і біль Срібної Землі", розміщеним на веб-сайті обласної ради, скористалося більше 280 інтернет-видань та інтернет-користувачів не тільки України, а й багатьох інших держав.
Прийняте на засіданні рішення направлено до 10 центральних відомств та трьох комітетів Верховної Ради України для відповідного реагування і вжиття заходів щодо виправлення ситуації. З ряду міністерств уже надійшли відповіді про реагування. Однак головного питання – про визнання ситуації надзвичайною державного рівня Кабінетом Міністрів України не розглянуто.
24 липня цього року надійшло повідомлення за підписом Першого заступника Глави Секретаріату Президента України, Представника Президента у Кабінеті Міністрів України Олександра Шлапака. У ньому йдеться про те, що за дорученням Глави держави звернення депутатів обласної ради стосовно надзвичайної ситуації, яка склалася на ДП "Солотвинський солерудник" надіслано до Кабінету Міністрів України з проханням розглянути відповідно до компетенції, врахувати під час прийняття рішень стосовно подальшого функціонування цього підприємства та поінформувати обласну раду.
У той же час соціальні наслідки ситуації ускладнюються. Уже мало місце перекриття автотраси Мукачево - Рогатин пацієнтами Української алергологічної лікарні з вимогою відновити лікування у підземних соляних шахтах. У зв’язку з цим голова обласної ради на ім’я Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко направив телеграму з проханням терміново розглянути в Кабінеті Міністрів України зазначене рішення сесії.
Щодо виконання протокольних доручень, даних на пленарному засіданні шістнадцятої сесії обласної ради V скликання 23 травня 2008 року, то із шести доручень виконано чотири , два – на контролі.
Перед тим, як перейти до розгляду питань порядку денного, головуючий відмітив, що на засіданні президії обласної ради спільно з керівниками облдержадміністрації та обласних управлінь були обговорені, доопрацьовані з урахуванням зауважень і пропозицій, висловлених на засіданнях постійних комісій, всі проекти рішень. Усього депутатами та постійними комісіями було внесено близько 30 пропозицій до 16 проектів ухвал.
У результаті активної роботи постійних комісій, президії облради пленарне засідання розпочалось і пройшло в конструктивному, діловому руслі.
Депутати підтримали Регіональну цільову соціальну програму реформування системи закладів для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, на 2008 – 2011 роки та внесли зміни до Регіональної програми подолання дитячої безпритульності та бездоглядності на 2006 – 2010 роки (зі змінами та доповненнями від 29 грудня 2007 року). Обидві питання презентувала депутатам начальник служби у справах дітей ОДА Світлана Якімеліна. Внесли також зміни і до Регіональної програми посилення боротьби з нелегальною міграцією на 2007 – 2008 роки (зі змінами від 12 березня 2008 року), які представляв заступник начальника управління Служби безпеки України в Закарпатській області Семен Волощук.
Серед найважливіших рішень, прийнятих сесією: „Про затвердження звіту про виконання обласного бюджету за ІІ квартал 2008 р.“ та „Про внесення змін до рішення обласної ради від 12 січня 2008 р. № 461 „Про обласний бюджет на 2008 р.“ ( зі змінами від 12 березня, 23 травня 2008 р.).
Закарпатські депутати обговорили проблеми Солотвина, використання надр та майнові питанняУхвалили обласні парламентарі і рішення про порядок видачі дозволів і встановлення лімітів спеціального використання природних рослинних ресурсів місцевого значення та встановлення збору за їх спеціальне використання та про розширення площі об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення. На всі запитання дав вичерпну відповідь начальник відділу Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області Анатолій Поляновський. На підставі звіту начальника головного управління агропромислового розвитку ОДА Івана Паука прийнято рішення про використання у 2008 році коштів, що надходять до обласного бюджету в порядку відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва.
У діловій робочій атмосфері ухвалено низку документів стосовно вирішення життєдіяльності краю та соціальних проблем закарпатців, використання надр та майнових питань.
Депутати підтримали клопотання про нагородження щорічною Премією Верховної Ради України директора Виноградівського санаторного дошкільного навчального закладу ( дитячого будинку) інтернатного типу для дітей дошкільного та шкільного віку Велеган Ганни Іванівни та про відзначення Почесною Грамотою Верховної Ради України керуючого справами виконавчого апарату Великоберезнянської райради Кохана Володимира Васильовича.

Анна Романенчук та Василь Густі, сайт Закарпатської обласної ради
25 липня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 2
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини