На Закарпатті розпочалися українсько-словацько-угорсько-румунські навчання “Світла лавина – 2006”

Сьогодні, 18 вересня на полігоні 128 окремої механізованої бригади, що у Закарпатській області, розпочалося командно-штабне навчання з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій “Світла лавина-2006” з військовослужбовцями спільного українсько-румунсько-словацько-угорського батальйону “Тиса”.

На Закарпатті розпочалися українсько-словацько-угорсько-румунські навчання “Світла лавина – 2006”Основна мета навчання – відпрацювання спільних дій під час з ліквідації наслідків умовного стихійного лиха. В ході занять його учасники планують ще раз проаналізувати причини паводкової ситуації минулих років та відпрацювати порядок практичних дій в ході ліквідації наслідків стихійного лиха.

Навчання, які триватимуть до 26 вересня, проходитиме під загальним керівництвом командира 128 окремої механізованої бригади полковника Віктора Ганущака. Українську сторону представляють на навчанні військовослужбовці національної складової багатонаціонального інженерного батальйону “Тиса”.

Довідково: Створення багатонаціонального підрозділу “Тиса” було ініційовано українською стороною у грудні 1998 року з метою оперативного реагування військових сусідніх держав на загрози повеней, а також кваліфіковану, високопрофесійну боротьбу із наслідками стихійних лих, що постійно загрожують країнам Карпатського регіону.

У січні 2000 року українською стороною було завершено формування та оснащення двох рот для багатонаціонального інженерного батальйону “Тиса”. У травні 2000 року в Ужгороді до країн-засновників батальйону приєдналась Словаччина. Під час переговорів керівники військових відомств України, Угорщини, Румунії та Словаччини домовились, що румунська сторона сформує для батальйону дві роти, словацька та угорська виділять по одній роті. Було заплановано створення спільного штабу, до якого входитимуть по десять представників з кожної сторони, а діятиме підрозділ на підставі домовленостей між урядами держав учасниць щодо того, якій країні надаватиметься допомога силами батальйону.

У травні 2002 року у м. Виноградів (Закарпатська область) проходило перше спільне штабне дослідницьке навчання “Тиса-2002” багатонаціонального інженерного батальйону “Тиса”. В ході навчань було визначено і досліджено основні засади формування та функціонування багатонаціонального підрозділу.

15 листопада 2002 року в Будапешті відбулася урочиста церемонія підписання начальниками Генеральних штабів Угорської армії, Румунської армії, Збройних Сил Словацької Республіки та Збройних Сил України Технічної угоди між військовими відомствами цих країн щодо імплементації міжурядової Угоди про створення багатонаціонального інженерного батальйону “Тиса”.

У жовтні 2003 року в районі верхів’я річки Тиса, на території Угорської Республіки, вперше було проведено командно-штабне навчання з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій “Світла лавина-2003” з військовослужбовцями спільного українсько-румунсько-словацько-угорського батальйону “Тиса”.

У 2004 навчання “Світла лавина” відбулися в Румунії, у 2005 році – у Словаччині. У 2006 році навчання проходитимуть в Україні.
Прес-служба МО України
18 вересня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 9
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 8
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини